Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Απομένουν 41 ημέρες για την έναρξη του νέου ασφαλιστικού/φορολογικού

 http://www.eea.gr/

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Σε 41 ημέρες θα δούμε εκατομμύρια Ελλήνων που απαρτίζουν επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ,να κινδυνεύουν με υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μετόχους εταιρειών ακόμα και ανωνύμων να κινδυνεύουν με αιφνιδιασμό, αφού εκρηκτική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ,βάσει του σχεδίου που βρίσκεται σε συζήτηση, αναμένεται σε σχέση με τα μερίσματα. 
Α. Για ασφαλισμένους πριν το 1993 θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν θα εκπίπτουν από τα φορολογητέα κέρδη της ίδιας χρονιάς. Συνεπάγεται, μεγάλη επιβάρυνση φόρου βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας.
Β. Μπλοκάκια :φορολογικά θα εκλαμβάνονται ως μισθωτοί και θα κάνουν χρήση αφορολόγητου, εφόσον κόβονται δελτία παροχής έως και σε 3 εργοδότες ή εάν ο ένας εξ αυτών αποδίδει το 75% του συνολικού εισοδήματος. Ασφαλιστικά: ορίζεται ότι όποιος έχει 2 εργοδότες θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μισθωτός. Αντί  λοιπόν για το 27% των ασφαλιστικών εισφορών ο εργαζόμενος θα πληρώνει το 1/3 δηλαδή κάπου  στο 9%, ενώ τις υπόλοιπες εισφορές θα πρέπει να τις καταβάλει ο εργοδότης. Ερωτήματα 1. Εάν βρει κι άλλο εργοδότη ο χρήστης(ελεύθερος επαγγελματίας) και φορολογούμενος με μπλοκάκι και από 2 γίνουν 3 τι θα γίνει? 2. Εάν από 3 οι εργοδότες του υπόχρεου γίνουν 2 θα ζητηθούν αναδρομικά χρήματα από τις άλλες επιχειρήσεις? Εδώ νομίζω θα γίνει πανικός!
Γ. Για αυτούς που θα ξεκινήσουν το 2017 με έναρξη επαγγέλματος η πρόταση που έχει τεθεί είναι κατά το πρώτο έτος έναρξης να πληρώνονται οι ελάχιστες εισφορές που προβλέπει ο νόμος.
Δ. Ασφαλισμένοι μετά το 1993 με 2 πηγές εισοδήματος, που απασχολούνται ως μισθωτοί και επαγγελματίες, βρίσκονται σε δεινή θέση διότι θα προστεθούν τα εισοδήματα και θα φορολογηθούν βάσει κλίμακας. Το δυσκολότερο όμως είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν, για πρώτη φορά ασφαλιστικές εισφορές το 27% από το μπλοκάκι που θα αφαιρεθούν, εάν αφαιρεθούν από τα φορολογητέα κέρδη του 2018.Για το 2017 οι επαγγελματίες θα πληρώσουν εισφορές που δεν θα εκπέσουν και ο φόρος λόγω της νέας ενιαίας κλίμακας θα είναι αυξημένος. Ένας λοιπόν φορολογούμενος με μπλοκάκι με αποδοχές περίπου 15.000 θα κληθεί να πληρώσει περίπου το 50% επι του εισοδήματος από το ελευθέριο επάγγελμα.
Ε. Για τους μετόχους που είναι και μέλη Δ.Σ με ποσοστό άνω του 3% θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει των μερισμάτων που τους διανέμονται από την εταιρεία. Οι εισφορές θα αντιστοιχούν στο 27%των μερισμάτων που θα εισπράττουν, όταν γίνεται η διανομή. Έστω ότι μία ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ έχει κέρδη 50.000    ευρω ο  φόρος εισοδήματος της θα είναι 14.500 και τέλος επιτηδεύματος 1000 ευρώ.=15.500 από εισφορές  9315 αφού το υπόλοιπο 34500 διατεθεί στον μέτοχο. Μένουν 25.185 όπου επιβαρύνεται με τον φόρο μετόχων 15% δηλαδή άλλα 3.777 μένουν 21.407 ευρώ. Τέλος έχουμε τον φόρο αλληλεγγύης έως και 10% διότι το 2017 δεν γνωρίζουμε πως θα έχει διαμορφωθεί ο πίνακας ,διαπιστώνουμε πως πάνω από τα 2/3 των κερδών γίνονται αέρας. Εργάζεται λοιπόν ο επιχειρηματίας όλο τον χρόνο χωρίς ωράριο με ανάληψη όλων των ρίσκων και υποχρεώσεων για να αποδώσει τα 2/3 σχεδόν του κόπου του, χωρίς αντάλλαγμα κατ΄ουσίαν, αφού σε επίπεδο υγείας μέσω των ασφαλιστικών εισφορών ποιες είναι οι παροχές? από τους φόρους που αποδίνονται για κάθε φορολογικό έτος ποιες είναι οι παροχές? Το σημαντικότερο είναι πως δεν γνωρίζουμε τελικά τι  πληρώνουμε!!!! ή γνωρίζουμε?
ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ
Email:tsesmeliservises@gmail.com
Web: www.taxgservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου