Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Εκταση με φως, νερό και... αεροδρόμιο πωλεί στο Πόρτο Χέλι το ΤΑΙΠΕΔ


http://www.kathimerini.gr/

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Την έναρξη κατάρτισης δασικού χάρτη της περιοχής αναμένουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για την παραχώρηση της έκτασης των 627 στρεμμάτων στην περιοχή Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι. Η εν εξελίξει διαδικασία στο νομό πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου να γίνει γνωστό τι και κυρίως πού μπορεί να χτιστεί.
Εκκρεμότητες
Το ακίνητο που ανήκει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ βγήκε σε διαγωνιστική διαδικασία στα τέλη του 2015, αλλά πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Μάιο του 2016, το Ταμείο «πάγωσε» τον διαγωνισμό (αλλά δεν τον ματαίωσε) εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τις δασικές αρχές. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως τους επομένους μήνες οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει ώστε να δοθεί νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση με την ανοιχτή παράταση του διαγωνισμού, επελέγη ως διαδικασία προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτά που έχουν εκδηλωθεί σε άλλες παραχωρήσεις συμπεριλαμβανομένης της Αφάντου στη Ρόδο αλλά και του Ελληνικού.
Το ιδιαιτέρως μεγάλο ακίνητο, σε μία από τις πλέον ανεπτυγμένες παραθεριστικές περιοχές στην Ελλάδα, έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να αναπτύξει εκτός από ξενοδοχειακό συγκρότημα και αεροδρόμιο για ιδιωτικά αλλά και μικρά επιβατικά αεροσκάφη. Το γεγονός αυτό προσείλκυσε πέρυσι ένα αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από αμερικανικό οίκο real estate, άλλους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται επίσης μέσω μεσιτικών οίκων, μια μεγάλη εισηγμένη στο Λονδίνο επιχείρηση ανάπτυξης real estate, private equity από τις ΗΠΑ με σημαντικές τοποθετήσεις στην Ελλάδα και κάποιους Ελληνες επιχειρηματίες.
Η αξιοποίηση του ακινήτου, όταν τελικά ολοκληρωθεί η καταγραφή των δασικών περιοχών, θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011, δηλαδή με
Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που θα γίνει προεδρικό διάταγμα. Το προσχέδιο του ΕΣΧΑΔΑ που είδαν οι επενδυτές προβλέπει μέγιστη συνολική δόμηση περίπου 25.000 τετραγωνικών. Η ανάπτυξη του ακινήτου προβλέπεται με μεικτή χρήση σε δύο ζώνες: Η πρώτη 427,4 στρεμμάτων προτείνεται να υποδεχθεί χρήσεις τουρισμού και αναψυχής και ειδικότερα τουριστικό συγκρότημα και γήπεδο γκολφ 9 οπών και η δεύτερη 200 στρεμμάτων να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αεροδρομίου. Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς το ΤΑΙΠΕΔ, το τμήμα αυτό μπορεί να φιλοξενήσει αεροδρόμιο «τύπου Β» με μήκος διαδρόμου έως και 1.500 μέτρα και πλάτος 50, συν πίστα στάθμευσης και μικρό αεροσταθμό 3.000 τετραγωνικών για εξυπηρέτηση 70-80 επιβατών ανά πτήση. Τα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν περιλαμβάνουν έως και μέσου μεγέθους όπως τα Αirbus Α318.
Θέα θάλασσα
Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 627.417,84 τ.μ. σε σχήμα επιμήκους πολυγώνου με μεγάλη πρόσοψη προς την παραλία με την οποία όμως δεν συνορεύει. Τα νότια όριά του εκτείνονται σχεδόν σε όλο το πλάτος της λιμνοθάλασσας σε μήκος περί τα 2.600 μ. και συνορεύουν με τα όρια του οικισμού στο Πόρτο Χέλι. Το μεγαλύτερο τμήμα του αποτελείται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση. Στα βόρεια η έκταση εκτείνεται στις πλαγιές των λόφων βόρεια από το Πόρτο Χέλι με θέα προς τη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου