Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων επικρίνει τη μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και τη συνεχιζόμενη κράτηση των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα

Σε μια έκθεση σχετικά με τις επισκέψεις του στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2016, που δημοσιεύθηκε σήμερα, η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση στα «καυτά σημεία» των νησιών του Αιγαίου και επικρίνει ιδιαίτερα τη συνεχιζόμενη κράτηση των μεταναστών από ασυνόδευτα παιδιά.
 
Η Ελλάδα: η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων επικρίνει τη μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και τη συνεχιζόμενη κράτηση των παιδιών των μεταναστών
Η έκθεση επικρίνει επίσης την κατάσταση των κρατουμένων ενηλίκων μεταναστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ζητεί αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κακομεταχείρισης της αστυνομίας.
Στην έκθεση, η CPT έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μεταχείριση των αλλοδαπών στα "καυτά σημεία" στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ο υπερπληθυσμός, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των κρατουμένων, την ανεπαρκή βασική παροχή υγειονομικής περίθαλψης, την ανεπαρκή βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και τις ελλιπείς νομικές διασφαλίσεις, δημιούργησαν εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση.
Η έκθεση είναι επίσης εξαιρετικά επικριτική για τη συνεχιζόμενη και τακτική κράτηση αλλοδαπών παιδιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κακές συνθήκες διαβίωσης και με ανεπαρκή φροντίδα που τους προσφέρεται. Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να βρουν πρόσθετα καταλύματα, η CPT θεωρεί ότι οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους όσον αφορά την "προστατευτική κράτηση" των ασυνόδευτων παιδιών και να τερματίσουν την κράτησή τους λόγω μετανάστευσης.
Η CPT καλεί εκ νέου για  αποφασιστική δράση των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση του ευρέως διαδεδομένου και βαθιά ριζωμένου προβλήματος της κακομεταχείρισης από την αστυνομία. Οι τυπικές διασφαλίσεις κατά της κακομεταχείρισης εξακολουθούν να παραμένουν αναποτελεσματικές στην πράξη. Η ΟΚΕ εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για τις εντελώς ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης στις εγκαταστάσεις κράτησης της μετανάστευσης και στους περισσότερους αστυνομικούς σταθμούς στους οποίους πραγματοποιήθηκε επίσκεψη. 
Οι συνθήκες διαβίωσης που μοιάζουν με μπουντρούμι και άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα της Drapetzona μπορούν να θεωρηθούν ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές και να παρουσιάσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της CPT εκτίθενται στη σύνοψη της έκθεσης.
Στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν ή σχεδιάστηκαν για την εφαρμογή των συστάσεων που διατύπωσε η CPT.
Η έκθεση της CPT και η απάντηση των ελληνικών αρχών δημοσιοποιήθηκαν μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου