Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ζωγραφική :Μια χώρα ,ένας ζωγράφος .Πολωνία και ο Józef Mehoffer



Ο ζωγράφος και διακοσμητικός καλλιτέχνης Józef Mehoffer, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 150 χρόνια σήμερα, άφησε ένα διαρκή αποτύπωμα σε ολόκληρη την Πολωνία και την Ευρώπη με τη μορφή των βιτρό και του πετρελαίου σε πίνακες ζωγραφικής σε καμβά.
Γεννημένος το 1869 στη σημερινή νότια ανατολική Πολωνία, αλλά στη συνέχεια ήταν μέρος της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, ο Mehoffer μεγάλωσε σε μια πολωνική αυστριακή οικογένεια.Ενώ φοιτούσε το δίκαιο στο Jagiellonian University στο K raków, παρακολούθησε την Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης, όπου δίδαξε ζωγραφική από τον Πολωνό καλλιτέχνη Jan Matejko. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω σπουδές τέχνης στη Βιέννη και στη συνέχεια στον Parus, στην Ecole Nationale des Arts Decoratifs και στην Ecole Nationale des Beaux-Arts.
Στο Παρίσι, ο ίδιος αρχικά μοιράστηκε ένα εργαστήριο με ένα άλλο αστέρι της πολωνικής 19 ου αιώνα καλλιτεχνική σκηνή: θεατρικός συγγραφέας και ζωγράφος Stanisław Wyspiański, με τον οποίο περιόδευσε γκαλερί και εκθέσεις της πόλης.
Aφού εξερευνά τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία, επέστρεψε στην Κρακοβία, όπου έγινε βοηθός καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1901. Αργότερα, συνέχισε να υπηρετεί ως πρύτανη από το 1914 έως το 1933.

Κατά τη διάρκεια της Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, αυτός και η οικογένειά του διέφυγαν στο Lwów. Έχοντας απελαθεί σε ένα από τα ναζιστικά στρατόπεδα, απελευθερώθηκε μετά από μια επιτυχημένη παρέμβαση του Βατικανού και της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία του επέτρεψε να επιστρέψει στην Κρακοβία το 1940. Πέθανε το 1946 στην κοντινή πόλη Wadowice.
Ως καλλιτέχνης, υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους της νεοφιλελεύθερης περιόδου της Μόσχας Πολωνίας (Młoda Polska) γύρω στις αρχές του20ούαιώνα, που οδήγησε στην αποκατάσταση της πολωνικής ανεξαρτησίας το 1918. Το έργο του κάλυψε ζωγραφική, εικονογράφηση βιβλίου , σχεδιασμός επίπλων και παράθυρα βιτρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου