Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: "ΜΝΗΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΛΗΘΗ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ.

Φωτογραφία του Tasos Tokas.


Αντί για εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 21 Διδυμιώτες που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές , παραμονή και ανήμερα του Αγίου Πνεύματος του 1944, η Τοπική Κοινότητα Διδύμων συνδιοργανώνει μουσική βραδιά την ημέρα της μαύρης επετείου της μεγάλης σφαγής.
Γράφει λοιπόν ο κ. Γιώργος Μπροδήμας:
«Οι μέρες αυτές, Κυριακή παραμονή και Δευτέρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, τότε, για τα Δίδυμα ήταν μέρες που είχαν Θάνατο, Θρήνο, Νεκρούς, Κηδείες, Χήρες και Ορφανά.
Από τότε τα Δίδυμα Τιμούν και Θυμούνται και τα γεγονότα και τους εκτελεσθέντες.
Έκτισαν την εκκλησία της Αγια Τριάδας, έγραψαν τα ονόματα των εκτελεσθέντων στο Μνημείο των Ηρώων, τοποθέτησαν την προσωπογραφία του Παπάγγελου στον αύλιο χώρο της εκκλησίας . Ανελλιπώς, από τότε, Τιμούν και Θυμούνται όλα αυτά με Μνημόσυνο.
Τα τελευταία χρόνια το χωριό βρίσκεται μπροστά σε μια προσπάθεια υποβιβασμού του μεγέθους και της σημασίας των γεγονότων αυτών των ημερών που φθάνουν μέχρι την απόπειρα διαστρέβλωσης, την απόπειρα παραποίησης και στο υποτίθεται έντεχνο ‘πέταμα λάσπης’».
Δικαιολογημένα φωνάζει ο κ. Μπροδήμας. Η μνήμη θεωρείται ο πυρήνας της ταυτότητας μας. Και το να περισυλλέγουμε έστω και τις θρυμματισμένες μας μνήμες είναι καθήκον μας.
Και αν κάποιοι ηθελημένα ή αθέλητα προσπαθούν να ρίξουν λήθη στη μνήμη κάνουν λάθος!!
Και η ιστορία θα το καταδείξει περίτρανα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου