Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Φετινό Nobel ειρήνης..Αντικείμενο η σεξουαλική βία.

.


Ελεύθερη Μετάφραση  " Ί"

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 στους Denis Mukwege και Nadia Murad για τις προσπάθειές τους να σταματήσουν τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο πολέμου και ένοπλες συγκρούσεις. Και οι δύο βραβευθέντες έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην επικέντρωση της προσοχής και στην καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων πολέμου. Ο Denis Mukwege είναι ο βοηθός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση αυτών των θυμάτων. Η Nadia Murad είναι ο μάρτυρας που λέει για τις καταχρήσεις που διαπράττονται κατά του εαυτού του και άλλων. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο βοήθησε να δοθεί μεγαλύτερη ορατότητα στη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του πολέμου, έτσι ώστε οι δράστες να μπορούν να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Ο γιατρός Denis Mukwege πέρασε μεγάλα τμήματα της ενήλικης ζωής του βοηθώντας τα θύματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Δεδομένου ότι το Νοσοκομείο Panzi ιδρύθηκε στο Bukavu το 2008, ο Δρ Mukwege και το προσωπικό του έχουν θεραπεύσει χιλιάδες ασθενείς που έχουν πέσει θύματα τέτοιων επιθέσεων. Οι περισσότερες από τις βίαιες ενέργειες  έχουν διαπραχθεί στο πλαίσιο ενός μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου που έχει κοστίσει τις ζωές περισσότερων από έξι εκατομμυρίων Κονγκολέζων.

Ο Denis Mukwege είναι το σημαντικότερο, πιο ενοποιητικό σύμβολο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για τον αγώνα για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε πόλεμο και ένοπλες συγκρούσεις. Βασική αρχή του είναι ότι "η δικαιοσύνη είναι η δουλειά του καθενός". Οι άνδρες και οι γυναίκες, οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες, καθώς και οι τοπικές, εθνικές και διεθνείς αρχές, έχουν όλοι κοινή ευθύνη για την αναφορά και την καταπολέμηση αυτού του είδους εγκλήματος πολέμου. Η σημασία των διαρκών, αφοσιωμένων και ανιδιοτελών προσπαθειών του Δρ. Mukwege σε αυτόν τον τομέα δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Έχει επανειλημμένα καταδικάσει την ατιμωρησία για μαζικό βιασμό και επέκρινε την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλες χώρες επειδή δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τη χρήση της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών ως στρατηγική και όπλο πολέμου.

Η Nadia Murad είναι θύμα εγκλημάτων πολέμου. Αρνήθηκε να δεχθεί τους κοινωνικούς κώδικες που απαιτούν από τις γυναίκες να παραμείνουν σιωπηλές και ντροπιασμένες από τις   βίαιες ενέργειες στις οποίες έχουν υποβληθεί. Έχει δείξει ασυνήθιστο θάρρος να μιλάει για τα ίδια τα δεινά της και να μιλάει για λογαριασμό άλλων θυμάτων.

Η Nadia Murad είναι μέλος της μειονότητας Yazidi στο βόρειο Ιράκ, όπου ζούσε με την οικογένειά της στο απομακρυσμένο χωριό Kocho. Τον Αύγουστο του 2014, το Ισλαμικό Κράτος (IS) ξεκίνησε μια βίαιη και συστηματική επίθεση στα χωριά της επαρχίας Sinjar, με στόχο την εξόντωση του πληθυσμού Yazidi. Στο χωριό της Νάντια Μουράτ, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν. Οι νεώτερες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών, απήχθησαν και κρατήθηκαν ως σεξουαλικοί δούλοι. Ενώ ήταν αιχμάλωτη του IS, η Nadia Murad υποβλήθηκε επανειλημμένα σε βιασμούς και άλλες καταχρήσεις. Οι επιτιθέμενοι της απειλούσαν να την εκτελέσουν αν δν υιοθετήσει τις δικιά τους  , απάνθρωπη  εκδοχή του Ισλάμ.

Η Nadia Murad είναι μία από τις 3.000 κοπέλες Yazidi που εκτιμάται  και γυναίκες που ήταν θύματα βιασμού και άλλων καταχρήσεων από το στρατό IS. Οι καταχρήσεις ήταν συστηματικές και μέρος στρατιωτικής στρατηγικής. Έτσι, χρησίμευαν ως όπλο στον αγώνα ενάντια στους Yazidis και άλλες θρησκευτικές μειονότητες.

Μετά από ένα τρίμηνο εφιάλτη Nadia Murad κατάφερε να ξεφύγει. Μετά τη διαφυγή της, επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά για το τι είχε υποστεί. Το 2016, μόλις ηλικίας 23 ετών, ονομάστηκε Πρώτος Πρέσβης Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για την Αξιοπρέπεια των Επιζώντων της Εμπορίας Ανθρώπων.

Αυτό το έτος σηματοδοτεί μια δεκαετία από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε την απόφαση 1820 (2008), η οποία έκρινε ότι η χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλου πολέμου και ένοπλης σύγκρουσης συνιστά έγκλημα πολέμου και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αυτό καθορίζεται επίσης στο Καταστατικό της Ρώμης του 1998, το οποίο διέπει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το Καταστατικό ορίζει ότι η σεξουαλική βία σε πολέμους και σε ένοπλες συγκρούσεις συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ένας πιο ειρηνικός κόσμος μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι γυναίκες και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και η ασφάλεια αναγνωρίζονται και προστατεύονται στον πόλεμο.

Το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι σταθερά ενσωματωμένο στα κριτήρια που διατυπώνονται στη βούληση του Alfred Nobel. Η Denis Mukwege και η Nadia Murad έχουν θέσει σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, καταπολεμώντας θαρραλέα τα εγκλήματα πολέμου και αναζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα. Προήγαγαν έτσι την αδελφοσύνη των εθνών μέσω της εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Όσλο, 5 Οκτωβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου