Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Α. Γκουρία: Δεν αρκεί ο τουρισμός για βιώσιμη ανάπτυξη.Μια εικονα της Ερμιονίδας με την ευκαιρία .

To εργασιακό αποτύπωμα του τουρισμού στην Ερμιονίδα, υπολογίζεται σε 900-1000 εποχικές θέσεις εργασίας ,100-120 μόνιμες(οι οποίες οι περισσότερες είναι ανωτάτης εκπαίδευσης) και 300-350 εξαρτώμενες θέσεις .Εκτός από τα ξενοδοχεία  στο τομέα φιλοξενίας,εστίαση,αναψυχή δραστηριοποιούνται 100 περίπου επιχειρήσεις άμεσα και αρκετές δεκάδες υποστήριξης .Είναι αναμφισβήτητα η πρώτη οικονομική δραστηριότητα στο Δήμο μας ειδικά με την κατάρρευση της κατασκευαστικής δραστηριότητας η οποία ακόμη δεν δείχνει σημάδια  σοβαρής ανάκαμψης παρόλο που φαίνεται μια αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων . Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις στα ξενοδοχεία είναι αρκετά υψηλότερα απο την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. 
Για το θέμα της διαχρονικής επισκεψιμότητας υπάρχουν πολύ αξιόπιστα στοιχεία καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες και της περιοχής μας είναι υποχρεωμένες να δίνουν ανα μήνα στοιχεία αριθμών και κράτους προέλευσης των επισκεπτών .Η πρωτογενής παραγωγή περιορίζεται σε 2,500- 40οο τόνους λάδι ανάλογα με τις χρονιές .Το γάλα προσδιορίζεται στην περιοχή  των 10000 τόννων χωρίς όμως την παραγωγή δευτερογενών προιόντων (τυριά κλπ).Υπάρχει μια περιορισμένη παραγωγή κηπευτικών κυρίως σε σχέση με παλιότερες εποχές κυρίως λόγω έλλειψης  δαθεσιμότητας καλής ποιότητας νερού .

"Ι"

"
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μπορεί να τελικά πιο αδύναμες, καθώς ως μικρή και ανοιχτή οικονομία επηρεάζεται από την επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία". Αυτό αναφέρει ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Ο ίδιος θεωρεί ότι η μορφή προστασίας της Ελλάδας από τους αρνητικούς εξωτερικούς παράγοντες είναι η ανάπτυξη της μεταποίησης και η εστίαση στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "πρέπει να προσανατολιστείτε και σε άλλους κλάδους υπηρεσιών βασισμένων στη γνώση. Αυτό που επιμένω, επίσης, είναι: δεξιότητες, δεξιότητες, δεξιότητες".   
Όπως τονίζει, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα και να εστιάσει στις επενδύσεις. Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει θετικές επιδώσεις στον τουρισμό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν αναπτυχθούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας.
Τέλος, ο κ. Γκουρία τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Όπως αναφέρει όταν υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, τότε μια χώρα μπορεί να μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές. "Το θέμα λοιπόν είναι να διευρύνεις τη φορολογική βάση και μετά, σχεδόν φια μαγείας, έχει περισσότερα έσοδα, αλλά δίνεις και κίνητρο στους φορολογούμενους να πληρώνουν", δηλώνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου