Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Πειραματική αρχαιολογία και υποβρύχιες επισκέψεις στον προελλαδικό οικισμό στον Λαμπαγεννά Φούρνων

 http://sport-ermionida.blogspot.com

Την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς ψήνονταν τα αγγεία στην νεολιθική εποχή είχαν όσοι 
επισκεφτήκαν την παραλία στον Λαμπαγεννά Φούρνων το Σάββατο 17 Αυγούστου .
Εκεί η ομάδα του   Τζούλιεν Μπεκ, ερευνητή της Μονάδας Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο οποίος είναι ο επικεφαλής επιστήμονας της ερευνητικής αποστολής είχαν στήσει ένα φούρνο φτιαγμένο  από πηλό περίπου ίδιο όπως την νεολιθική εποχή όταν έφτιαχναν τα αγγεία τους τους.   
Όπως είπε και ο κ. Τζούλιεν Μπεκ είναι μία πειραματική αρχαιολογία που ουσιαστικά είναι ένας τρόπος που προσπαθούμε να αναπαράγουμε τις μεθόδους όπως γινόντουσαν στο παρελθόν.


Επίσης υπήρχαν άλλες δύο δραστηριότητες  εκτός από το ψήσιμο των αγγείων , η μία ήταν να δημιουργήσουν  τα παιδιά διάφορα αγγεία με πηλό   και μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Τζούλιεν Μπεκ τον ζύμωσαν με τα πόδια . Επίσης η Τρίτη σημαντική δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε ήταν οι επισκέψεις στον υποθαλάσσια οικισμό οργανωμένοι σε μικρά γκρουπάκια. 

Κατά την διάρκεια της ημέρας πού γινόντουσαν αυτές οι παρουσιάσεις πέρασαν από τον χώρο πάνω από 200 επισκέπτες οι οποίοι βέβαια απόλαυσαν και το μπάνιο τους .

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Τζούλιεν Μπεκ για την συνέντευξη πού μας έδωσε για να ενημερωθεί και ο υπόλοιπος κόσμος που δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την παραλία του Λαμπαγεννά καθώς και την κ.Αντιγόνη Λασκαρίδου για την μετάφραση στην συνέντευξη.

Παρουσίαση από τον Τζούλιεν Μπεκ

Η αρχαιολόγος Αντιγόνη Λασκαρίδου παρουσιάζει την διαδρομή για τις υποθαλάσσιες επισκέψεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου