Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Σταύρος Μπασακιώτης: «Αγαπώ την Κοιλάδα από μικρό παιδί…»

















Ενημέρωση της Πελοποννήσου
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Αγαπά την Κοιλάδα (και δικαίως άλλωστε) από μικρό παιδί, την γνώρισε για πρώτη φορά σε μια τυχαία επίσκεψη σε ηλικία δέκα ετών αφού ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη.
Ωστόσο, η σύζυγός του κατάγεται από το όμορφο επίνειο του Κρανιδίου, ενώ η έλευση της κόρης τους, οδήγησε αμφότερους στην απόφαση να εγκατασταθούν για ευνόητους λόγους σε αυτόν το μικρό παραθαλάσσιο παράδεισο.
Προσφάτως, αν και νέος άνθρωπος εκλέχτηκε πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοιλάδας. Ο λόγος γίνεται για τον Σταύρο Μπασακιώτη, ο οποίος στην εκκίνηση της θητείας του παραχώρησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ την ακόλουθη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Κώστας Πρώιμος: Πως ένας νέος άνθρωπος όπως εσείς, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα Κοινά, σε έναν μικρό τόπο, εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικό-κοινωνικής περιόδου;
Σταύρος Μπασακιώτης: «Καταρχήν πρέπει να σας πως ότι δεν κατάγομαι από την Κοιλάδα, έρχομαι από την Τρίπολη, όμως επισκέφτηκα πρώτη φορά την περιοχή σε ηλικία δέκα ετών, με προορισμό το εμβληματικό σπήλαιο «Φράγχθι». Είχα έρθει με τους γονείς μου και μαγεύτηκα από το μέρος. Ήθελα από μικρός να μάθω τα πάντα γύρω από την Κοιλάδα, βέβαια δεν κατέστη δυνατόν γιατί ακολουθήσαμε το πρόγραμμα μιας ημερήσιας εκδρομής. Όμως είχα βάλει στην άκρη του μυαλού μου την επιστροφή μου.
Το 2014, σε μια προσπάθεια αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού, επέλεξα να δουλέψω στο ΑΜΑΝ ΖΟΕ. Εν συνεχεία, το 2015 που ήρθα και δεύτερη χρονιά να δουλέψω στο ανωτέρω ξενοδοχείο, γνώρισα τη σύζυγό μου, η οποία είναι από το μέρος. Τότε επειδή και η γυναίκα μου δούλευε στην Αθήνα με μια σταθερή εργασία μεταφερθήκαμε εκεί.
Με την γέννηση της κόρης μας, αποφασίσαμε να επιλέξουμε ένα μικρότερο και πιο ανθρώπινο μέρος, για να μεγαλώσουμε το παιδί, προσφέροντάς του μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ζώντας σε αυτόν τον μικρό επίγειο παράδεισο της Κοιλάδας, διαπιστώσαμε πως υπάρχουν οι φυσικές προδιαγραφές για μια αειφόρο ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Σε σχετικές συζητήσεις με επιχειρηματίες, με παράγοντες και επαγγελματίες της περιοχής, συνειδητοποίησα πως η Κοιλάδα μπορεί να ανέβει πολύ….
Μπήκα στην διαδικασία να εκτεθώ στα Κοινά με βασικό στόχο να προσφέρω…»

Κώστας Πρώιμος: Έχετε θέσει συγκεκριμένους στόχους για το πρώτο εξάμηνο της θητείας σας;
Σταύρος Μπασακιώτης: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι έχω ένα μεταπτυχιακό στον
τομέα του αναπτυξιακού τουρισμού και αισθάνομαι τυχερός γιατί ο προηγούμενος εργοδότης μου ήταν ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος. Στην Κοιλάδα είναι γνωστό πως απαντάμε τον νούμερο ένα προορισμό Ιστορικού Τουρισμού το διάσημο ανά την υφήλιο προϊστορικό Σπήλαιο «Φράγχθι». Με βασικό πυλώνα την οργανωμένη ανάδειξη μιας ιστορίας 42.000 ετών, θα καταφέρουμε μέσα από συντονισμένες και ουσιαστικές προσπάθειες να πετύχουμε αυξημένη επισκεψιμότητα στην Κοιλάδα δώδεκα μήνες το χρόνο.»

Κώστας Πρώιμος: Θα γίνουν συγκεκριμένα «βήματα» προς αυτήν την κατεύθυνση;
Σταύρος Μπασακιώτης: «Τον επόμενο μήνα, θα επιχειρήσουμε την διάνοιξη ενός μονοπατιού από την πλευρά στη θέση «Καμάρι» της Κοιλάδας, ώστε να αποκτήσει ο κόσμος καλύτερη προσβασιμότητα και να μπορεί με ευκολία να επισκέπτεται και την πόλη. Μέχρι σήμερα ο δρόμος προς το σπήλαιο είναι από την πλευρά του «Λαμπαγιαννά…».
Επίσης θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνεται χρήση πλωτού μέσου, ώστε να εξασφαλίσουμε μια συστηματική θαλάσσια σύνδεση με τον αρχαιολογικό χώρο του εν λόγω σπηλαίου».
Απαραίτητη εκτιμάται και η συνοδεία ξεναγού…
«Με την Δημοτική Αρχή στο πλευρό μας και αρωγό του όλου εγχειρήματος, εκτιμώ ότι θα αποκτήσουμε και ξεναγό, αν και θέλω να επισημάνω πως εδώ και πολύ καιρό, εθελοντές από την Κοιλάδα και άριστοι γνώστες της ιστορίας του Σπηλαίου και της ευρύτερης περιοχής, εκτελούν χρέη ξεναγού όταν πραγματοποιούνται επισκέψεις, συμβάλλοντας ανιδιοτελώς στην ιστορική ανάδειξη του τόπου».

Κώστας Πρώιμος: Προφανώς χρειάζεστε την αρμονική συνεργασιών όλων των τοπικών φορέων για το μέγιστο αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης της Κοιλάδας…
Σταύρος Μπασακιώτης:«Ασφαλώς, ήδη εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται πολιτιστικά «Σύλλογος Φράγχθι», με πολλές δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ οι ντόπιοι επαγγελματίες παρά τις αντιξοότητες που επιφέρει η μικρή σεζόν έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν υψηλό επίπεδο παροχής τουριστικών υπηρεσιών όπως φερειπείν την πολύ καλή ποιότητα φαγητού στα καταστήματά τους.
Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός νέου Τουριστικού Οδηγού μέσα από τον οποίο θα μεριμνήσουμε ώστε να διατηρήσουμε ένα μεγάλο ατού όπως είναι η γραφικότητα της Κοιλάδας, σε συνεργασία με τους Αλιείς εν προκειμένω. Τέλος, θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι έχουμε μιλήσει και με τους δυο μεγάλους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτων των γνωστών ναυπηγείων της Κοιλάδας ώστε να δημιουργήσουμε ένα μουσείο Ναυπηγικής που θα αποκρυσταλλώνει όλη την «ζωντανή» ιστορία ενός νευραλγικού κλάδου που συνεχίζει να μεγαλουργεί στην περιοχή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου