Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Ματούλα Πήλιουρη: «Χρωστάμε όλοι μας στο Πορτοχέλι»


Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο στην Ενημέρωση Πελοποννήσου 
Αν και έθεσε εαυτόν της για πρώτη φορά στη εκλογική διάθεση των συντοπιτών της, ωστόσο κατάφερε να εισπράξει την αγάπη τους – απόρροια της πολύχρονης ανιδιοτελούς της προσφοράς στην τοπική κοινωνία του Πορτοχελιού και – να εκλεγεί δεύτερη σε άθροισμα σταυρών μετά τον νέο πρόεδρο της Κοινότητας κ. Κώστα Κόκκαλη.
Πρόκειται για την κ. Ματούλα Πήλιουρη, η οποία επί σειρά ετών υπηρετεί ως διευθύντρια το νηπιαγωγείο της εν λόγω περιοχής και πλέον ανεβάζει ψηλά τον πήχη σε ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη ενός εκ των διασημοτέρων παραθεριστικών κέντρων της Ελλάδας, μέσα από την νέα της θεσμική ιδιότητα – ως Κοινοτική Σύμβουλος.
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της κ. Πήλιουρη αποκλειστικά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


Κώστας Πρώιμος: Ποια ήταν για εσάς τα κίνητρα, ώστε να ασχοληθείτε για πρώτη φορά με τα κοινά, σε μια ιδιαίτερη και νευραλγική – επιτρέψτε μου – Κοινότητα;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΗΛΙΟΥΡΗ: Πρώτα από όλα, ασχολούμαι με τα κοινά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έχω συνεργαστεί με όλους τους προέδρους της Κοινότητας Πορτοχελίου και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, από το 1988… Με τους περισσότερους θυμάμαι μια καλή συνεργασία. Έχω μεγάλη αδυναμία στην ενασχόληση με τον Πολιτισμό. Είχα απογοητευτεί πάρα πολύ, γιατί το Πόρτο χέλι είχε περιέλθει σε ένα απροχώρητο σημείο εγκατάλειψης, δεν άντεχα άλλο να το βλέπω έτσι. “
Κώστας Πρώιμος: Η ανωτέρω διαπίστωση αποτυχίας, έχει ονοματεπώνυμο;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΗΛΙΟΥΡΗ: Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία, να αναφερθώ σε ονοματεπώνυμα, απλά θα σας πω την αλήθεια, για αυτή την κατάσταση και το τέλμα φταίμε όλοι μας. «Χρωστάμε» στο Πόρτοχελι… Όταν μου είπε ο κ. Κόκκαλης ότι θα κατέβει στις εκλογές χάρηκα πάρα πολύ, μου ζήτησε συνεργασία και την αποδέχτηκα. Δεν τον ήξερα πριν, ούτε ως άνθρωπο ενώ την πρώτη φορά που ο ίδιος εξελέγη δεν τον είχα καν ψηφίσει”.
Κώστας Πρώιμος: Ο κόσμος σας τίμησε δεόντως με την ψήφο του…
ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΗΛΙΟΥΡΗ: Πράγματι η αγάπη του κόσμου «αποκρυσταλλώθηκε» στο αποτέλεσμα της κάλπης. Ωστόσο από μια μερίδα ακόμη και δικών μου ανθρώπων που δεν πίστευαν ότι θα κατέβω στην πολιτική, δέχτηκα πόλεμο. Ήμουν όμως σίγουρη ότι θα εκλεγώ και αναλόγως πορεύτηκα. Θέλω μέσα από την εφημερίδα σας, να ευχαριστήσω όλους όσους με τίμησαν με την ψήφο τους και να δεσμευτώ νιώθοντας τεράστια ευγνωμοσύνη, ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντεπεξέλθω στις προσδοκίες τους για μια περαιτέρω αειφόρο ανάπτυξη της Κοινότητας Πορτοχελίου”.

Κώστας Πρώιμος: Ποιοι είναι οι βασικοί σας αναπτυξιακοί στόχοι; Η περίφημη αρχαία πόλη των Αλιέων τελικά θα «αναδυθεί»;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΗΛΙΟΥΡΗ: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην “αναδυθεί”… Ήδη ξεκινήσαμε πριν από λίγες ημέρες, με έναν περίπατο γνωριμίας, στο Ναό του Απόλλωνα και το Στάδιο και φτάσαμε μέχρι την Ακρόπολη. Σε βροχερή μέρα μας ακολούθησαν περίπου εκατό άτομα… Θα εκπονήσουμε σχετικές μελέτες οι οποίες θα κατατεθούν στους αρμοδίους προϊσταμένους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αναδειχτεί οργανωμένα όλο το μεγαλείο αυτού του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας… Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την Ακρόπολη και το Βιοτεχνικό Εργαστήριο που λειτουργούσε τότε εκεί.
Με μια εθελοντική ομάδα, θα πραγματοποιήσουμε τον καθαρισμό των χώρων και θα κατασκευάσουμε ένα μονοπάτι σηματοδοτημένο, που θα ενώνει όλα τα σημεία με ηλεκτρονικές ταμπέλες που θα φέρουν ένα λογισμικό το οποίο θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τα πάντα…
Δεν θα χρειαζόμαστε δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις ξεναγό. Μέσω ιστοσελίδας που θα φτιάξουμε, ο επισκέπτης με μια εύκολη διαδικασία χρήσης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης θα μπορεί άμεσα να λαμβάνει πληροφορίες για το κάθε αρχαιολογικό σημείο ξεχωριστά.

Κώστας Πρώιμος: Προφανώς θα επιχειρήσετε να διαμορφώσετε εκ νέου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών – τουριστών της περιοχής.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΗΛΙΟΥΡΗ: Ακριβώς, ευελπιστούμε να αλλάξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Τουρισμού της περιοχής μας και με αυτή τη βάση να στηρίξουμε και τις εναλλακτικές μορφές του, όπως τον αθλητικό, ακόμη και πολιτιστικές εκδηλώσεις να περιστρέφονται γύρω από αυτό το κομμάτι. Εδώ υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν τίποτα και ψάχνουν να βρούνε έστω κάτι, ενώ εμείς ζούμε δίπλα σε μια σημαντική αρχαία πόλη των Κλασσικών χρόνων, η οποία είχε δικό της νομισματοκοπείο, Ακρόπολη, βιοτεχνικό εργαστήριο, τέλειο ρυμοτομικό σχέδιο, οργανωμένο λιμάνι με δοκό ανοιγοκλειώμενη και πύργους, μέχρι και συστηματική διαχείριση απορριμμάτων έκαναν τότε…
Τι να πούμε; για τα ελαιοτριβεία τους ή για το αποχετευτικό τους δίκτυο; για την Αλιάδα την βουλή τους; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι τόσα χρόνια το έχουμε αμελήσει…. Αποφασίσαμε πλέον να επιδείξουμε την πρέπουσα εξωστρέφεια…”


Κώστας Πρώιμος: Το Πόρτο χέλι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα αέναο διάσημο παραθεριστικό κέντρο, με αναφορές από την αρχαιότητα…
ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΗΛΙΟΥΡΗ: Είμαστε ένα διάσημο παραθεριστικό κέντρο, με σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα. Ειδικά με το ζήτημα των απορριμμάτων. Έχουμε δημιουργήσει τέσσερις θεματικές ομάδες που απαρτίζονται από εθελοντές. Για το Περιβάλλον, μέσα από δράσεις που θα στοχεύουν στην άρτια διεξαγωγή της ανακύκλωσης και ίσως να ξεφύγουμε και λίγο από τα του δήμου, για την Κοινωνική Μέριμνα, για τον Πολιτισμό και την Παιδεία και μια για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης των Αλιέων.” Επίσης θα συγκροτήσουμε και μια ομάδα για τον Τουρισμό, αλλά βήμα – βήμα, δεν θέλουμε να λέμε πολλά και να πράττουμε λίγα- αλλά το αντίθετο…”
Εκτιμώ πως μέσα από συλλογικές και επίμονες προσπάθειες και τις δυνατότητες που απορρέουν μέσα από τα θεσμικά μας πόστα, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για την περιοχή μας…”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου