Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Κουρδική σανίδα σωτηρίας στον Ερντογάν

Σήμερα πάμε Τουρκία με ένα άρθρο της Ερμιονίτισας  δημοσιογράφου Μαρίνας Μειντάνη στην "Μακεδονία¨"

Πηγή :Eφημερίδα  Μακεδονία


Της Μαρίνας Γ. Μεϊντάνη
Η απόφαση για μονομερή κατάπαυση του πυρός από το ΡΚΚ μόλις έναν μήνα πριν από τη διενέργεια του κρίσιμου δημοψηφίσματος χαρακτηρίστηκε ως σωσίβιο στην προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να γυρίσει σελίδα στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά στη συνταγματική μεταρρύθμιση, που ουσιαστικά σηματοδοτεί όχι μόνον τον εκδημοκρατισμό της χώρας βάσει των ευρωπαϊκών επιταγών -και άρει ακόμη ένα εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία- αλλά και το τέλος της Τουρκίας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Είναι η τελευταία και ουσιαστικότερη μάχη που θα σημάνει -αν τελικώς το σύνταγμα εγκριθεί- τη νίκη Ερντογάν στην αντιπαράθεσή του με το κεμαλικό στρατοκρατικό κατεστημένο. Είναι το κομβικό σημείο που θα σημάνει την αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας, το γύρισμα σελίδας οριστικά σε μία άλλη εποχή. Το νέο σύνταγμα εισάγει σημαντικές αλλαγές στο ρόλο του στρατού αλλά και στον τομέα της δικαιοσύνης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε με τις κρίσεις στο στρατό τον τελευταίο μήνα ακολουθήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από κρίση στον τομέα της δικαιοσύνης. Ο Ερντογάν μέχρι στιγμής έχει κερδίσει στα σημεία, καταφέρνοντας με αφορμή την υπόθεση Εργκένεκον να δείξει στους στρατηγούς ότι δίνουν αναφορά και υπόκεινται στις κρίσεις της πολιτικής ηγεσίας. Το δεύτερο χτύπημα επιχειρήθηκε μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας κατά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), στην οποία συζητήθηκε το θέμα του διορισμού των ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων και επιχειρήθηκε η απομάκρυνση δύο ανώτατων δικαστικών λειτουργών που ήταν επιφορτισμένοι με την υπόθεση Εργκένεκον. Παρόμοια κρίση είχε ξεσπάσει και πέρυσι μεταξύ HSYK και υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με τους διορισμούς εισαγγελέων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η τροποποίηση του συντάγματος του 1980, προϊόν της πραξικοπηματικής περιόδου, αποτελεί σήμερα τον πρώτιστο στόχο για την κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό. Κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, για να προπαγανδίσουν την αναγκαιότητα της υπερψήφισής του, παρότι, όπως και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει, πρόκειται για μερική συνταγματική μεταρρύθμιση. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Haber Turk» προέβλεψε ότι οι εκλογές του 2011 θα φέρουν στην εξουσία μία ισχυρότερη κυβέρνηση, που θα οδηγήσει σε ουσιαστικότερη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Στο νήμα η αναμέτρηση
Με ένα 5% να δηλώνει αναποφάσιστο, δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες στην Τουρκία έδειχνε ότι η αναμέτρηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση κρινόταν στο νήμα. Μικρό προβάδισμα στο «όχι» με 50,9% έδινε η σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, ενώ υπέρ τασσόταν το 49,1%. Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την απόφαση για μονομερή κατάπαυση του πυρός από το ΡΚΚ σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, που για πρώτη φορά στην επτάχρονη πορεία της βρισκόταν αντιμέτωπη με μία έστω οριακή ήττα.
Η κατάπαυση πυρός, που ακολούθησε μία περίοδο έντονης δραστηριοποίησης των ανταρτών του ΡΚΚ με βαρύ τίμημα σε αίμα, φέρεται να έδωσε μία ανάσα στην κυβέρνηση Ερντογάν. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιουνίου, οπότε παρατηρείται και έξαρση της δραστηριότητας των ανταρτών, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετρούσαν 46 στρατιώτες νεκρούς και οι αντάρτες του ΡΚΚ 71 μαχητές νεκρούς.
Το περασμένο Σάββατο στο Ντιγιαρμπακίρ συνεδρίασε το Συμβούλιο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), μία οργάνωση-ομπρέλα των κουρδικών κομμάτων και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, για να επεξεργαστεί τη στάση που θα ακολουθήσουν στο δημοψήφισμα μετά και την απόφαση του ΡΚΚ.
Ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (BDP) Σελαχατίν Ντεμιτράς ωστόσο μόλις μία ημέρα πριν απειλούσε εκ νέου με μποϊκοτάρισμα των εκλογών, αν δεν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις, και μέχρι και την περασμένη Πέμπτη επαναλάμβανε το αίτημα για «δημοκρατική αυτονομία» των Κούρδων στην Τουρκία.
Περί τα τέλη Αυγούστου επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση μεταξύ στελεχών του BDP και του DTK με τον πρόεδρο Γκιουλ, τροφοδοτώντας τα σενάρια της εθνικιστικής αντιπολίτευσης (MHP) για υπόγειες συνεννοήσεις με τους κούρδους αυτονομιστές.

Παζάρι με πέντε όρους
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η κουρδική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει το σύνταγμα, αρκεί να διασφαλίσει κάποια από τα αιτήματα που θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας. Ζωτικής σημασίας όμως είναι και η θετική στάση του κουρδικού στοιχείου για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για επιπλέον διαπραγματεύσεις, με τον τουρκικό Τύπο να μιλά για φανερά και μυστικά παζάρια. Σύμφωνα με δηλώσεις της Αϊλά Ακάτ Ατά από το BDP στην εφημερίδα «Ραντικάλ» «το 90% του τουρκικού λαού επιθυμεί τη συνταγματική μεταρρύθμιση», αν και αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές που προτείνονται δεν είναι επαρκείς. Η ίδια υποστήριξε ότι το κόμμα της θα προέκρινε τελικώς το «ναι», αν δίνονταν πέντε πολύ συγκεκριμένες εγγυήσεις, μεταξύ των οποίων: μείωση του ποσοστού-πλαφόν 10% για είσοδο στη Βουλή, παύση των επιχειρήσεων του στρατού κατά του ΡΚΚ και έναρξη διαπραγματεύσεων, για να βρεθεί ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα, και απελευθέρωση κρατουμένων-δημάρχων και στελεχών του κόμματος.
Το σίγουρο είναι ότι η κατάπαυση του πυρός που ανήγγειλε για το μήνα του Ραμαζανιού το ΡΚΚ, που ουσιαστικά συμπίπτει με την τελική ευθεία για το δημοψήφισμα, ήταν μάννα εξ ουρανού για τα σχέδια της κυβέρνησης. Αν αυτό ακολουθηθεί και με απόφαση συγκεκριμένη για υπερψήφιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα έχει πετύχει ένα σημαντικό πρόκριμα για την τελική έγκρισή του. Η αλήθεια είναι ότι οι παρούσες τροποποιήσεις αφήνουν σε πολλά σημεία δυσαρεστημένο το κουρδικό στοιχείο, ωστόσο υπάρχουν και εγγυήσεις που καθιστούν προτιμότερο το λίγο από το τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου