Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εκτός σχεδίου δόμηση -Τελευταίες εξελιξεις

Πηγή : Ελευθεροτυπία Σαρωτικές αλλαγές στο σημερινό καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Από τον νέο χρόνο, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, δεν θα μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για γήπεδα κάτω των δύο στρεμμάτων, ενώ σε ορισμένες περιοχές (Αττική, νησιά, παράκτιες ζώνες) δεν θα αρκούν ούτε τα 4 στρέμματα.
Στο νομοσχέδιο για τα δάση, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα ρυθμίζει «τους όρους και περιορισμούς δόμησης γηπέδων που βρίσκονται είτε εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, κωμών και οικισμών, είτε εκτός των ορίων νομίμων υφισταμένων προ του 1923 οικισμών που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς επίσης κάθε άλλο σχετικό ζήτημα» (άρθρο 30, παράγραφος 1).
Ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες, καταργούνται οι παρεκκλίσεις του Προεδρικού Διατάγματος του 1985, το οποίο σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων (π.χ. έχουν πρόσοψη σε εθνικούς, νομαρχιακούς ή δημοτικούς δρόμους) επιτρέπει την έκδοση οικοδομικής άδειας σε γήπεδα με επιφάνεια μόλις 750 τετ. μέτρων.
Οι προτάσεις έχουν διατυπωθεί από ομάδα ειδικών του υπουργείου Περιβάλλοντος και αναμένεται να οριστικοποιηθούν ώς το τέλος Οκτωβρίου, για να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.
Μεταξύ άλλων προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των περιοχών της χώρας και τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης στα εκτός σχεδίου γήπεδα. Συγκεκριμένα:
Στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής, όπου θα απαιτούνται γήπεδα 20 στρεμμάτων για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. ορεινοί όγκοι, βιότοποι), η αρτιότητα θα ανεβαίνει στα 40 στρέμματα.
Στα νησιά και τις παράκτιες ζώνες της ηπειρωτικής χώρας, όπου θα απαιτούνται 6 ή και 8 στρέμματα.
Στη ζώνη γύρω από τους μικρούς οικισμούς που δεν διαθέτουν εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο και δεν ανήκουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες, θα επιτρέπεται να εκδοθεί άδεια δόμησης για γήπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 2 στρέμματα.
Οι προτάσεις συνδυάζονται με την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης περιοχών στο σχέδιο και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών που «σέρνονται» από χρόνια.
Στο ίδιο νομοσχέδιο διασαφηνίζονται οι εγγυήσεις προς τους ιδιοκτήτες που θα «τακτοποιήσουν» παρανομίες σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, υπόγεια, σοφίτες κ.λπ. Υπάρχει ρητή διάταξη (άρθρο 30, παράγραφος 6) όπου διασαφηνίζεται ότι, εκτός από τις οιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δεν οφείλονται αναδρομικά «οποιοιδήποτε φόροι για μεταβιβάσεις του ακινήτου».
Με άλλη διάταξη επεκτείνεται η υποχρέωση για έκδοση ενεργειακής ταυτότητας και στα εξοχικά, ανεξάρτητα αν η χρήση τους δεν υπερβαίνει τους τέσσερεις μήνες το χρόνο, όπως ορίζει στις εξαιρέσεις του ο νόμος 3661/2007. Τέλος ορίζεται ότι το νέο Ρυθμιστικό, με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, θα αφορά ολόκληρη την Αττική και όχι μόνον το Λεκανοπέδιο όπως ισχύει σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου