Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Οι πρώτοι δασικοί χάρτες στο Διαδίκτυο


Οταν το κράτος θέλει ...τα πράγματα προχωράνε.Η Ελλάδα ανακαλύπτει την χαρτογράφηση .
Μπράβο καμαριά μας .2011 έχουμε.
Θ.Δ
Οι πρώτοι δασικοί χάρτες στο Διαδίκτυο
Η καταγραφή ξεκινά από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, που ήταν και ο πλέον δύσκολος στόχος





Αναρτώνται από την Τετάρτη οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχές 95.000 χιλιάδων στρεμμάτων στον Μαραθώνα, εκ των οποίων τα 53.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως δάση, 3.413 στρεμμάτων στη Νέα Πεντέλη, όπου ως δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται τα 3.121 στρέμματα και 23.914 στρεμμάτων στην Παλαιά Πεντέλη με προτεινόμενα δάση τα 22.204 στρέμματα.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, την Τρίτη, είναι η πρώτη φορά που αναρτώνται δασικοί χάρτες, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι είναι δάσος και να ξέρουν που μπορούν να χτίσουν χωρίς προβλήματα.

Επιπλέον, θα αποφεύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς θα μπορούν να βλέπουν άμεσα
ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται δασικές.

Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση, αν βρεθεί αυθαίρετο κτίσμα μέσα σε δασική έκταση θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την αυθαίρετη δόμηση.

Οι χάρτες είναι ένα εργαλείο που θα σταματήσει τις ασάφειες, την ταλαιπωρία των πολιτών και τις διάφορες «συναλλαγές» με τις δημόσιες υπηρεσίες, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η καταγραφή ξεκινά από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, που, όπως αναφέρθηκε, ήταν και ο πλέον δύσκολος στόχος.

«Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού»
, σημείωσε.


«Γνωρίζω καλά ότι οι μεγάλες τομές φαίνεται να αδικούν κάποιους ανθρώπους. Και συνήθως προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί πράγματι κάποιοι να αδικούνται. Ακριβώς γι' αυτό δώσαμε προτεραιότητα και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμού στον οποίο μπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται», είπε.

Η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που αναρτώνται οι χάρτες θα γίνει μέσα από έντυπα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά και μέσα από δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, μέσα από το Διαδίκτυο, καθώς και τηλεφωνικό κέντρο.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές αντιδράσεις», η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «τις σεβόμαστε και δημιουργήσαμε μηχανισμό υποβολής ενστάσεων απ' όσους νομίζουν ότι αδικούνται. Οι ενστάσεις αυτές θα κριθούν από ανεξάρτητο μηχανισμό και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι απολύτως σεβαστό».

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Θ.Μωραΐτης, οι χάρτες είναι το αποτελέσμα μίας διαβούλευσης 15 μηνών, κατά την οποία υπήρξαν πολλά εμπόδια.

Οι επόμενες περιοχές που αποτελούν προτεραιότητα είναι η Κηφισιά, η Δροσιά, η Σταμάτα και η Φυλή.

Η ανάρτηση των χαρτών και η διαδικασία ενστάσεων


Οι δασικοί χάρτες είναι αναρτημένοι στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής (Αγ. Ιωάννου 65 Αγ. Παρασκευή - 2106395280), στο Δασαρχείο Πεντέλης (για Πεντέλη και Νέα Πεντέλη), στο Δασαρχείο Καπανδριτίου (για Μαραθώνα), στα δημοτικά και τοπικά δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις εντός 45 ημερών από την ανάρτηση ή εντός 65 ημερών εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοικος εξωτερικού.

Οι ενστάσεις αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα των εκτάσεων.

Οι αντιρρήσεις μπορεί να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της Κτηματολόγιο ΑΕ και αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο Γραφείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών της εταιρείας, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου.

Ειδικότερα, αντίρρηση μπορεί να υποβληθεί, είτε επειδή μία έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική (ενώ δεν είναι) ή και αντίστροφα, επειδή κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική (ενώ είναι).

Μαζί με την αίτηση κατατίθεται και χρηματικό παράβολο, το ύψος του οποίου ξεκινά από 50 ευρώ και αυξάνεται έως τα 4.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Σημειώνεται πως δεν έχει προβλεφθεί η επιστροφή του παραβόλου ακόμη και σε περίπτωση δικαίωσης του ιδιοκτήτη, που υποβάλλει την αντίρρηση.

Ειδικότερα:

* Για εμβαδόν έκτασης έως και 1.000 τ.μ., το παράβολο είναι 50 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ., 150 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 5.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ., 500 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ.,1.000 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης πάνω από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., 2.000 ευρώ.

* Για εμβαδόν έκτασης μεγαλύτερης των 300.000 τ.μ., 4.000 ευρώ.

Οι αντιρρήσεις θα εξετάζονται μέσα σε τέσσερις μήνες από την κατάθεσή τους από τις τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων και μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αντιρρήσεων, για όλες τις περιοχές που δεν θα ασκηθούν αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης θα κυρωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου