Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ο Ελληνικός τουρισμός στα πάνω του παρά την κρίση και την αναταραχή» Aνταπόκριση του Guardian απο την Υδρα.


Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας πιάνουν τόπο, καθώς γεμίζουν με παραθεριστές ξενοδοχεία και πλοία της γραμμής. Έτσι τιτλοφορείται το χθεσινό άρθρο της Helena Smith στον Guardian.

Η οικονομία βρίσκεται στον πάτο. Η κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού. Το υπουργείο οικονομικών προσπαθεί να αποκρούσει τους αυτόκλητους προστάτες της αγοράς και τους οίκους αξιολόγησης. Η πρωτεύουσα την ημέρα είναι γεμάτη από διαδηλωτές, ενώ τη νύχτα ερημώνει και ρημάζει.

Πάντως, όσο αφορά στον τουρισμό, η Ελλάδα «άνοιξε και περιμένει» νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό, ενώ παράλληλα αναμένει μια πολύ καλή και κερδοφόρα σεζόν. Η χώρα υπόσχεται στους τουρίστες του φετινού καλοκαιριού πολλές χρυσές ευκαιρίες.

Μία από αυτές είναι και η Ύδρα. Τα δελφίνια και τα φέρυ από τον Σαρωνικό πηγαινοέρχονται γεμάτα προς κι από το όμορφο νησί. «Η Ύδρα έχει τόσο τουρισμό όσο και κάθε άλλη φορά. Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, τα καταστήματα είναι γεμάτα, τα πλοία είναι γεμάτα. Δεν έχουμε παράπονο» λέει ο δήμαρχος του νησιού Άγγελος Κοτρώνης.


Τουρίστες που αρχικά είχαν ως προορισμό τη βόρεια Αφρική, άλλαξαν σχέδια και κατευθύνονται προς τα ελληνικά νησιά. Οι αφίξεις προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 10%, κι έτσι ο τουρισμός είναι μια αχτίδα φωτός σε ένα τοπίο που βάφεται καθημερινά μαύρο από τον επικών διαστάσεων αγώνα να αντιμετωπιστεί το χρέος που πνίγει τη χώρα.

Παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που συναντούν συχνά στο διάβα τους, οι ξένοι τουρίστες δεν πτοούνται και μάλιστα δείχνουν να χαίρονται που βοηθούν την Ελλάδα - έστω κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποκρούουν τα δακρυγόνα περνώντας από την Αθήνα στο δρόμο για τα νησιά.

Την περασμένη βδομάδα πολλοί τουρίστες κινούνταν με σχετική ηρεμία μέσα στο Σύνταγμα ανάμεσα σε αστυνομικούς, διαδηλωτές και χλιδατα ξενοδοχεία. «Όλα αυτά τα περιστατικά προσδίδουν γραφικότητα και χρώμα στην πόλη. Όταν είσαι διακοπές δεν σε ενοχλούν αυτά τα πράγματα πολύ» λέει ένας Ιταλός τουρίστας.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι αυξημένες αφίξεις τουριστών θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μία στις πέντε δουλειές στη χώρα ανήκουν στον τομέα του τουρισμού. Ο τουρισμός καλύπτει το 18% του ΑΕΠ. Και η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στις προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης του τουριστικού οικοδομήματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών είναι η Ελλάδα να γίνει λίγο πιο φτηνή.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση μείωσε τις τιμές στα εισιτήρια των φέρυ. Επίσης μειώθηκε το κόστος των αεροπορικών διαδρομών. Και η απόφαση να μειωθεί ο ΦΠΑ από 11% στο 6,5% για τις τουριστικές κατοικίες διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εκτός των Αθηνών κατακλύζονται από κρατήσεις και επισκέπτες που κλείνουν διπλά δωμάτια για μόνο 13 ευρώ τη βραδιά σε νησιά όπως η Κέρκυρα και 36 ευρώ τη βραδιά σε νησιά όπως η Μύκονος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά γίνονται κρατήσεις για μέχρι και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Expedia.

Η άρση των περιορισμών βίζας για πολίτες χωρών εκτός της ΕΕ όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία συνέδραμαν στην αύξηση των επισκεπτών. Πάνω από 500,000 προβλέπεται να είναι οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα φέτος, αύξηση 50% σε σχέση με πέρυσι.

Πίσω στην Ύδρα, ο δήμαρχος παραπονιέται για την ανεργία στο νησί και τα χρέη ύψους 3,5 εκ. ευρώ που έχει να διαχειριστεί. «Στη δεκαετία του 90, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον προσπάθησε να χτίσει ένα θέρετρο στο νησί, αλλά παράτησε το πρότζεκτ γιατί κόλλησε στα γραφειοκρατικά και στις αντιδράσεις των κατοίκων, τα δεινά αυτά που συνεχώς εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας. Χάθηκε μια ευκαιρία για το νησί τότε με τον Μπράνσον, λένε πολλοί τώρα», σχολιάζει ο δήμαρχος.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου