Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Όλη η δικογραφία για τη μαφία της Θεσσαλονίκης..H εξουσία στην παρανομία..

www.koutipandoras.gr
53 συλλήψεις, 2500 απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, 50 καταθέσεις μαρτύρων και χιλιάδες έγγραφα με στοιχεία από καταθέσεις σε τράπεζες είναι ο πρόλογος της μεγάλης υπόθεσης εξάρθρωσης 4 εγκληματικών οργανώσεων που συνέθεταν την μαφία της Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη περίπτωση, που οι εγκληματικές ομάδες οδηγούν απευθείας στην καλή κοινωνία της πόλης και το έγκλημα του λευκού κολάρου, με άρωμα από πολιτικές διασυνδέσεις και κάλυψη.
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα και που έχει στη διάθεσή του
το www.koutipandoras.gr ,οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι 4 εγκληματικές ομάδες δρούσαν παράλληλα και με σύνδεση μεταξύ τους,σίγουρα όχι κρυφά και με την ασφάλεια που τους παρείχε το γεγονός των σχέσεών τους. Ήταν ένα τοκογλυφικό κύκλωμα,γνωστό για τη δράση του στη Θεσσαλονίκη,στο οποίο απευθυνόταν η αφρόκρεμα της συμπρωτεύουσας και όχι μόνο.

Και διεθνής έλληνας παίκτης εξυπηρετούμενος


Ανάμεσα σε αυτούς που «εξυπηρετήθηκαν» από τον δανεισμό τους κυκλώματος,ήταν και πρώην διεθνής παίκτης ποδοσφαίρου (νυν επιχειρηματίας) του οποίου οι συνομιλίες με ένα από τα στελέχη του κυκλώματος  έχουν καταγραφεί και αποδεικνύουν πως προσέφευγε στο κύκλωμα για δανεισμό με επιτόκιο 10% το μήνα. Επειδή όμως ήταν συνεπής στις πληρωμές του, το κύκλωμα πήρε τελικώς τόκους 6,5% .Για ποσό 350.000 που δανείστηκε, πλήρωσε 650.000 ευρώ
Στο κύκλωμα συμμετείχε και ομάδα εκβιασμών το οποίο όμως δε περιοριζόταν στην είσπραξη ποσών από τοκογλυφίες,αλλά και σε εκβιασμό καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Η αστυνομία συνδέει την δράση του κυκλώματος με δύο αυτοκτονίες και μία ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας στη Θεσσαλονίκη. Εν αντιθέσει με την επιχειρησιακή ομάδα που εξάρθρωσε το κύκλωμα, η συμβατική δράση της Αστυνομίας, ουδέποτε άγγιξε τα προηγούμενα χρόνια το κύκλωμα των επωνύμων με τις φημολογούμενες και υπαρκτές πολιτικές διασυνδέσεις. Ακόμη και όταν ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και παρακολούθησης, στοιχεία από τις απόρρητες διαδικασίες, έφταναν στον αρχηγό του κυκλώματος

Ο επιχειρηματίας,ο δημοσιογράφος,ο επιχειρησιακός του ΣΔΟΕ και ο τραπεζικός


Τον Μάϊο του 2011,ο Ι.Δ, κατήγγειλε στην Αστυνομία πως είναι θύμα των τοκογλύφων και σκοπεύει να δώσει στοιχεία για το κύκλωμα  το οποίο ήταν υπεράνω υποψίας. Μετά την κατάθεσή του ξεκίνησε η παρακολούθηση των τηλεφώνων που οδήγησε σε μια βεντάλια από συνομιλίες και πρόσωπα. Η αστυνομία  χώρισε την μεγάλη ομάδα των εκβιαστών και των τοκογλύφων σε 4 ομάδες που σχετίζονταν όμως μεταξύ τους. Όχι μόνο επικοινωνούσαν και αντάλλασσαν πληροφορίες για θύματα και πιθανά θύματα, αλλά τιμωρούσαν και ενιαία όποιον παρέβαινε τους κανόνες. Έτσι έγινε και με τον βασικό μάρτυρα που τους κατήγγειλε
Ο επιχειρηματίας Από το ξεκίνημα της παρακολούθησης προέκυψε πως αρχηγός του κυκλώματος ήταν ο επιχειρηματίας Μ.Κ. Γνωστός στη Θεσσαλονίκη, με πολιτικές γνωριμίες και ενεργή δράση με το ΛΑΟΣ. Ο αδελφός του ήταν παράγοντας του Άρη. Στο όνομά του δρούσε όλη η εγκληματική ομάδα στην οποία ενέταξε και τον γιό του (έχει συλληφθεί και αυτός). Το όνομά του είχε αναμειχθεί στην υπόθεση του Βατοπεδίου καθώς όχι μόνο είχε συγγένεια και συνεργασία με τον όμιλο Πάπιστα (εταιρεία του Πάπιστα και του Βατοπεδίου)  αλλά ενεπλάκη και σε υπόθεση με κάποιον δικηγόρο ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να τον εκβιάσει για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Τον Ιούλιο η έρευνα στο Κουτί της Πανδώρας για τα στημένα παιχνίδια του ποδοσφαίρου, είχε εντοπίσει τον Μ.Κ, να έχει κερδίσει το 2003 ,ποσό 900.000 ευρώ από το στοίχημα του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το ποσό αυτό όπως και πολλά άλλα, ήταν ύποπτα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ. Το 2003 δεν είχε εξεταστεί η υπόθεση του Μ.Κ. παρότι η λίστα με τα ύποπτα κέρδη είχε κατατεθεί στη Βουλή από τη βουλευτή Λιάνα Κανέλλη.Όταν επικοινωνήσαμε με τον επιχειρηματία για να μας απαντήσει για τα κέρδη του, μας είχε απειλήσει με μηνύσεις, λέγοντας πως απλώς είναι τυχερός. Την περίοδο αυτή αγνοούσαμε βέβαια ότι η Αστυνομία ερευνούσε αυτό το ξέπλυμα ή ενδεχομένως και να συμμερίστηκε της υποψίες της δικιάς μας έρευνας παρακολουθώντας τη συνομιλία μας με τον επιχειρηματία. Το αποτέλεσμα είναι πως σήμερα έχει καταλήξει πως οι εγκληματικές ομάδες των 53 συλληφθέντων ξέπλεναν βρώμικο χρήμα μέσω των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που προμηθεύονταν από πρακτορεία.

Ο δημοσιογράφος. Ο δημοσιογράφος και στέλεχος της ΕΤ 3 που συμμετείχε στο κύκλωμα είχε σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κυκλώματος παρότι εμφανίζεται να έχει σχετιστεί μαζί του λόγω των επαγγελματικών του επαφών. Ο Γ.Φ, γνωστός για τις πολιτικές του διασυνδέσεις με το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ και το εκκλησιαστικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης, ήταν σύμφωνα με την Αστυνομία πληροφοριοδότης αλλά και εισπράκτορας του κυκλώματος. Την περίοδο που είχε αυτοκτονήσει ο επιχειρηματίας Μαργιόλης εξαιτίας των πιέσεων από το κύκλωμα με τους τοκογλύφους, ο δημοσιογράφος Γ.Φ έδινε πληροφορίες στον αρχηγό του κυκλώματος για τα ευρήματα της αστυνομίας και το αν έχει αφήσει σημείωμα που τον κατονομάζει ως υπεύθυνο. Οι πληροφορίες που πήρε ο αρχηγός από τον δημοσιογράφο τον καθησύχασαν για να συνεχίσει τη δράση του. Επίσης ο δημοσιογράφος φέρεται να έχει εισπράξει αυτοπροσώπως ποσά στο όνομα της μαφίας ή να έχει απαιτήσει την κατάθεσή τους σε λογαριασμούς του κυκλώματος.

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ
Ο Χ.Π. είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εφοριακών με προσωπικές και πολιτικές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος φέρεται να επέλεξε την τοποθέτησή του ως επιχειρησιακού στελέχους του ΣΔΟΕ. Από τη θέση του στο ΣΔΟΕ, έδινε πληροφορίες στο κύκλωμα για καταγγελίες που υπήρχαν εναντίον τους και δεν ανέθεσε για έρευνα (έως και τη σύλληψή του) σοβαρές καταγγελίες για τα στελέχη του κυκλώματος. Ο Χ.Π γνώριζε υπηρεσιακά τα πάντα μέσω καταγγελιών για το κύκλωμα αλλά όχι μόνο δεν έδρασε ποτέ αλλά έδινε τηλεφωνικά πληροφορίες στον εγκέφαλο του κυκλώματος, για όσα υπάρχουν εναντίον τους.

Οι τραπεζικοί
Ο Γ.Θ ήταν στέλεχος της Πειραιώς.  Από την πρόσβαση του στα συστήματα της Τράπεζας, συνέλεγε πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση και τη δραστηριότητα θυμάτων των τοκογλύφων τα οποία έδινε στο κύκλωμα ώστε να μπορέσουν να τους πλησιάσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα εντοπίστηκαν ποσά τα οποία του δόθηκαν προκειμένου  να βγάλει δάνεια σε θύματα των τοκογλύφων που στη συνέχεια έπαιρναν οι ίδιοι.
Ένας ακόμη διευθυντής υποκαταστήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας, ο Α.Κ βοήθησε στο να φανούν νόμιμες οι συναλλαγές του αρχηγού του κυκλώματος με ένα από τα θύματά του.

Ο δικηγόρος του Δήμου
Ο Ν.Ζ δικηγόρος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης,παρέχει στον αρχηγό του κυκλώματος πληροφορίες ανάμεσα στις οποίες είναι το τι λέει το μήνυμα του αυτόχειρα Μαργιόλη.

Ο σύμβουλος
Ρόλο συμβούλου του κυκλώματος έχει ο Γ.Λ. Είναι αυτός που προτείνει στο κύκλωμα πώς να κινηθεί ώστε να φαίνονται νομιμοφανείς οι ενέργειές του. Με επαφές με τραπεζικούς παράγοντες μαζεύει συμβουλές για την νόμιμη εικόνα της μαφιόζικης οργάνωσης τις οποίες στη συνέχεια παραδίδει για να εφαρμοστούν και να υπάρξει η κάλυψη

Στην ομάδα υπάρχουν βέβαια πρώην και νυν αστυνομικοί,ενώ πολλοί δίνουν πληροφορίες αγνοώντας τη συνολική δράση της.

Είχαν εσωτερική πληροφόρηση ακόμη και για τις παρακολουθήσεις τους


Όλα τα χρόνια της δράσης τους, το κύκλωμα μπορούσε να συναναστρέφεται με άνεση με την καλή κοινωνία της Θεσσαλονίκης μαζεύοντας πληροφορίες για επιχειρηματίες που ήταν στο χείλος της καταστροφής.  Το ίδιο σύστημα πληροφοριοδοτών παρείχε και κάλυψη. Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους μετά τη σύλληψή τους βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ένα μεγάλο εύρος πληροφοριοδότησης και προστασίας. Ένα από τα στοιχεία αυτά, είναι και το απόρρητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που ενέκρινε την απόφαση για παρακολούθηση τηλεφώνων των μελών του κυκλώματος. Φωτοτυπία του βουλεύματος βρέθηκε στο σπίτι του αρχηγού του κυκλώματος. Δηλαδή αμέσως μετά την παρακολούθηση,κάποιος εσωτερικός πληροφοριοδότης έδωσε όχι μόνο την πληροφορία αλλά και τα έγγραφα που πιστοποιούσαν την παρακολούθησής τους. Το κύκλωμα έμαθε αμέσως πως οι συνομιλίες τους καταγράφονται και σταμάτησε να ανταλλάσσει πληροφορίες στα τηλέφωνα δυσκολεύοντας έτσι την έρευνα που ήταν σε εξέλιξη. Ήταν όμως τέτοια η αυτοπεποίθηση τους και η πεποίθηση τους πως οι δικοί τους άνθρωποι θα τους καλύψουν, που κατά τις συνομιλίες έβριζαν προκλητικά τους αστυνομικούς που έκαναν την παρακολούθηση.
Η σύλληψη των 53 ανοίγει σίγουρα ένα μεγάλο απόστημα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά η έρευνα δεν δείχνει κάποιους εκβιαστές του κοινού ποινικού δικαίου,αλλά την εξουσία στην πόλη. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν η έρευνα θα φτάσει ως την πολιτική κάλυψη και την ασπίδα προστασίας που άφηνε τους εγκληματίες να δρουν ως άνθρωποι πολιτικών, της εκκλησίας ή των ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου