Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο oίκος Fitch μας αναβάθμισε κατα 7 βαθμίδες.

*Υπήρχε συνταγή που εφαρμόστηκε κατα γράμμα .Εσωτερική υποτίμηση 30-35 %.στα εγχώρια εισόδήματα που σταδιακά θα επηρεάσει και τις ακίνητες αξίες σε ανάλογο ποσοστό ώστε ενα μεγάλο μέρος να αξιοποιηθεί απο τους ξένους.Μεγάλες απώλειες,Πλήρη αναδιάρθωση του δημόσιου τομέα και
τις συνηθειές του με παράπλευρες απώλειες στον ιδιωτικό ώστε να δημιουργηθεί το καθεστώς τρόμου και να μην απειληθεί η σταθερότητα του συστήματος.Το πέτυχαν τουλάχιστον σε αυτη τη φάση όλο το πλάνο τους... Αν θα συνεχιστεί η "επιτυχία τους"  κανείς δεν ξέρει ...

Και φυσικά μας ανάγκασαν να ρίξουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με όρους πίεσης στο παιχνίδι στερώντα ς την χώρα απο ένα μελλοντικό πολύτιμο στρατηγικό αποθεμα .
Κανείς δεν ήταν ¨"χαζος "  η ανεπαρκής σε αυτη την τρομαχτική  διετία.Ολοι έπαιξαν τον ρόλο τους..Οι πολιτικοί γιατί ήθελαν να επανακτήσουν την κυριαρχία του που είχε απολλοτριωθεί απο ένα δημοσιο σύστημα που πλεόν λειτουργούσε αυτόνομα. (δικό τους δημιουργημα) ,απο τους κρατικοδίαιτους εκδότες και μη επιχειρηματίες(αυτοί τους δημιούργησαν)  ,και απο αρκετη "σαβούρα" στο εσωτερικό τους που αρνιόταν ενα ρεαλιστικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.
Τα κόμματα της Αριστεράς είναι ωφελημένα καθώς θα αυξήσουν την επιρροή τους  σε προσωρινο χρόνο αλλά  επίσης θα έρθουν αντιμέτωπα με ένα ορθολογισμό αφου πλέον τα συνδικαλιστικά στελέχη τους που "έδεναν και έλυναν" θα περιοριστούν  σημαντικά αφου θα μειωθούν οι διαθέσιμες θέσεις αλλά και τοι δυνατότητες παρέμβασης. στούς εργατικούς χώρους.Το μεγαλύτερο πρόβλημα μακροπρόθεσμα θα έχει το ΚΚΕ αφού απέτυχε να δικαιολογήσει τον ρόλο του ώς "αποκλειστικό ¨υπερασπιστή της εργατικής τάξης  κυρίως στο εσωτερικό του αφου στην κρισιμότερη μάχη έχασε τα πάντα (μέχρι και την εθνική συλλογική σύμβαση) .Ετσι θα πάμε στις εκλογές με θετικα νέα να εμφανίζονται σειριακά ,ωστε να γίνει δυνατή η συγκυβέρνηση η οποία θα έχει ώς κύριο στόχο ένα νέο δημόσιο τομέα ο οποίος θα στηθεί κυριολεκτικά απο το μηδέν.
 Και όπως έλεγε και ο Μητσοτάκης  για άλλα θέματα σε 10 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς την κρίση....Αντε 15......λέμε τώρα .
"Ι"

www.protothema.gr
Σε σημαντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά 7 βαθμίδες, σε B-, προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings.

Η αναβάθμιση αυτή είναι μάλιστα μεγαλύτερη των προβλέψεων των αναλυτών, καθώς οι προσδοκίες των ειδημόνων μιλούσαν για αναβάθμιση κατά 5 βαθμίδες.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι η Fitch προσδίδει τώρα στις προοπτικές της Ελλάδας σταθερό outlook, για πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας ενώ παράλληλα αναβαθμίζει και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B από C, ενώ επιβεβαίωσε και στην ανώτατη βαθμίδα (ΑΑΑ) το Country Ceiling, δηλαδή τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον η κατάταξη της χώρας στην κλίμακα της Fitch, με το ελληνικό αξιόχρεο να απέχει πλέον μόλις 5 βαθμίδες από την έξοδο των ομολόγων μας από την κατηγορία  junk, τουτέστιν από τα χαρακτηρισμένα ως «μη επενδυτικά» ομόλογα, αλλά και 15 βαθμίδες από την ανώτατη δυνατή αξιολόγηση ΑΑΑ…

Το μέχρι σήμερα επίπεδο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ήταν σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default), ενώ οι αναλυτές περίμεναν – εξάλλου είχε ανακοινωθεί και από τους οίκους αξιολόγησης – πως η αναβάθμιση της χώρας θα έφτανε έως και τις 5 βαθμίδες.

Η εξέλιξη ήταν μεν αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής χρέους και αφορά φυσικά στην αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων από νέα.

Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, Moody’s και S&P

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου