Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ερμιόνης για τους ελεύθερους χώρους στην Ερμιόνη

Είναι ένα κρίσιμο θέμα αυτο πού έθεσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Ερμιόνης.
Οι πόλεις που είναι τουριστικοί προορισμοί υποβαθμίζονται στον τουριστικό χάρτη πολύ γρήγορα ενώ η επαναφορά τους απαιτεί πολυ χρόνο.Αυτο γίνεται όταν παύσουν να είναι φιλικοί πρός τον επισκέπτη .Αυτο γίνεται όταν χαθεί το μέτρο ανάμεσα στην εμπορική εκμετάλλευση  και στην διατήρηση της ταυτότητας της πόλης.
Αν χαθεί το μέτρο ,τότε η κίνηση μειώνεται κάθετα οπότε και τα έσοδα των επιχειρήσεων άρα και του Λιμενικού Ταμείου μειώνονται. Ετσι εκτός απο τους πολίτες που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οι πελάτες των επιχειρήσεων και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πρεπει να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την βιωσιμότητα του προορισμού.Και όταν δέν έχουν την απαραίτητη γνώση η εμπειρία απευθύνονται σε καποιο ειδικό στην οργάνωση τουριστικών προορισμών και ακολουθούν τις υποδείξεις τους.Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Λιμενικό Ταμείο.Και να μην ξεχνάμε πάντα ότι στην επιχειρηματικότητα ο καταναλώτης-πολίτης  είναι μια βαθμίδα πάνω απο την επιχείρηση.
"Ι"

 


Βρεθήκαμε στην τελευταία  συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδος  για  να θέσουμε τον προβληματισμό μας  στην αρμόδια υπηρεσία, για  κατοχύρωση  χώρων
κοινού στα Μαντράκια και στο Λιμάνι,  για τους λόγους που εξηγούμε στην αίτησή μας (εδώ).

 Ο Αντιπρόεδρος κύριος Φλωρής  αρχικά μας ενημέρωσε ότι όλη η χερσαία   ζώνη περιφερειακά είναι κοινόχρηστη ακόμα κι αυτή που παραχωρείται για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. 
 Ότι σε όλη την χερσαία ζώνη αν ζητηθεί χώρος για επιχειρήσεις επισιτιστικού ενδιαφέροντος,   είναι υποχρεωμένο το Λιμενικό Ταμείο να τους τον παραχωρήσει,  με όριο τις προβολές των γωνιών της πρόσοψης του καταστήματος, εκτός αν κρίνουν ότι μπορεί να παραχωρηθεί και χώρος πέραν αυτού    με την προϋπόθεση  της  συγκατάθεσης  του απέναντι  ιδιοκτήτη,  από τον  χώρο που ζητούν. 
 Μας διαβεβαίωσε πως ένας  χώρος που θα θέλαμε να παραμείνει  για το κοινό, αλλά και για πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κ.λπ. (όπως προβλέπεται στο Φ.Ε.Κ.  1537Β 4-8-2008)   ανάμεσα στην καφετέρια Αίγλη και στο διπλανό από το νέο κατάστημα του κου Μέλλου στα Μαντράκια, δεν μπορεί να παραχωρηθεί αν δεν δώσουν την συγκατάθεση τους οι απέναντι του χώρου αυτού ιδιοκτήτες.  
 Δηλαδή η ανάγκη για κάποιους χώρους κοινού και πολιτισμού, εξαρτάται  μόνο από τον απέναντι ιδιοκτήτη ..
 Επίσης  μας ενημέρωσε ότι το Λιμενικό ταμείο χρειάζεται έσοδα. 
 Για την τήρηση των  κανονισμών  παραχώρησης, όπως ορίζονται στο  Φ.Ε.Κ.  1537Β 4-8-2008 (θα το βρείτε παρακάτω)  που πλαστικοποίησε τη θέα μας προς τη θάλασσα και  για το πόσο κοινόχρηστοι πραγματικά παραμένουν οι χώροι που παραχωρούνται, είναι υπεύθυνο το Λιμεναρχείο μόνο (!).
 Ο κος Σφυρής ισχυρίστηκε πως  χώροι για το κοινό μπορούν να ορισθούν  και να χωροθετηθούν και έφερε σαν παράδειγμα το Πόρτο Χέλι.
 Μας ζήτησαν να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, να ορίσουμε δηλαδή συγκεκριμένα σημεία που θέλουμε να παραμείνουν ελεύθερα. Θα επανέλθουμε λοιπόν αφού κάτι τέτοιο δεν έχει προβλεφθεί ή  σχεδιαστεί από αυτούς που όφειλαν να το κάνουν.
Δεν είναι μόνο δική μας απαίτηση αλλά και όλων των Ερμιονιτών που  διεκδικούν  το δικαίωμα για μια ανάπαυλα σ ένα παγκάκι.
 Το επιθετικό παραλήρημα του κου Ιωσήφ Γανώση, μέλους του συμβουλίου, για τον χρόνο που χάνει με εκθέσεις ιδεών σαν την δική μας, για τους νόμους που υπάρχουν και που πρέπει να τηρούνται…(!),  για το ότι θέλουμε να κάνουμε κλειστό επάγγελμα τους εστιάτορες(;!) και για τα τόσα άλλα.. δεν μας εξέπληξε.
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου