Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Τι προβλέπει η μελέτη πολεοδόμησης της «Ελληνικόν Α.Ε.»..

 Υπάρχουν δύο αντιφάσεις...
1. Στην Αττική υπάρχουν απούλητα 100-130000 νεόδμητα ακίνητα.και η πόλη δεν αντιμετωπίζει
πρόβλημα  χώρου κατοικίας.
2.Τα ξενοδοχεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω πτώσης της κίνησης.
Αν ψάξουμε ότι υπάρχει ανάγκη θα δούμε ότι λείπουν 100000 διαμερίσματα για τους πολυ φτώχους συμπολίτες μας που φλερτάρουν πλέον με το πεζοδρόμιο και τα παγκάκια.
Επίπλεον δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλες ο πρωτεύουσες όταν φτιάχνουν νεο αεροδρόμιο διατηρούν και το παλιότερο σαν εφεδρεία...Γιατι εύκολα το χαλάς δύσκολα το ξαναφτιάχνεις.

"Ι"


Εφημερίδα των Συντακτών.
Πάρκο 2.000 στρεμμάτων, ζώνες νέων κατοικιών, χώρους αναψυχής, εκπαίδευσης, έρευνας και υγείας, ξενοδοχείο 7 αστέρων, δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο που εκπόνησε ομάδα ειδικών υπό τον καθηγητή Σπύρο Πολλάλη, πρόεδρο της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. Διατηρούνται οι υπάρχουσες υποδομές του τραμ και του χώρου μεταφόρτωσης σκουπιδιών, ενώ μετατοπίζεται προς τα βόρεια η λεωφόρος Ποσειδώνος σε μήκος περίπου 3 χλμ. και η σημερινή παραλιακή μετατρέπεται σε πεζόδρομο.

Με βάση τη μελέτη:

* Το κεντρικό πάρκο θα έχει σχήμα «αστερία», που εκτιμάται ότι εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια ενιαίου πρασίνου.


* Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν το 17% της συνολικής επιφάνειας. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 11.000 διαμερίσματα που θα καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες 35.000 ατόμων.

* Προβλέπεται η δημιουργία νέου τύπου οικοδομικού τετραγώνου, με περιμετρική διάταξη κτιρίων, ώστε να εξασφαλίζεται εσωτερική αυλή. Οι διάσπαρτες αυτές επιφάνειες πράσινου δεν προσμετρώνται στο πάρκο.

* Στη ζώνη του Αγίου Κοσμά προτείνεται η κατασκευή ξενοδοχείου 7.200 κλινών, ενώ για κάλυψη αναγκών υγείας προβλέπονται κτίρια με 2.800 κλίνες.

Η υλοποίηση του προγράμματος, όπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, θα προχωρήσει σε τρεις φάσεις:

* Η πρώτη θα διαρκέσει 5-8 χρόνια και δεν θα αποφέρει κέρδη, καθώς θα κατασκευαστούν τα έργα υποδομών και το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου. Το κόστος υπολογίζεται σε 175-185 εκατ. ευρώ.

* Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει επίσης 5-8 χρόνια και θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για το επιχειρηματικό κέντρο, καθώς και τις εγκαταστάσεις έρευνας και υγείας, ενώ θα ολοκληρωθούν τα έργα πρασίνου.

* Η τρίτη και τελευταία φάση αφορά τις τουριστικές εγκαταστάσεις στον χώρο του Αγίου Κοσμά, όπου προβλέπεται και ενυδρείο.

«Το πάρκο μπορούσε να έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια», επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής Πολεοδομίας, επικεφαλής ομάδας ειδικών του Πολυτεχνείου που εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας. Μας εξήγησε ότι το κόστος ανάπτυξης του πάρκου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και η ετήσια συντήρηση σε 5-10 εκατ. ευρώ. «Αν είχαν εισπραχθεί κανονικά τα ενοίκια από τα ολυμπιακά ακίνητα, το Δημόσιο θα είχε ήδη εξασφαλίσει 80 εκατ. ευρώ». Από έρευνες που έκανε η μελετητική ομάδα προέκυψε ότι οι ιδιώτες έχουν καταβάλει 40 εκατ. ευρώ, αλλά έχουν χαθεί!

Η μελέτη ήταν η πρώτη η οποία κατέγραψε τα 388 κτίρια που υπάρχουν στον χώρο και καταλαμβάνουν 708 στρέμματα. Η πρόταση που έχουν υποβάλει προβλέπει διατήρηση του 70% των κτισμάτων για την υποδοχή χρήσεων που θα εξασφαλίζουν έσοδα για το μελλοντικό πάρκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου