Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εδώ Κως: Ο Ιπποκράτης ζει!


Του Γιώργου Κατσάβαρου
Μια από τις πιο όμορφες εικόνες της Κω βλέπεις αν ανέβεις λίγο ψηλότερα στους λόφους που περιβάλλουν τη νότια πλευρά της πόλης και έχεις μπροστά και απέναντί σου τα μικρασιατικά παράλια. Τότε συνειδητοποιείς πόσο κοντά είναι η Ευρώπη με την Ασία αλλά και τη σημασία του Αιγαίου, ως γέφυρας μεταξύ των δύο ηπείρων και λίκνο του Ελληνικού πολιτισμού.

Δεν είναι τυχαίο, ασφαλώς, σε αυτή τη γειτονιά οι αρχαίοι πρόγονοί μας επέλεξαν να στήσουν ένα από τα διασημότερα θεραπευτήρια στο πέρασμα των αιώνων, το Ασκληπιείο της Κω.

Πέρασε περιόδους ακμής και παρακμής. Έζησε ημέρες δόξας. Παρέμεινε αθέατο, κρυμμένο για εκατοντάδες χρόνια, βεβηλώθηκε από ανάξιους κατακτητές αλλά το σήμα του παρέμεινε ισχυρό, να ακτινοβολεί και να φωτίζει τον σύγχρονο κόσμο.


Η ταύτισή του με το νησί της Κω, την πατρίδα του Πατέρα της ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτη, βοήθησε να επανέλθει στην επιφάνεια πριν 110 χρόνια περίπου, με την ερευνητική επιμονή σημαντικών ανθρώπων, όπως ο Κώος ιστοριοδίφης Ιάκωβος Ζαρράφτης και ο Γερμανός αρχαιολόγος Rudolf Hertzog.

Μεγάλες οι γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή σε αυτά τα 110 χρόνια. Δυνατές όμως οι ρίζες και βαριά η παρακαταθήκη στους νεώτερους. Η Κως έζησε δραματικές περιόδους περνώντας από την Οθωμανική αυτοκρατορία στην Ιταλοκρατία (1912-1943) και από το 1947 στους κόλπους της μητέρας Ελλάδας, δίχως να χάσει την ταυτότητά της.

Σταθερός φάρος, στις ιστορικές μεταβολές που έζησε το νησί, παρέμεινε ο Ιπποκράτης και η ακτινοβολία της ηθικής στην ιατρική δεοντολογία που διαπνέει το έργο του, που συμπυκνώνεται σε μία φράση, περιγραφική για το ρόλο του γιατρού «…ωφελέειν ή μη βλάπτειν», δηλαδή ο γιατρός να ωφελεί τον ασθενή ή, τουλάχιστον, να μην του κάνει κακό.

Ολόκληρες χιλιετίες πέρασαν από τότε και το Ιπποκρατικό πνεύμα με διάφορους τρόπους διατηρείται ζωντανό.

Αξιοσημείωτη η συμβολή, σε αυτόν τον στόχο, του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, ενός οργανωμένου φορέα που έχει ως μοναδικό σκοπό την παγκόσμια ανάδειξη των Ιπποκρατικών αρχών.

Από την ίδρυσή του το 1960, με πρωτοβουλία επιφανών εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, έχει καταφέρει να διατηρεί στην επικαιρότητα το διάλογο γύρω από το έργο του Ιπποκράτη, που έχει αποκτήσει ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία στις μέρες μας, των ταχύτατων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων.

Έτσι πορεύεται η Κως. Με ταυτότητά της τον Ιπποκράτη και σημαία τις Ιπποκρατικές αρχές, προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στον σύγχρονο κόσμο, όπου κυριαρχεί το οικονομικό όφελος, διαχρονικές ουμανιστικές αξίες για την ανθρώπινη οντότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το πνεύμα, διεξήχθη στο τέλος Ιουνίου η 4η Αμφικτιονία Εταιρειών και Συλλόγων Ιστορίας Ιατρικής και Ηθικής – Δεοντολογίας, στο «Ιπποκράτειο Μέλαθρο», τη φιλόξενη στέγη των δραστηριοτήτων του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος που δεσπόζει στις νότιες παρυφές της πόλης, δίπλα στον ιστορικό χώρο του Ασκληπιείου. Σε μια τεράστια προστατευόμενη ζώνη που ξυπνά ιστορικές μνήμες και διαμορφώνει σύγχρονες ανθρωποκεντρικές συνειδήσεις γύρω από το σωστό και το πρέπον.
Για κάθε επισκέπτη ο χώρος διατηρεί μια μυστηριακή μαγεία. Ένα μικρό μονοπάτι συνδέει το σύγχρονο κτίριο με το Ασκληπιείο, που μπορεί να διαβεί ο καθένας αφού περιηγηθεί στο Ιπποκρατικό μουσείο, αφού παρατηρήσει τα πλούσια εκθέματα και μάθει όλα τα αναγκαία στον Ιπποκρατικό βοτανικό κήπο, για τα φυτά και βότανα που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης προς θεραπεία δεκάδων ασθενειών.

Διότι, τελικά, οι ανάγκες του ανθρώπου, κι ας πέρασαν δυόμισι χιλιάδες χρόνια από τότε, παραμένουν οι ίδιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου