Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Καταστροφικό το νομοσχέδιο για τα δάση - Την απόσυρση του ζητούν 10 οικολογικές οργανώσεις


Απαράδεκτο, χατακτηρίζουν το νομοσχέδιο για τα δάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, δέκα εθνικής εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις της χώρας, καλώντας για την άμεση απόσυρσή του. «Το νομοσχέδιο είναι τόσο προβληματικό που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση», υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δέκα οργανώσεις: Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εταιρεία προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Mom, GREΕNPEACE και WWF Ελλάς» καταγγέλλοντας επίσης και τον περιορισμένο χρόνο που προβλέφθηκε για διαβούλευση.  «Ο χρόνος διαβούλευσης που αφιερώνεται σε μία οποιαδήποτε απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι μεγαλύτερος» αναφέρουν χαρακτηριστικά.



Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών και πέραν της γενικής απόρριψης του σχεδίου, οι δέκα οργανώσεις εντοπίζουν πέντε βασικά σημεία διαφωνίας:
1. Δημιουργείται μια νέα κατηγορία εκτάσεων χωρίς ουσιαστική προστασία, που αφορά κυρίως τις
δημόσιες γαίες. Στο νέο αυτό όρο εντάσσονται οικολογικά ενδιαφέρουσες εκτάσεις, που όμως θα μπορούν να αξιοποιηθούν οικιστικά και να γίνουν απαγορευμένες με το σημερινό καθεστώς επεμβάσεις με κάποιο αντάλλαγμα. Περιλαμβάνονται επίσης οι λατομικές ζώνες, που σημειωτέον δεν ταυτίζονται με τα λατομία, οι οποίες δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες!
 2. Εξαιρούνται από το καθεστώς οι φρυγανικές εκτάσεις, οι οποίες στην Κρήτη και τις Κυκλάδες είναι σημαντικοί βιότοποι. Είναι ενδεικτικό ότι στην εικοσαετία 1987-2007 μόνον στην Κρήτη οι γεωργικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 254.000 στρέμματα σε βάρος των περιοχών με χαμηλή βλάστηση.
 3. Αυξάνουν οι επιτρεπτές επεμβάσεις στα εναπομείναντα δάση. Μεταξύ άλλων επιτρέπονται στα παραθαλάσσια δάση και στις περιοχές NATURA οι εκχερσώσεις για γεωργική χρήση! Αυξάνονται οι ήδη προβλεπόμενες, αφού οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να διαθέτουν ακόμη και γήπεδα γκολφ!
 4. Νομιμοποιούνται οι ήδη υπάρχουσες παράνομες εγκαταστάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις.
 5. Αποδιοργανώνονται οι δασικές υπηρεσίες και επιπλέον ταλαιπωρούνται οι πολίτες με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών που θα πολλαπλασιάσουν τις προσφυγές στο ΣτΕ.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου