Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τουρισμός :Αεροπλάνα έχουμε, μας λείπουν τα ξενοδοχεία

 www.capital.gr
«Κρεβάτια υπάρχουν, καλά κρεβάτια όμως όχι». Με αυτή τη φράση παράγοντες της τουριστικής αγοράς κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ενόψει της αυξημένης ζήτησης που καταγράφουν φέτος όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί, τονίζοντας πως η έλλειψη σύγχρονων ξενοδοχειακών υποδομών στην Ελλάδα στερεί από τις επιχειρήσεις τουρίστες και συνεπώς έσοδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η τουριστική κίνηση αναμένεται να γίνει εντονότερη τον Ιούνιο, για να κορυφωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ειδικότερα, για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί από τις
αεροπορικές εταιρείες 2,704 εκατ. θέσεις, για τον Ιούλιο 3,253 εκατ. και για τον Αύγουστο 3,361 εκατ. Συνολικά μάλιστα καταγράφεται αύξηση 25% στις προγραμματισμένες πτήσεις από το εξωτερικό για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και 22% για την Αθήνα.

Εντούτοις, από τις παραπάνω θέσεις, μόνο 2,3 εκατ. τουρίστες προσδοκάται ότι θα καταφέρουν να ανέβουν τελικά στο αεροπλάνο. Όπως εξηγούν στελέχη του ΣΕΤΕ, η απουσία κλινών υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που θέτουν καταρχήν οι tour operators και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία (μέσω των οποίων κλείνονται τα περισσότερα πακέτα διακοπών), ωθεί τελικά τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς, συχνά πολύ πιο ανταγωνιστικούς σε ότι αφορά τις υποδομές τους.

Αυτό σημαίνει πως με δυσκολία οι υπάρχουσες κλίνες καλύπτουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα τα αεροδρόμια να υποδέχονται τελικά πολύ λιγότερους τουρίστες από αυτούς που αρχικά ήθελαν να επισκεφτούν τη χώρα. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, τα πρακτορεία, βλέποντας πως δεν μπορούν να εξασφαλίσουν διαμονή σε πεντάστερα ή έστω τετράστερα ξενοδοχεία, κατευθύνουν τους πελάτες τους σε άλλους προορισμούς. Δεν είναι τυχαία για παράδειγμα η παραδοχή πρακτορείου που διακινεί Ρώσους τουρίστες, πως αν έρχονταν 1,5 εκατ. όπως είχε προβλεφθεί στην αρχή, δεν θα υπήρχαν κλίνες για να τους φιλοξενήσουν.

Είναι ενδεικτικό, πως προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη τουριστική ροή των επόμενων χρόνων, θα χρειαστούν 150 χιλ. νέες κλίνες, ενώ παράλληλα άλλες 100 χιλ. υφιστάμενες θα πρέπει να αναβαθμιστούν.  Αν και τους τελευταίους μήνες έχουν μπει σε τροχιά επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία resorts και την αναβάθμιση ξενοδοχείων, η ολοκλήρωση των έργων, και άρα η αύξηση των κλινών, απαιτεί χρόνο. Πολλές καινούργιες μονάδες μάλιστα δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν το 2017.

Μέχρι τότε πολλοί τουρίστες καταλήγουν σε ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας ή σε μονάδες που δεν θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες έτοιμες να λειτουργήσουν.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η φετινή έκρηξη της ζήτησης θα πρέπει να κινητοποιήσει την πολιτεία για την επιτάχυνση επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο, η οποία, όπως σημειώνει, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ταχύτερης έκδοσης των αδειοδοτήσεων, την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, και κυρίως μέσω της επανέναρξης της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου