Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

EUtopia: Η Χίμαιρα της Κοινωνικής Ευημερίας; της Μαρίλη Μέξη


Maria Marily Mexi
 http://topotami.gr
Σε πρόσφατη ερώτηση που υπέβαλε στον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. Andor ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε την αποτυχία της Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο κοινωνικής ενσωμάτωσης που έχει τεθεί μέσα από την στρατηγική «Ευρώπη 2020», καθώς 4,4 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2013 σε σύγκριση με το 2010. 
 Την ίδια ώρα και σε διάστημα ενός μόλις χρόνου (2012-2013), μισό εκατομμύριο περισσότερα παιδιά βρέθηκαν να απειλούνται από τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση πλήττει ιδαίτερα τα παιδιά. 
Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας είναι θεμελιώδεις στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. 
Ωστόσο αποδεκνύεται στην πράξη ότι η Ε.Ε., μέσω της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», έχει αποτύχει να διασφαλίσει το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους πολίτες της Ευρώπης, τα παιδιά.
Εν όψει αυτής της πραγματικότητας, θα πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση και σοβαρή επανεξέταση η στρατηγική «Ευρώπη 2020».
 Η παιδική φτώχεια πρέπει να είναι μια σαφής προτεραιότητα στην διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής για δύο βασικούς λόγους: τα παιδιά πλήττονται δυσανάλογα από την κρίση, ενώ η αντιμετώπιση της φτώχειας στην παιδική ηλικία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς μακροπρόθεσμα.
Προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε η στρατηγική «Ευρώπη 2020» να αντιμετωπίσει με πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας είναι:
Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού – ως μία από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» – θα πρέπει να θέσει ένα ισχυρό και δεσμευτικό πλαίσιο δράσης αναγνωρίζοντας την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας ως πρωταρχικό στόχο των κρατών-μελών και ζητώντας από όλα τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν συγκεκριμένους υπο-στόχους για την παιδική φτώχεια στο πλαίσιο των Προγραμμάτων των Εθνικών Μεταρρυθμίσεων που υποβάλλονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεύτερον, η στοχοθέτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και τη προώθηση της ευημερίας, με βάση την ολιστική προσέγγιση όπως αυτή περιγράφεται στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Επενδύοντας στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας» δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή υλικής ασφάλειας στις οικογένειες, τη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες (εκπαίδευση, υγεία, στέγαση κ.λπ.), και τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Τρίτον, η παιδική φτώχεια έχει χαρακτηρισθεί ως μια ιδιαίτερα «κοινωνική τάση παρακολούθησης» (Trend to Watch) από την Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας για την παρακολούθηση των κοινωνικών καταστάσεων των κρατών-μελών στην Ε.Ε. χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία Social Protection Performance Monitor. 
Ωστόσο, το θέμα της παιδικής φτώχειας πρέπει να τεθεί ως σαφής προτεραιότητα στην επερχόμενη Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης (Annual Growth Survey) για το 2015 (πρόκειται για την τελευταία επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης επανεξέτασης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»), αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος τα κράτη-μέλη να το εκλάβουν ως θέμα δευτερεύουσας προτεραιότητας.
Τέταρτον, είναι αναγκαίο ο Πίνακας Αποτελεσμάτων με δείκτες για την απασχόληση και κοινωνικούς δείκτες (scoreboard of employment and social indicators) να συμπεριλάβει ένα ειδικό δείκτη για τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ζητήσει από όλα τα κράτη-μέλη να πραγματοποιούν εκ των προτέρων (ex-ante) και εκ των υστέρων (ex-post) αξιολογήσεις του αντικτύπου των μέτρων λιτότητας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία των παιδιών.
Η επανεξέταση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» τοποθετώντας την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας στο επίκεντρο της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι ένα επείγον ζήτημα που απαιτεί άμεση πολιτική δράση πριν οι δεσμεύσεις της Ε.Ε. για προώθηση της κοινωνικής ευημερίας και δικαιοσύνης μετεξελιχθούν σε μια πολιτική ουτοπία εξίσου χιμαιρική με άλλες.
*Η Μαρίλη Μέξη είναι υπεύθυνη του Τομέα Δικαιώματα των Παιδιών στο Ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου