.

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Πώς το παγκόσμιο σύστημα γονατίζει τη Ρωσία..Διδαγματα για μικρά ψάρια.

Γράφει η Καθημερινή 
Η δραστικότερη πτώση έναντι του δολαρίου από το 1998 σημείωσε χθες το ρούβλι. Απώλεσε σχεδόν 10% της αξίας του και διαμορφώθηκε στα 64,44 ρούβλια προς το δολάριο, ενώ προς το ευρώ υποχώρησε κατά 8,3%, στα 78,87 ρούβλια. Από τις αρχές του χρόνου έχει εξασθενήσει προς το δολάριο σχεδόν 49%, υποχρεώνοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να κάνει συνεχείς παρεμβάσεις.

Οι επενδυτές προέβησαν χθες σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων ρωσικών εταιρειών, που είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας υποχώρησε στα χαμηλότερα πενταετίας χθες, με απώλειες 10%. Οι πιέσεις αποδίδονται στις επαπειλούμενες νέες κυρώσεις, στην κάμψη των τιμών του πετρελαίου, καθώς και στα στοιχήματα ότι το ρούβλι θα κατακρημνισθεί.

Το Brent στο Λονδίνο και το αργό Νέας Υόρκης υποχώρησαν στα χαμηλότερα πενταετίας, των 60,28 δολ./βαρέλι και των 56,16 δολ./βαρέλι αντίστοιχα. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα ελέγξει την παραγωγή, για να ενισχύσει την τιμή. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν σημαντική πτώση. Στα 18 μεγαλύτερα χρηματιστήρια τα 17 έκλεισαν με απώλειες, με τις μεγαλύτερες, άνω του 2,8%, να έχουν το Μιλάνο και η Λισσαβώνα.Δεν είναι μυστικό πλέον.Οταν ένα νεφελώδες,μη θεσμικό σύστημα ,ελέγχει τη παγκόσμια 
ροή των χρημάτων,τις τιμές των βασικών πρώτων υλών ,αυτό ελέγχει το κόσμο όλο.
  Σίγουρα  υπάρχει και θα υπάρξει αντίδραση,που μπορεί να φτάσει και σε άλλες μορφές,όταν οι εγκλωβισμένοι που δεν μπορούν πλέον να δεχτούν συμβιβασμούς θα επλέξουν αντιδράσεις άλλου τύπου (στρατιωτκή επιλογή,ή απομόνωση και εθνική περιχαράκωση  ,όπως ήταν η πλευρά του υπαρκτού σοσιαλισμού,η η Αλβανία του Χότζα) 
Οταν η Ρωσία σταδιακά γονατίζει ,σκέφτομαι σκωπτικά τη μικρή Ελλάδα,να "τρομοκρατεί " το Μάρτιο τις διεθνείς αγορές.


"Ι"
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου