Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τι αλλάζει από τον Οκτώβριο στις 100 δόσεις

 http://www.thetoc.gr/
Οι εκλογές τελείωσαν και τώρα ήρθε η ώρα του... λογαριασμού. Αρχίζει και επίσημα η εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές και των μέτρων που προβλέπει, όπως αυτό που αφορά τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Από τη δόση του Οκτώβρη, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην ρύθμιση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ανατροπές.
Οι αλλαγές έρχονται στις 15 Οκτωβρίου, όμως θα έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη του μήνα. Εκκρεμεί, η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης εντός των επομένων ημερών, για να εξειδικευτούν τα κριτήρια τα οποία θα οδηγούν σε δραστική συρρίκνωση του αριθμού των δόσεων, ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη.
Για το επιτόκιο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι διατάξεις οι οποίες έχουν ψηφιστεί ορίζουν ότι:
1) Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται το επιτόκιο για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ από το 3% στο 5% και μαζί το ποσό των δόσεων που θα πρέπει να πληρώσουν. Το επιτόκιο θα επιβαρύνει τους οφειλέτες ως προς το υπόλοιπο ποσό.
2) Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
-
Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,
- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και
- Το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ
Ουσιαστικά, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ικανοποιεί μία από τις παραπάνω παραμέτρους - θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά - αυτόματα θα αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%.
Ταυτόχρονα άσχετα με τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει κάθε οφειλέτης με το νέο καθεστώς θα γίνει νέος καθορισμός των δόσεων με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα δουν τον αριθμό των δόσεών τους να μειώνεται και φυσικά να αυξάνεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα.
Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν παρά τη ρύθμιση τις δόσεις του ή έχουν νέα χρέη στο δημόσιο τα οποία δεν εξοφλούν (δίnεται η δυνατότητα ρύθμισης έως σε 12 δόσεις) τότε χάνουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.
Τέλος, το μνημόνιο​ προβλέπει ακόμη κατασχέσεις με διαδικασίες εξπρές για όσους χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ. Επιπλέον το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώνεται στα 1.000 από τα 1.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου