Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Στις 3 Μαΐου η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των μαρτύρων Μαύρας και του συζύγου της Τιμοθέου, που κατάγονταν από την Αίγυπτο. Οι δυο τους αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές του επάρχου της περιοχής Αριανού και να κάψουν δημόσια τα ιερά τους βιβλία. Έτσι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε σταυρικό θάνατο. Στην Ερμιόνη, όπως γνωρίζουμε, υπάρχει, από το 1999, το εκκλησάκι προς τιμή της Αγίας Μαύρας στην Πετροθάλασσα, στο κτήμα του μακαρίτη Νίκου Οικονόμου.
Η γυναίκα του Νίκου, Πανωραία, το γένος Νάκου έβλεπε συχνά στον ύπνο της την Αγία. Καθώς μας πληροφόρησε ο αδελφός της Γιάννης έπεισε τον σύζυγό της, «που δεν ήταν και ιδιαίτερα θρήσκος», να κτίσουν ένα μικρό εκκλησάκι. Σ’ αυτό συνέβαλαν με την προσωπική τους εργασία όλα τα παιδιά της οικογένειας Δαμιανού Νάκου.
Έτσι, εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη της Αγίας, κάτι που παλαιότερα δεν συνέβαινε στην πόλη μας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στη γιορτή της Αγίας Μαύρας οι νοικοκυρές δουλειές δεν κάνανε. Αποφεύγανε, κυρίως να ζυμώσουν, γιατί το ψωμί μούχλιαζε αμέσως ή γινόταν μαύρο σαν το κάρβουνο.
Επίσης, πρόσεχαν ποια μέρα του χρόνου θα πέσει της Αγίας Μαύρας και εκείνη την ημέρα όλη τη χρονιά δεν ξεκινούσαν καμιά δουλειά (ούτε το κέντημα ούτε το μάζεμα της ελιάς ή οτιδήποτε άλλο). Προσέξτε, λοιπόν, για φέτος τις …Τετάρτες!
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες Μαυρέτες!

ΣΗΜ. Από το σημειωματάριο της μητέρας μου Αικατερίνης Βρεττού – Σπετσιώτου, δασκάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου