Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Οι ταξιδευτές ,φίλοι της Ερμιονίδας.Εχουμε μελετήσει το φαινόμενο.;



Εχω γνωρίσει  αυτο το καλοκαίρο αρκετούς επισκέπτες που εχoυν επιλέξει να μείνουν σε διαμερίσματα ,η εξοχικά σπίτια μέσω των δικτυακών πλατφορμών που προσφέρουν αυτη τη δυνατότητα.
Κατα αρχήν οι ανθρωποι αυτοί δεν είναι οι κλασσικοί τουρίστες ,που ερχοντα στη χώρα μας απο το παραδοσιακό κανάλι (Tour operator.,Charter .ξενοδοχεία) .Θα μπορούσαμε να τους ορίζαμε ώς ταξιδευτές.
Τα συνήθη χαρακτηριστικα του ταξιδιού τους ειναι άφιξη στην Αθήνα με αεροπλάνο,ενοικίαση αυτοκινήτου και διάρκεια ταξιδιού 7-15 ημέρες.
Προτιμούν ήσυχα σπίτια και κυριολεκτικά "οργώνουν όλη την Ερμιονίδα.Συνήθως επιλέγουν οργανωμένες παραλίες,(Πχ Godai ,Hinitsa κλπ) τις οποίες τις βρισκουν  και μόνοι τους μέσω των εφαρμογών χαρτών στα κινητά τους.Μετά ανακαλύπτουν το Κουνούπι,το Θυνί και επισκέπτονται και αυτές.Απορούν γιατι δεν έχουμε οδική σήμανση για αυτές τις υπέροχες παραλίες.
Αλλα ζητούν  κάποια βασική υποδομή(νερό,καφέ κλπ) γιατι μένουν πολλές ώρες 5-8 στη θάλασσα(διακοπές  κάνουν άλλωστε)
Διαβάζουν τις κριτικές στο Trip Advisor .
Στις επιλογές τους λαμβάνουν πολυ σοβαρά τις υποδείξεις των οικοδεσποτών τους.
Για τα γεύματα τους επιλέγουν τις τοπικές επιχειρήξσεις εστίασης.(1ή 2 γεύματα την ημέρα)
Πως βλέπουν την περιοχή μας,;
Σε γενικές γραμμές με θετικά σχόλια.Κατά αρχήν απολύτα ασφαλή.
Επισημαίνουν και απορούν ,με τα σκουπίδια ειδικά στις εκτός σχεδίου περιοχές,αλλα και τα σκουπίδια στις άκρες των δρόμων αλλα και σε μερικές παραλίες.Την έλλειψη πεζοδρομήσεων τις βραδυνες ώρες .Τα αδέσποτα ζώα.
Αρχιτεκτονικά μας θεωρούν χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον,με εξαίρεση τα σοκκάκια του Κρανιδίου,και την Ερμιόνη
 Ενδεικτικά μου ελεγε ενας φίλος γιατί στην Κοιλάδα  αλλα και παντού τα κάπακια των κάδων είνα ανοιχτά.
Ενοχλούνται με τη κακή κατασταση των αγροτικών δρόμων αλλά επισημαίνουν οτι στα νησιά του Αιγαίου σε μερικές παραλίες υπάρχει μόνο χωματόδρομος.
Συμφωνουν όλοι οτι λείπουν τα info kiosk (που μπορεί να είναι και ψηφικά ,αυτοματοποιημένα)που υπάρχουν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου..αλλα και η έλλειψη μια αγγλόφωνης τουλάχιστον έκδοσης της ιστοσελίδας του Δήμου την οποία αναζητούν σαν πρώτη επιλογή.(το σπήλαιο Φράγχθι δεν είναι  τόσο γνωστό  όσο νομίζουμε εμείς ,χρειάζεται προβολή) ,Το Λαογραφικό στο Κρανίδι ,στην Ερμιόνη δεν τα γνωρίζουν .Και συνεχεια ρωτούν .που μπορούμε να πάμε ,υπάρχει κάτι να δούμε).

Ερχονται σε επαφή με την τοπική μας γαστρονομία συνήθως σε καποιο τραπέζι που εθιμικά προσφέρεται από  τους οικοδεσπότες.Φυσικά  ενθουσιάζονται ,φωτογραφίζουν ρωτούν video ,τα οποία κοινοποιούν στους φίλους τους. Δένονται   με την περιοχή,κάνουν φιλίες και αρκετοί έρχονται κάθε χρόνο ή στελνουν φίλους τους στον ίδιο οικοδεσπότη..

 Οι πιο πολλοί επιλέγουν να πανε μια μέρα Σπέτσες και μια Υδρα.
Στην Ερμιονίδα τα τελευταία χρόνια χτίζεται και αναπτύσεται μια νέα αποκεντρωμένη ¨τουρισική βιομηχανία .Πάνω απο 400 σπίτια απο 25 ευρω ώς 2000 ευρώ την ημέρα) .Υπολογίζεται ότι σήμερα για παράδειγμα φιλοξενουνται πάνω 1000 άτομα σε αυτά τα καταλύματα .συνεισφέροντας σημαντικά στην τοπική οικονομία .Να σκεφτείτε οτι αυτοί που επιλέγουν τα καταλύματα των 40-50 ευρώ .Θα ξοδέψουν στις μικρές επιχειρήσεις της επαρχίας  τουλάχιστον 800-1000 εκτός απο το κόστος του σπιτιού.
Ενα νέο φαινόμενο ,που πρέπει να μελετηθεί και να ληφθεί υπόψιν στη χάραξη πολιτικής στην Ερμιονίδα.
"Ι"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου