Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ο πρόεδρος της Τ.Κ Διδύμων κ.Σπανός απαντά στην "Δυνατή Ερμιονίδα" για το θαψιμο των απορριμμάτων στον Σταυρό




Δίδυμα, 1 Μαρτίου 2018
Αγαπητοί φίλοι της Δυνατής Ερμιονίδας,
Θέλω να σας απαντήσω στην επιστολή σας, αλλά πρέπει να θέλετε και να μπορείτε να εμπεδώσετε την απάντηση ή να καταλάβετε ότι σας λέει ο συνομιλητής σας. Εσείς απ’ ότι έχω καταλάβει ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε να καταλάβετε. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές το θέμα του δεματοποιητή, της χωματερής και γενικά της κατάστασης που επικρατεί σ’ αυτό τον χώρο.
Σας το θυμίζω πάλι, ειδικά σε αυτούς που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων μετά το έτος 2006. Τότε Πρόεδρος εξελέγη στην κοινότητα μας ο αείμνηστός Τάκης Παππάς και Δήμαρχος ο κ. Δημήτριος Σφυρής. Εγώ εκλέχθηκα Τοπικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Δημητρίου Σφυρή.
Στον χώρο του δεματοποιητή λειτουργούσε μια χωματερή 4,5 στρεμμάτων, που δεχόταν σκουπίδια από τα Δίδυμα, το Λουκαΐτι, το Ράδο, την Πελεή, το Σαλάντι, τους Φούρνους και πολλές φορές και από την Κοιλάδα.
Πολλές φορές επίσης όταν η χωματερή στα Δισκούρια γέμιζε, έρχονταν και από άλλες περιοχές του Καποδιστριακού τότε Δήμου Κρανιδίου. Πρέπει να θυμόσαστε ότι τότε υπήρχε καθημερινά φωτιά από την καθημερινή καύση των σκουπιδιών. Με ενέργειες του Δημάρχου, της Περιφέρειας και της Κεντρικής Διοίκησης εγκρίθηκε η εγκατάσταση του δεματοποιητή σαν η μόνη προσωρινή λύση, για να μην έχουμε καύση σκουπιδιών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όταν εγκρίθηκαν οι μελέτες και με τις αποφάσεις του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου, σταμάτησε να λειτουργεί η χωματερή στα Δίδυμα για να διαμορφωθεί ο χώρος της εγκατάστασης του δεματοποιητή.
Από το έτος 2008 η Κοινότητα μας δεν δέχεται σκουπίδια έως το καλοκαίρι του 2010. Από εκεί και μετά από πολλές αλλαγές των Περιφερειαρχών, άρχισε να λειτουργεί ο δεματοποιητής, δεματοποιώντας τα σκουπίδια του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου. Ο χώρος και η λειτουργία του δεματοποιητή ανήκε στον τότε Φ.Ο.Σ.Δ.Α.
Μετά τις εκλογές και την 1η Ιανουαρίου του 2011, που ανέλαβε η νέα Δημοτική αρχή τα σχέδια άλλαξαν. Σταμάτησαν τη λειτουργία του δεματοποιητή, δεν ανανέωσαν την σύμβαση του εργολάβου, η οποία είχε λήξει στις 31-12-2010 και άρχισαν να εφαρμόζουν το σχέδιο τους. Να ανοίξουν παράνομα τη χωματερή, η οποία είχε κλείσει από το έτος 2008.
Τη μια μέρα ακούγαμε ότι είχαν σχέδιο να πάνε τα δέματα στην Σουηδία, την άλλη στη Γερμανία. Αντιδήμαρχος καθαριότητος ήταν τότε ο κ. Κούστας, αυτού του αντιδημάρχου ήταν τότε όργανα υπακοής όλοι οι υποψήφιοι και εκλεγμένοι του ψηφοδελτίου της παράταξης του τότε Δημάρχου, γιατί με την ανοχή τους τότε και ειδικά των Διδυμιωτών Συμβούλων άρχισε να γίνεται αυτό το ανάθεμα, όπως ξέρετε και λέτε εσείς της Δυνατής Ερμιονίδας. Αυτό το έγκλημα για το χωριό μας, όπως ξέρω και το λέω εγώ.
Μετά τις νέες εξελίξεις όσον αφορά την αποκατάσταση της χωματερής είμαι υποχρεωμένος να σας θυμίσω και να αναφέρω τα γεγονότα από την αρχή. Πριν αρκετό καιρό η Περιφέρεια άρχισε να εκτελεί το έργο της αποκατάστασης. Εγώ τότε πήγα και σταμάτησα τις εργασίες και κάλεσα έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο, στο οποίο αποφασίσαμε και προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα. Η απόφαση αυτή πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από όλα αυτά κλήθηκα στην Περιφέρεια μαζί με τον κ. Παναγιώτη Αποστόλου και μετά από πολύ συζήτηση συμφωνήσαμε και δεχτήκαμε την καινούργια βελτιωμένη μελέτη, η οποία συμπεριλάμβανε ότι σκουπίδια και δέματα υπήρχαν εντός της περίφραξης και εκτός αυτής σε ένα χιλιόμετρο ακτίνα από αυτήν.
Έχοντας υπόψη αυτά πρώτα και μετά ότι θα χάνονταν τα χρήματα και θα πληρώναμε και τυχόν πρόστιμα για την χωματερή, εκτός από αυτά που είχε πληρώσει ο Δήμος για όλες τις χωματερές, που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη τετραετία.
Ήρθε σαν θέμα στον Δήμο μετά από συζήτηση, που έγινε και μετά από καταγγελίες της σημερινής αντιπολίτευσης, η μελέτη αποσύρθηκε και σήμερα εκτελείται η πρώτη μελέτη, η οποία έχει μετά από πιέσεις του δημάρχου της τελευταίας στιγμής, βελτιωθεί κατά το δυνατό καλύτερο.
Με λίγα λόγια γυρίσαμε πολύ πίσω, όσον αφορά την τεχνική της αποκατάστασης και να αποκατασταθούν μόνο τα 4,5 στρέμματα, ενώ πριν όλη η έκταση συν τα γύρω.
Θυμάμαι στην συνεύρεση στο Πέτρινο, σας επισήμανα κάποια σημεία και δεν εισακούστηκα. Ενώ δεν είχαμε καλύτερη πρόταση καταστρέψαμε την προηγούμενη. Έχει γίνει πολλές φορές στο χωριό μας αυτό, δεν είναι η πρώτη φορά που μετανιώνουμε για κάτι που λάθος το χειριστήκαμε και κάτι που δεν κάναμε και πάλι από λάθος αντίληψη ή καταστροφική μανία το καταργούμε ή καταγγέλλουμε αυτό που μπορεί να γίνει.
Σε τελική ανάλυση θα σας απαντήσω το εξής: το έτος 2007 το Τοπικό και το Δημοτικό Συμβούλιο βρήκε μια χωματερή που καθημερινά καιγόταν. Έκανε ένα βήμα παρά κάτω καταργώντας την καύση και τοποθετώντας τον δεματοποιητή, ενώ την επόμενη τετραετία εσείς με αρχηγό τον κ. Κούστα δημιουργήσατε το ανάθεμα, όπως το λέτε εσείς και έγκλημα όπως το λέω εγώ, δημιουργώντας μια χωματερή ανοικτή με άκαυστη όλη την τετραετία ακόμα και τώρα χωρίς να σας ενδιαφέρει το καλό του χωριού μας.
Μην ξεχνάτε την επιτροπή πολιτών που δημιουργήθηκε τότε στους Φούρνους, μην ξεχνάτε ποιοι έτρεχαν τότε στους εισαγγελείς, ποιοι έτρεχαν τότε στους επιθεωρητές Δημοσίας Διοίκησης για να σας σταματήσουν.
Έρχεται τότε η λαϊκή συνέλευση στο Δημοτικό Σχολείο, όπου ψηφίσατε μια νέα επιτροπή για να λύσετε το θέμα του χώρου του δεματοποιητή. Ο χώρος έκλεισε τότε κύριοι μόνος του, γιατί είχε γεμίσει, εσείς απλώς θέλατε να βρείτε έναν καινούργιο χώρο και βρήκατε. Ανακαλύψατε τότε τα λατομεία τα παλιά, την Δ.Ε.Π.Ο.Σ. και τον Κάμπο του Κρανιδίου. Καταλάβατε όμως ότι ο χρόνος περνούσε πολύ αργά και τότε δεν είχατε άλλη λύση και κάνατε το πάρα πολύ απλό. Σταματήσατε την περισυλλογή!
Τα σκουπίδια έμεναν στους κάδους, ενώ οι πολίτες πλήρωναν. Όλη την τετραετία έχουμε μαζέψει σκουπίδια, που δεν είναι ούτε τα μισά από τα δέματα που δέσατε τότε. Μας είπατε ότι μετρήσατε 35.000 - 40.000 δέματα. Ποιος τα μέτρησε; Μόνο οι δημότες που τα πλήρωσαν.
Για το θέμα των σκουπιδιών μπορώ να σας γράφω συνέχεια, αλλά θα σταματήσω για να σας αφήσω να σκεφτείτε τώρα, ελπίζοντας ότι θα να κάνετε την αυτοκριτική σας και να δηλώσετε ότι δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με σοβαρά θέματα του Δήμου μας.
Πρέπει όμως να πω στους άμεσα τότε υπευθύνους, αν τα θυμούνται. Είναι έτσι Σπύρο, είναι έτσι Πάνο, είναι έτσι Καπετάνιε, είναι έτσι Σταύρο; Και να μην είναι έτσι, τότε τι την θέλατε την επιτροπή που εσείς φτιάξατε στους Φούρνους;
Όσο για συμφωνίες με τον Περιφερειάρχη εγώ προσωπικά απαξιώ να σας απαντήσω. Λυπούμαι μόνο, έτσι όπως σκεπτόσαστε ειδικά για εμένα προσωπικά και ταυτόχρονα με αυτές τις σκέψεις θέλετε να διοικήσετε το χωριό μας και τον Δήμο μας.

Φιλικά,

ΣΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου