Γραφείο Δημάρχου
Το μηχάνημα.... που ανταποδίδει, δέχεται πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, κουτάκια αλουμινίου και μεταλλικά κυρίως κονσερβών, και μπουκάλια γυάλινα. Αρκεί βέβαια να περνάνε από την ξεχωριστή οπή συλλογής και καταμέτρησης που υπάρχει για το καθένα.
Ποιο είναι το κίνητρο για να το χρησιμοποιήσεις; Μόνον οικονομικό.Δηλαδή για κάθε τεμάχιο σού δίνει 0,033 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν ρίξεις 1000 μπουκάλια νερού, ή 1000 κουτάκια αλουμινίου, ή 1000 γυάλινα (αυτά τα τελευταία ζυγίζουν περί τα 300 κιλά!) θα πάρεις 33 ευρώ.
Στην πράξη τώρα:
1. Πλαστικά μπουκάλια. Για να τα δεχθεί το μηχάνημα δεν πρέπει να είναι στραπατσαρισμένα. Πρέπει να είναι χωρίς το πώμα και καθαρά.
2. Κουτάκια αλουμινίου και μεταλλικά. Να μην είναι στραπατσαρισμένα.
3. Γυάλινα μπουκάλια χωρίς πώμα.
Πατάς λοιπόν ένα κουμπί και αρχίζεις και ρίχνεις π.χ. πλαστικά μπουκάλια. Το μηχάνημα τα καταγράφει. Ας πούμε ότι έριξες 100. Στο τέλος πατάς ένα κουμπί και σου βγάζει μια απόδειξη 3,3 ευρώ με την οποία μπορείς να ψωνίσεις (όχι να τα εξαργυρώσεις με χρήμα) σε συγκεκριμένα καταστήματα κυρίως σούπερ μάρκετ. Πατώντας άλλο κουμπί τα χρήματα πάνε δωρεά υπέρ ενός ταμείου. Υπενθυμίζω ότι 100 μπουκάλια χρειάζονται περίπου 4 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων για τη μεταφορά τους και πάνω από 15 λεπτά να τα περάσεις.
Τι κάνει το μηχάνημα; Κόβει σε τεμάχια μικρά κάθε μπουκάλι και τα ρίχνει σε έναν μικρό εσωτερικό κάδο. Τα κουτάκια αλουμινίου τα συμπιέζει όπως και τα μεταλλικά, ενώ τα γυάλινα τα σπάει σε μικρά τεμάχια. Ως εδώ όλα καλά, αλλά ας δούμε τα προβλήματα.
1. Προβλήματα του μηχανήματος: Βλάβη στα ηλεκτρονικά, ηλεκτρολογικά, μηχανικά του μέρη. Τελείωσε το χαρτί εκτύπωσης. Φράκαρε η είσοδος του μπουκαλιού στο βάθος, ή από μεγάλο μπουκάλι που το πιέσαμε να μπει. Γέμισε, ξεχείλισε ο κάδος. Για κάθε πρόβλημα πρέπει να έλθει ο ειδικός της εταιρείας. Κάθε τόσο πρέπει ο ειδικός να αδειάζει τους κάδους σε όχημα συλλογής.
2. Ας πούμε ότι σε μια τσάντα έχεις 20 μπουκάλια νερού, 10 αλουμινίου και 5 μπουκάλια γυάλινα. Βρίσκεις μια ουρά 10 ατόμων. Ο πρώτος έχει φέρει 100 μπουκάλια και θέλει τουλάχιστον 15 λεπτά να τα περάσει. Περιμένεις μες στο κρύο ή τον ήλιο για να πάρεις 1,15 ευρώ από τα δικά σου 35; Ή τα πετάς νομίμως στον διπλανό μπλε κάδο ανακύκλωσης; Να πας 1 ή 2 μπουκάλια δεν το συζητάμε, κι αυτά αν το μηχάνημα είναι δίπλα στο σπίτι σου.
3. Επειδή πάμπτωχοι και μετανάστες έχουν βρει σε αυτό το μηχάνημα ένα μικρό κέρδος αλλά με πολύ κόπο, έρχονται στο μηχάνημα με μεγάλες σακούλες. Δηλαδή ένας μπορεί να έχει φέρει με μικρά αυτοσχέδια καροτσάκια 300 μπουκάλια που τα έχει μαζέψει σκάβοντας και σκορπίζοντας τα απορρίμματα και ανακυκλώσιμα του Δήμου. Αν βρει το μηχάνημα εκτός λειτουργίας, παίρνει τηλέφωνο τον αρμόδιο, αν έρθει και πότε. Το ίδιο αν πάθει εμπλοκή, γεμίσει ο κάδος κ.λ.π., κ.λ.π. Για όσους γνωρίζουν, μιλάμε για το μαρτύριο του φτωχού.
Φυσικά και ο φτωχός .... μηχανεύεται και δοκιμάζει τα πάντα: Έχουν διαπιστώσει ότι άμα κόψεις με ψαλίδι στη μέση το μπουκάλι, περνά το κάθε μισό κανονικά ως ολόκληρο! Περνούν ακόμη και τα πλαστικά ποτήρια του καφέ, αναψυκτικών κ.λ.π. Άμα μπλοκάρει το μηχάνημα από "μπουκάλι", προσπαθούν με ένα ξύλο ή με κτυπήματα να το βγάλουν, βάζουν με κίνδυνο βαθιά στην οπή το χέρι τους και τα παρόμοια.
Στην πράξη: Σχεδόν κανένας νοικοκύρης, πόσο μάλλον κατάστημα, δεν τα χρησιμοποιεί. Μόνο εξαθλιωμένοι που καταταλαιπωρούνται για φραγκοδίφραγκα, οι οποίοι για να βρουν τα μπουκάλια και τα κουτάκια σκάβουν στους κάδους, πετάνε έξω ένα σωρό απορρίμματα και την κατάσταση αυτή την φορτώνονται οι άνθρωποι του απορριμματοφόρου του Δήμου και οι καθαριστές.
Αυτές είναι οι πραγματικές ελληνικές συνθήκες .... ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Άλλο είναι να υπάρχει ένα τέτοιο μηχάνημα π.χ. σε σχολείο υπό επιτήρηση, δηλαδή τα μπουκάλια να τα φέρνουν και να τα περνούν μαθητές.
Αν ο Δήμος πιστεύει ότι το καλοκαίρι που στην Ερμιονίδα πίνουμε πάνω από 20 000 μπουκάλια νερό τη μέρα, χώρια μπύρες, αναψυκτικά, κρασιά κ.λ.π. ο κόσμος θα τρέχει να τα βάζει στα μηχανήματα ανταπόδοσης, καλή επιτυχία. Αν μάλιστα ο καθένας πατάει το κουμπί δωρεάς προς ένα σκοπό, τότε ο Δήμος καθημερινά θα εισπράττει 20 000 Χ 0,033 = 660 ευρώ και θα τα αγοράζει τρόφιμα.
Αν όμως τα μηχανήματα χρησιμοποιηθούν όπως περιέγραψα, τότε ο Δήμος θα δει τα μισά σκουπίδια των χρωματιστών κάδων του σκόρπια στο πεζοδρόμιο, στην προσπάθεια ανεύρεσης μπουκαλιών.
Εύχομαι να είμαστε οι πρώτοι.... υπέρμαχοι που θα λύσουμε το πρόβλημα με αυτόν τον ανταποδοτικό τρόπο. Εννοώ το πρόβλημα των μπουκαλιών και μικροκυτίων, και όχι φυσικά το μεγάλο των μπαζών, των απορριμμάτων, των μη ανακυκλώσιμων και των ανακυκλώσιμων υλών και υλικών.
Βασίλης Γκάτσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου