Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Ο Δήμος Ερμιονίδας έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Γιάννης Γεωργόπουλος, κουστούμι









Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Ο Δήμος Ερμιονίδας στις 5 Μαΐου 2020, με την υπ.’ αριθμ. πρωτ. 83083/1690 Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα (ΑΔΑ: 6Ι0Ι7Λ1-ΠΣ3), έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση Κάμπος Κρανιδίου, σε οικόπεδο επιφανείας 10.902,33 τ.μ. το οποίο έχει ενοικιασθεί από το έτος 2015 για τον σκοπό αυτό.
Επίσης με διάταξη του άρθρου 92 του Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 5 Μαΐου 2020, εγκρίθηκε στο Δήμο Ερμιονίδας (μοναδικός Δήμος Εκτός Αττικής), η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη ίδια θέση.


Το Νομοσχέδιο ενέκρινε επίσης την λειτουργία άλλων 22 ΣΜΑ σε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, όπως στους Δήμους Πειραιά, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Γλυφάδας, Βριλησσίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παλαιού Φαλήρου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνος, Παπάγου-Χολαργού, Περιστερίου, Περάματος κ.λ.π.
Η εγκατάσταση και λειτουργία του ΣΜΑ στο Δήμο Ερμιονίδας έχει προσωρινή διάρκεια, μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων μόνιμων εγκαταστάσεων του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Πελοποννήσου.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή με συντονισμένες ενέργειες και σε διάστημα μόλις 8 μηνών υλοποίησε τις υπ. αριθ. 82/2015 και 205/2016 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, οι οποίες ελήφθησαν ομόφωνα στις 29 Απριλίου 2015 και στις 6 Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα και προβλέπουν εγκατάσταση μονάδας κομποστοποίησης, εγκατάσταση μονάδας μηχανικής διαλογής, εναπόθεση ογκωδών και βαρέων υλικών και εγκατάσταση ΣΜΑ στο προαναφερθέν οικόπεδο στη θέση Κάμπος Κρανιδίου.
Εμείς προχωράμε ΜΟΝΟ στην δημιουργία ΣΜΑ και επιλύουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε άμεσα σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας του, σε συνεργασία με εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων.
Έτσι μέσα σε λίγους μήνες υλοποιήσαμε ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθησαν πριν 5 χρόνια και επιλύσαμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας κατά την μεταβατική περίοδο διαχείρισης και μέχρι την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
Επιλύσαμε οριστικά ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος που έχει δυσφημίσει την πανέμορφη περιοχή μας και έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα κατοίκους και επισκέπτες για πάνω από μια δεκαετία.
Η λειτουργία του ΣΜΑ δεν ρυπαίνει καθόλου το περιβάλλον και η μεταφόρτωση των απορριμμάτων γίνεται απευθείας από το απορριμματοφόρο στον κάδο μεταφοράς ή στο press containerχωρίς αυτά να εναποτεθούν στο έδαφος.
Δεν πρόκειται για την λειτουργία μιας νέας χωματερής ή για την λειτουργία ενός νέου Χ.Υ.Τ.Α.
Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας μέσα σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα ρύπανσης ή όχλησης όπως θα διαπιστώσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Με την λειτουργία του ΣΜΑ στον Κάμπο Κρανιδίου θα γίνει επίσης η αποκατάσταση και απορρύπανση του γειτνιάζοντος χώρου, όπου έχουν εναποτεθεί χύδην απορρίμματα από το έτος 2014, χρησιμοποιώντας το κονδύλι των 400.000,00€ με το οποίο επιχορηγήθηκε για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Ερμιονίδας στις 22 Ιανουαρίου 2015 από τον τότε Υπουργό Υ.ΠΕ.Κ.Α. κ. Γιάννη Μανιάτη.
Τα ποσό αυτό υπάρχει στο ταμείο του Δήμου Ερμιονίδας χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ακόμα με το ίδιο κονδύλι θα γίνει η απορρύπανση και η αποκατάσταση από τα χύδην απορρίμματα που έχουν εναποτεθεί σε σημείο του παλιού δρόμου Διδύμων – Λουκαϊτίου.
Να σημειώσω ότι ήδη σαν νέα Δημοτική Αρχή, έχουμε απορρυπάνει και αποκαταστήσει πλήρως τους χώρους με τα χύδην απορρίμματα στο Κοκκινάρι Κρανιδίου.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τους Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου κ.κ. Γιάννη Μαλτέζο, Χρήστο Λαμπρόπουλο και Ανδρέα Τσουκαλά καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι κατανόησαν τη σοβαρότητα του προβλήματος και βοήθησαν στην γρήγορη επίλυσή του.
Επίσης ευχαριστώ για τη βοήθειά τους τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο και τον Βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό.
Γιάννης Γεωργόπουλος
Δήμαρχος Ερμιονίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου