Πηγή Αναγνώστης
Τις προθέσεις της Κυβέρνησης και της περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατασκευή εργοστασίου Καύσης στα Αθίκια Κορινθίας «αποκαλύπτει» έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με το έγγραφο της ΡΑΕ προς την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρει ότι, «στη ΡΑΕ έχουν υποβληθεί οι παρακάτω αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας:
Σε όλες αυτές τις αιτήσεις την πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν αστικά απορρίμματα μετά από τη μηχανική διαλογή τους (Secondary Recovered Fuel - SRF ή Refuse Derived Fuel - RDF).
Η πρώτη ύλη θα καίγεται με σκοπό την παραγωγή υπέρθερμου ατμού, ο οποίος θα οδηγείται σε ατμοστρόβιλο όπου θα εκτονώνεται, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλεκτρογεννήτριας.
Σύμφωνα με τον Ν.3468/2006. αρ. 2 παρ. 8, ως βιομάζα ορίζεται, το «βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων που προέρχονται οπό τις γεωργικές, συμπεριλαμβανομένων φυτικών και ζωικών ουσιών, τις δασοκομικές και τις συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων και απορριμμάτων. Ωστόσο, η βιομάζα που προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα -από τη φύση της- είναι συμμεμειγμένη με άλλα υλικά, εκ των οποίων ο διαχωρισμός της δεν είναι εφικτός.
Ως εκ τούτου, οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον αστικά απορρίμματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναπόφευκτα κάνουν χρήση τόσο «βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος», δηλαδή βιομάζας, όσο και «μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος»
Εκ των ανωτέρω, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα, αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να γνωμοδοτεί για χορήγηση ή να εκδίδει άδειες παραγωγής για σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμη πρώτη ύλη αστικά απορρίμματα, τα οποία έχουν μεν υποστεί μηχανική διαλογή, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν μη βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα.
Παρακαλούμε για την ενδελεχή διερεύνηση και σαφή απάντηση του ως άνω ερωτήματος από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας».
Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Αλέξανδρος Οικονομόπουλος σε έρευνά του στο εργαστήριο Διαχείρισης Αερίων, Υγρών και Στερεών Αποβλήτων «’η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε» αφού «σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο και θα ήταν λογικό και στην χώρα μας, τα υφιστάμενα ΠΕΣΔΑ προωθούν τη χρήση της βιολογικής ξήρανσης για το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων, ενότητα 6.3».
Αυτό σημαίνει πως ο περιφερειακός σχεδιασμός ουσιαστικά προωθεί την καύση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου