Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Tα μονοπάτια της Υδρας.

 

Πηγή : O σχολιαστής της Υδρας

Εμεις προσθέσαμε  λίγες φωτογραφίες.

Διαδρομές στην Ύδρα


Η μοναδικότητα της Ύδρας έγκειται στο συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας με το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον και την πλούσια παράδοση.
Είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο το χρόνο. Οι δέκα διαδρομές που οριοθετούν τα αντίστοιχα μονοπάτια, θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.



Οι διαδρομές είναι αυτοξενάγητες. Τα ξύλινα σήματα που θα διακρίνετe κατά μήκος τους, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας παραπέμψουν σε αξιοθέατα. Κατά την διαδρομή προσπαθείστε να αναγνωρίσετε όποιο δέντρο ή θάμνο συναντήσετε στην πορεία σας. Το οικοσύστημα της Ύδρας έχει αξιόλογη εναλλαγή ειδών στην χλωρίδα και την πανίδα του.

Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στο νησί, όπως οι σπάνιες σπέντζες, τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Το σκηνικό συμπληρώνουν πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, θάμνοι και αιωνόβιες ελιές. Τσίχλες, πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια και πολλά είδη πουλιών που ζουν μόνιμα ή χρησιμοποιούν την Ύδρα στο δρόμο της μετανάστευσής τους. Μικρά θηλαστικά, όπως αγριοκούνελα, λαγοί, γάτες και βέβαια τα μοναδικά αγριοκάτσικα της Ύδρας, διαμορφώνουν το ψηφιδωτό της φύσης, μαζί με έναν ικανοποιητικό αριθμό αμφιβίων και ερπετών.

Καστράκι - Κάστρο
Ύδρα - Καστράκι: 17 λεπτά
Καστράκι - Μίρα Μάρε: 10 λεπτά
Μίρα Μάρε - Κάστρο: 15 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Σ'αυτή την διαδρομή συναντάμε το 'Καστράκι', ένα μικρό παραθαλάσσιο κάστρο, η ιστορία του οποίου μας οδηγεί στα τέλη του 17ου αιώνα.
Συνεχίζοντας, φτάνουμε στο 'Μανδράκι', τον πολεμικό ναύσταθμο της Ύδρας και το πραγματικό λιμάνι κατά τον 16ο, 18ο αιώνα.
Σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με την επωνυμία Mira Mare.
Στην πορεία συναντάμε το 'Κάστρο', οχυρωματικό έργο των αρχών του 16ου αιώνα, που διαμορφώθηκε όπως είναι σήμερα κατά την Επανάσταση του 1821.

Καθ'όλη την διαδρομή συναντάμε εξοχικές κατοικίες, που εναρμονίζονται απόλυτα με τα μορφολογικά οικιστικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Άγιος Νικόλαος
Ύδρα - Αγ. Νικόλαος: 55 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Πηγαίνοντας για την γυναικεία Μονή του Αγ. Νικολάου, του 17ου αιώνα, ο δρόμος είναι χωμάτινος και ευκολοδιάβατος.
Σ' αυτή την διαδρομη ο περιπατητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την μοναδική θέα που συνθέτει ένα τοπίο άγριας αλλά παράλληλα και τόσο φιλόξενης ομορφιάς. Ακολουθώντας το μονοπάτι, καταλήγουμε στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Αγία Ματρώνα - Αγία Τριάδα
Ύδρα - Αγ. Ματρώνα: 40 λεπτά
Αγ. Ματρώνα-Αγ.Τριάδα: 15 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Ξεκινώντας από το μοναστήρι της Αγίας Φωτεινής, ακολουθούμε το χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο συναντάμε τον 'Μύλο', ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου.
Σ'αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεταισε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδος.

Χούντα του Ρήγα
Ύδρα - Χούντα Ρήγα:
1 ώρα & 40 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Ακολουθούμε την διαδρομή Αγία Φωτεινή (Γυναικεία Μονή) - Μύλοι.
Οι Μύλοι χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μπαρουτιού.
Από εκεί, στην Αγία Τριάδα (1704) και στον Άγιο Νικόλαο.
Από τον Άγιο Νικόλαο πεζοπορούμε στο χωμάτινο μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην περιοχή 'Κλισαμπρίνια'. Σ'αυτή την περιοχή βρίσκεται ένα παλιό αλώνι και στέρνα, από τα μέσα του 19ου αιώνα. Συνεχίζοντας, ο δρόμος στενεύει και γίνεται πιο τραχύς, για να μας οδηγήσει τελικά στη Χούντα του Ρήγα.
Το τοπωνύμιο, μεταφράζεται σε 'Μύτη - άκρο του Ρήγα'. Από αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να ξεδιπλώσει τη ματιά του και να ελευθερώσει κάθε αίσθηση στο απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους.

Ζούβρα
Ύδρα - Ζούρβα: 2 ώρες & 45 λεπτά
Μέτρια, δύσκολη διαδρομή
Πορευόμαστε στη διαδρομή Ύδρα - Άγιος Νικόλαος.
Διασχίζοντας το χωμάτινο μονοπάτι συναντάμε πολλά πέτρινα γκρεμισμένα σπίτια, τα οποία κατοικούνταν από Υδραίους βοσκούς μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.
Ο δρόμος διασχίζει τους πρόποδες του όρους Ομπόρι (506 m), "σταθμός προβάτων" στ' Αρβανίτικα.
Από αυτό το σημείο και έως την Μονή Ζούρβας συναντάμε πολλά ξωκλήσια κτισμένα το 18ο αιώνα, που πρόσφατα έχουν ανακαινιστεί. Μερικά από αυτά είναι: Αγία Παρασκευή, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Γεώργιος.
Στην πορεία μας για την Μονή της Ζούρβας απαντάμε δύο ποτάμια τα οποία είναι πλέον ξηρά και άνυδρα, σκαμμένα σαν ρυτίδες πάνω στο χοϊκό σώμα της μνήμης.

Προφήτης Ηλίας - Έρως
Ύδρα - Πρ. Ηλίας: 45 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Πρ. Ηλίας - Έρως: 15 λεπτά
Δύσκολη διαδρομή
Ξεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία, που κατά την Επανάσταση του 1821 λειτούργησε ως φυλακή.
Στη διαδρομή συναντάμε το πευκόφυτο δάσος και την περιοχή των 'Παλαιών Καλογραιών", παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στο προαύλιο του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία υπάρχει στέρνα με πόσιμο νερό, αλώνι και στάβλοι.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του νησιού, το 'Έρως' (588m). Από αυτό το σημείο προσφέρεται πανοραμική θέα του νησιού, του Αργοσαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους, ένας υψιπετής εναγκαλισμός στο άπειρο θάμβος της δημιουργίας, στην απεραντοσύνη του ωραίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου