Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στόχος, 45.000 απολύσεις μέσω μετατάξεων στο Δημόσιο (!)




Απολύσεις θα φέρει το νέο σύστημα μετατάξεων μέσω αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ για χιλιάδες υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τράπεζες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Γ. Ραγκούσης Ο Γ. Ραγκούσης Το παράθυρο των απολύσεων άνοιξε χθες για πρώτη φορά ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων ούτε των τυφλών απολύσεων, γι' αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο όργανο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης ώστε να υπάρχουν εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι το ΑΣΕΠ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας για δημοσίους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου δήλωσε ορθά κοφτά ότι: «Κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα, δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο».
Στο μικροσκόπιο
Ηδη φορείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται από πέρυσι στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης προκειμένου να συγχωνευτούν με άλλους ή και να καταργηθούν τελείως στο πλαίσιο της προσπάθειας για μικρότερο και ευέλικτο Δημόσιο, όμως μέχρι τώρα είχε καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν θα είχε καμία επίπτωση για τους εργαζομένους που θα έπαιρναν μετάταξη για άλλο φορέα.
Υπολογίζεται ότι συνολικά υπηρετούν στον ευρύτερα δημόσιο τομέα 130.000 υπάλληλοι και ότι η επιταγή της τρόικας που τέθηκε μετ' επιτάσεως στον υπουργό Οικονομικών στο Λουξεμβούργο είναι το ένα τρίτο, δηλαδή περίπου 45.000, να απολυθούν.
Πάντως ο κ. Ραγκούσης, αφού παραδέχτηκε ότι με «δημοσιονομικά κριτήρια είναι παράλογο και ανόητο να προχωρήσει κάποιος σε απολύσεις», έδωσε με παραδείγματα τα δύο άκρα στη φυσιογνωμία των υπαλλήλων που θα κριθούν κατά τη διαδικασία της μετάταξής τους από το ΑΣΕΠ. «Κάποιος που δεν είναι άξιος διότι δεν είναι επιμελής, ευσυνείδητος και καλός συνάδελφος δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, «ενώ αντίθετα αν είναι καταρτισμένος, εκπαιδευμένος, συγκροτημένος και αποδοτικός γιατί να τον χάσεις από την υπηρεσία;».
Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι πως δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρονια ένα σύστημα αξιολόγησης, άρα κανείς δεν φροντίζει ή δεν έχει κάποιο κίνητρο να αποδίδει όλο και καλύτερα. Απαξ και αυτό το σύστημα εγκατασταθεί, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. «Οσοι δεν τον δώσουν...», δήλωσε χαρακτηριστικά μη αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης για την απομάκρυνση εκείνων που δεν θα κριθούν «άξιοι» για μετάταξη...
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αν και ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί στο σύνολό τους, θα είναι τα χρόνια υπηρεσίας τους, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και στοιχεία από τον προσωπικό τους φάκελο που είναι η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία και το πειθαρχικό τους μητρώο.
Στη συνέχεια το ΑΣΕΠ θα εξετάζει την αντιστοίχηση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του υπαλλήλου και των απαιτήσεων που έχει η νέα θέση στην οποία θα μεταταχθεί. Μέσα στο νέο πλαίσιο για τις μετατάξεις που θα προωθηθεί στη Βουλή με νέο σχέδιο νόμου θεωρείται βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί ριζικά και το καθεστώς που ισχύει εδώ και χρόνια στις μετατάξεις προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές, αφού ήδη ειδική επιτροπή με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών έχει κληθεί προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τους νομούς της χώρας και τα κριτήρια για τις παραμεθόριες.
Περί διαψεύσεων
Εν τω μεταξύ δημοσιεύματα που εμφανίζουν την τρόικα να έχει ζητήσει απολύσεις, διέψευσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υπογραμμίζοντας: «Δεν κινδυνεύουν οι μόνιμοι υπάλληλοι με απολύσεις, δεν συζητάμε κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει και το Σύνταγμα το οποίο σαφώς κατοχυρώνει τη μονιμότητά τους. Εκείνο που συζητάμε είναι σχετικά με τις μετατάξεις, οι οποίες όπου προκύψουν θα γίνονται έπειτα από αξιολόγηση». Ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που θα καταργηθεί η υπηρεσία θα γίνουν μετατάξεις και αξιολογήσεις από το ΑΣΕΠ. «Αν κάποιος υπάλληλος δεν παράγει και είναι αποδεδειγμένα βάρος για την ίδια την υπηρεσία, ποιος θα ήθελε να συνεχίσει να πληρώνεται;», αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν είναι απόλυση, είναι μια ορθολογιστική και δίκαιη διαδικασία». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου