Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Κορίτσια μια άλλης Ελλάδας.
H κορυφή του «Έβερεστ» του Παγκόσμιου πόλο γυναικών βάφτηκε «γαλανόλευκη». Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης επικράτησε με 9-8 της «οικοδέσποινας» Κίνας στην Σανγκάη και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το βαρύτιμο τρόπαιο.
Η Εθνική πόλο γυναικών, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στη συγκεκριμένη διοργάνωση έγινε η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό (αργυρό στην Αθήνα), ευρωπαϊκό (αργυρό στο Ζάγκρεμπ) και παγκόσμιο μετάλλιο, τώρα στη Σανγκάη.
Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση, παίζοντας με ψυχή και πάθος πέτυχαν αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο, κι έτσι θα γυρίσουν με το χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές τους από την Ασιατική χώρα.
Κορυφαίες για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που για να φτάσει στον τελικό, άφησε εκτός νυμφώνος την Ολλανδία και την Ιταλία στον προημιτελικό και τον ημιτελικό αντίστοιχα, ήταν οι Ρουμπέση και Ασημάκη, που πέτυχαν τρία γκολ αμφότερες.
Στον μικρό τελικό η Ρωσία επικράτησε με 8-7 της Ιταλίας και κατέκτησε το χάλινο μετάλλιο, αφήνοντας τις «ατζούρι» στην τέταρτη θέση.
O αγώνας
Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση στον σημερινό τελικό, που διεξήχθη στην πισίνα του «Νατατόριουμ» έκαναν κατάθεση ψυχής και κατάφεραν να φτάσουν σε αυτό το τεράστιο επίτευγμα, στερώντας από την οικοδέσποινα, Κίνα το χρυσό μετάλλιο.
Οι παίκτριες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, οι οποίες σημειωτέον είχαν την πρωτοπορία στο σκορ, καθ’ όλη τη διάρκεια του τελικού, χρεώθηκαν με πέντε αποβολές στην πρώτη περίοδο.
Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο αυτό το γεγονός και ισοφάρισαν σε 2-2, το οποίο ήταν και το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου.
Στη δεύτερη περίοδο η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο «αναπάντητα» γκολ και πήρε προβάδισμα με 4-2, καθώς η άμυνα λειτουργούσε στην εντέλεια, παρά το ότι η Ψούνη είχε δύο αποβολές από το πρώτο δίλεπτο και η Τσουκαλά από τις αρχές του δεύτερου οκταλέπτου. Η Κούβδου ήταν σε εξαιρετική ημέρα, οι Κινέζες δεν έδειχναν να έχουν αυτοπεποίθηση κι έτσι η εθνική πήρε τα «ηνία» του αγώνα.
Στην τρίτη περίοδο οι άμυνες «άνοιξαν» κάπως, με τις διεθνείς μας όμως να διατηρούν σταθερά προβάδισμα 2-3 τερμάτων, αφού τα γκολ της Ρουμπέση και της Ασημάκη κάλυπταν κάποια αμυντικά λάθη.
Η αποβολή με αντικατάσταση, την οποία χρεώθηκε η Γερόλυμου, ήταν ένα σοκ, το οποίο όμως η εθνική ξεπέρασε πολύ γρήγορα. Το οκτάλεπτο τελείωσε 8-6, με τη Γι Γουάνγκ να σκοράρει σε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω (στη φάση αυτή συμπλήρωσε τρεις ποινές η Ψούνη). Το πολύ έξυπνο γκολ της Λιόση (9-6), στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου, έμελλε να είναι το τελευταίο της ελληνικής ομάδας στη Σανγκάη.
Οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση άρχισαν -ίσως πιο νωρίς απ΄ όσο έπρεπε- να «παίζουν» με το χρονόμετρο και να περιμένουν από την άμυνα να «τελειώσουν» τον αγώνα. Μέχρι τρία λεπτά πριν από τη λήξη, φαινόταν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς άγχος, αλλά η τρίτη αποβολή της Τσουκαλά και το τέρμα της Ντονγκλούν Σονγκ με αριθμητικό πλεονέκτημα έδωσαν νέο ενδιαφέρον στον τελικό.
Η εθνική ουσιαστικά δεν εκδήλωνε επιθέσεις, ούτε κυνηγούσε αποβολές και η Γιουτζούν Σουν μείωσε σε 9-8, 1.38 πριν τη λήξη. Ακολούθησε άλλη μία αχρηστευμένη επίθεση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και όλα κρέμονταν σε μία κλωστή. Οι διαιτητές έδωσαν ακόμη μία αποβολή (Λιόση) και η Κίνα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει.
Οι γηπεδούχες γύρισαν ψύχραιμα τη μπάλα και προσπάθησαν να την περάσουν στο δοκάρι για ένα εύκολο γκολ.
Η πάσα ήταν πιο ψηλή απ΄ όσο έπρεπε, η Ρουμπέση έκλεψε, ο Γιώργος Μορφέσης πήρε τάιμ άουτ και το χρονόμετρο έδειχνε 20 δευτερόλεπτα. Τα πάντα είχαν τελειώσει, η εθνική Ελλάδας ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου