Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«Αυτοψία» των «New York Times» στα ορυχεία χρυσού


Μεγάλη κομπίνα...
Οσο περνάει ο καιρός αυτο θα γίνεται πιο σαφές.Πολλοί που βοηθούν τους κατοίκους της Χαλκιδικής μπορεί να έχει ο καθένας την αφετηρία του   και καποια πιθανα πολιτικά κέρδη.
Συμβαίνουν αυτά .Η ουσία είναι ότι αν δεν ακυρωθεί το project,ο χρυσός της Ελλάδα θα
έχει προσφέρει στην Ελλάδα την μισθοδοσία 2-2500 μισθωτών  για μερικά χρόνια.
Πολυ κακή συμφωνία και ποιος θα πληρώσει μετα την περιβαντολλογική επίπτωση και με ποιά εγγύηση..Εθνική κλοπή σε βάρος του κόσμου της Χαλκιδικής ..σε βάρος όλων μας σε τελικη ανάλυση.
Εγρήγορση  και προσήλωση στην υπεράσπιση του  δημόσιου συμφέροντος  απαιτεί η εποχή από ολους μας.

"Ι" 
Της Βίκυς Καπετανοπούλου .Εφημερίδα των συντακτών
Επιτόπια έρευνα στα ορυχεία χρυσού στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έκανε η ανταποκρίτρια των «New York Times» στην Αθήνα, καταγράφοντας πως οι ελληνικές αρχές, στην προσπάθειά τους να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία, αγνοούν τις προειδοποιήσεις οικολογικών οργανώσεων και κατοίκων για μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή.


Στο άρθρο της η δημοσιογράφος Σούζαν Ντέλεϊ αναφέρεται στη λαϊκή κατακραυγή που ακολούθησε την επανέναρξη της διαδικασίας εξόρυξης στους πλούσιους σε μεταλλεύματα λόφους της περιοχής, όπου ο θρύλος θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να σκάβει για να βρει χρυσό. «Η οργή για τα ορυχεία είναι αντανάκλαση της δυσπιστίας πολλών Ελλήνων απέναντι στην κυβέρνησή τους: μια σταθερή πεποίθηση ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι είναι απασχολημένοι με τον πλουτισμό των ιδίων, των φίλων τους και των οικογενειών τους εις βάρος της χώρας» σχολιάζει.

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως η κυβέρνηση όχι μόνον απέτυχε να εξασφαλίσει μερίδιο επί των κερδών, αλλά αρκέστηκε σε εγγυητική επιστολή ύψους μόλις 50 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της καναδικής Eldorado Gold για τυχόν μελλοντικούς κινδύνους, παρ” ότι η εταιρεία είχε προσφέρει στο ελληνικό κράτος πολύ περισσότερα χρήματα ως εγγύηση.

Στο δημοσίευμα γίνεται και μια μικρή ιστορική αναδρομή: επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2009 διορίστηκε μια «επιφανής περιβαλλοντολόγος» στο τιμόνι του αρμόδιου υπουργείου, για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που «τώρα έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο για το κατά πόσον απάλειψε συγγενείς του από λίστα Ελλήνων με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς».

Λίγο μετά τον διορισμό του, δόθηκε άδεια στην Eldorado Gold να ξεκινήσει τις εργασίες εξόρυξης, παρ” ότι τα δικαστήρια δεν έχουν ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση, αναφέρει η εφημερίδα. Σε γραπτή απάντησή του στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο, το υπουργείο Περιβάλλοντος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του, αλλά δήλωσε αδυναμία να δώσει εξηγήσεις για την εγγυητική επιστολή, επειδή ο καθ” ύλην αρμόδιος αξιωματούχος έλειπε σε διακοπές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου