Σάββατο 27 Ιουλίου 2013
Για το Γιώργο Αντωνίου
Πηγη : http://enimerosipeloponnisou.blogspot.gr
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Αντωνίου έφυγε από κοντά μας, σήμερα τις 6 το απόγευμα, σε ηλικία 62 ετών. Ο θάνατος τον βρήκε στο σπίτι του στα Λευκάκια όπου και άφησε την τελευταία του ανάσα, «προδωμένος» από την καρδιά του. Ο Γιώργος Αντωνίου ήταν μαχητής της ζωής και της κοινωνίας. Ήρθε στην Αργολίδα, από την Βοιωτία. Άλλαξε επάγγελμα, και από οικοδόμος, έγινε δημοσιογράφος. Παντρεύτηκε την Πολιτικό Μηχανικό Ειρήνη Ιστικοπούλου και απέκτησαν δύο γυιούς.
Οργανωμένος στο ΚΚΕ, του οποίου διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας, αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, πιστός στην κοσμοαντίληψή του, την οποία μετέδωσε και στα παιδιά του, χωρίς όμως να κάνει εχθρούς, στην Τοπική Κοινωνία.
Έφυγε όρθιος, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η καρδιά του, κατά καιρούς, τον προειδοποιούσε. Ο μόνος αγώνας που έχασε στην ζωή του ήταν η μάχη που, κατ' επανάληψη έδωσε, για να κόψει το τσιγάρο.
Εγκατέλειψε την δημοσιογραφία, στο ζενίθ της δημοσιογραφικής του ακμής και αφοσιώθηκε στην Λαογραφική έρευνα, όπου και διέπρεψε, προσφέροντας στην Αργολίδα που τον αγκάλιασε, πλούσιο αρχειακό, κυρίως οπτικό, υλικό.
Εργάσθηκε στις εφημερίδες "ΠΑΛΜΟΣ" και "ΑΡΓΟΛΙΔΑ", ενώ πρόσφερε ανιδιοτελώς δικά του κείμενα σε κάθε εκδότη που του τα ζητούσε.
Ο 101 ήταν το ραδιόφωνο της ζωής του και τον ανέβασε στα ύψη. Έκανε και τηλεόραση αλλά ...δεν τα εύρισκε με τους "καναλάρχες" και την εγκατέλειψε.
Αφοσιώθηκε στην συγγραφή λαογραφικών και το γύρισμα λαογραφικών ντοκυμαντέρ τα οποία και παρουσίασε σε δεκάδες εκδηλώσεις εντός και εκτός Αργολίδας.
Τιμήθηκε κατ' επανάληψη για το έργο του και έχαιρε εκτιμήσεως από τον δύσκολο χώρο των δημοσιογράφων
Ο Γιώργος Αντωνίου, ήταν από τους ανθρώπους που λέει κανείς «κρίμα που έφυγε νωρίς»!
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΩΜΑΣΤΕ
Ο Γιώργος Αντωνίου γεννήθηκε το 1951 στο Μάζι Αλιάρτου Βοιωτίας στο οποίο έζησε τα παιδικά του χρόνια. Από το 1964 έως το 1986 διέμεινε στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Ναύπλιο. Τα δεκαεννιά τελευταία χρόνια δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της Αργολίδας αλλά και της Αθήνας. Άρθρα του με λαογραφικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό αλλά και στον αθηναϊκό τύπο.
Με τη λαογραφική έρευνα ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1995 όταν παρουσίασε τη φωτογραφική έκθεση με θέμα «Τα παλιά σινεμά της Αργολίδας» (11 φωτογραφικές εκθέσεις ) σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμο Ναυπλίου.
Τον Δεκέμβρη του 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μύλοι της Αργολίδας» (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας), ενώ κυκλοφορούν τα Λευκώματα «Παλιές Επιγραφές της Αργολίδας», «Σκιάχτρα της Αργολίδας», «Γκράφιτι της Αργολίδας» , «Η Αργολίδα που φεύγει», «Ένας Αιώνας Εμποροβιοτέχνες του Άργους», και «Το Εμποροβιοτεχνικό Παρελθόν του Ναυπλίου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου