Δελτίο Τύπου .
0ι
τρέχουσες εξελίξεις, προκλήσεις και
ευκαιρίες του κλάδου της ενέργειας στη
περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου,
βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου
Διεθνούς Ενεργειακού Συνεδρίου “Energy
Developments
in
South-East
Mediterranean”,
που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Hellenic
Centre
του Λονδίνου, με κεντρικό ομιλητή τον
Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.
Κατά τη διάρκεια της
ομιλίας του στην ενότητα «Ενέργεια και
Γεωπολιτική : Η σημασία της Ανάπτυξης
Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην
Ανατολική Μεσόγειο», ο Υπουργός ΠΕΚΑ
επεσήμανε, μεταξύ άλλων :
- Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, βρίσκεται στην άκρη του τούνελ, προσδοκώντας πλεόνασμα, μετά από τις πολλές θυσίες των τελευταίων πέντε (5) ετών του ελληνικού λαού.
- Διεκδικεί να αποτελέσει μια «νησίδα» σταθερότητας μέσα σε έναν «ωκεανό» ρευστότητας και αναταραχών της Ανατολικής Μεσογείου.
- Η επερχόμενη Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της χώρας, ως ενός εταίρου που λειτουργεί σαν εφαλτήριο για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών σε περιοχές πολύ πέρα από τα γεωγραφικά όριά της.
- Η αραβική άνοιξη, η αστάθεια στη Συρία, ο απομονωτισμός της Αιγύπτου, το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και οι συγκρούσεις Σιϊτών - Σουνιτών δημιουργούν αβεβαιότητες που πρέπει να ξεπεραστούν.
- Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των Η.Π.Α., στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να υπάρχουν έως 3.500 δις κυβ. μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου, καθώς και 1,7 δις βαρέλια πετρελαίου.
- Στην Ελλάδα προχωρούμε σε εξορύξεις στις περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου και Πατραϊκού κόλπου. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνουμε την επεξεργασία των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
- Το ελληνικό Κοινοβούλιο πριν λίγους μήνες υιοθέτησε Πρόταση Νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τα δημόσια έσοδα εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων.
- Στις ενεργειακές υποδομές, ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) αποτελεί βασική πύλη εισόδου φυσικού αεριού της Κασπίας προς την Ευρώπη.
- Οι εθνικές ενεργειακές υποδομές βοηθούν στη διαμόρφωση ενός hub φυσικού αερίου στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
- Η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προϋποθέσεις συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
- Στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCIs) εντάσσονται το υποβρύχιο καλώδιο ηλεκτρισμού Euro-Asia Interconnector, που αποτελεί ενεργειακή γέφυρα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, δηλ. γέφυρα Ασίας - Ευρώπης.
- Ο αγωγός φυσικού αερίου Eastern Mediterranean Pipeline, που συνδέει τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης με την Κύπρο και την Ελλάδα, επίσης εντάχθηκε στα PCIs. Η υλοποίησή του, τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη, μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την υλοποίηση της μονάδας υγροποίησης αερίου LNG στην Κύπρο.
- Τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου μπορούν να στηρίξουν την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα του Νοτίου Διαδρόμου (Southern Gas Corridor).
- Οι καλές Μακροοικονομικές πολιτικές και η ορθή διαχείριση του φυσικού πλούτου μπορούν να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στους λαούς της περιοχής.
- Στόχος είναι να δημιουργηθούν περιφερειακές συνεργασίες που αντί για συγκρούσεις και πολέμους μπορούν να δημιουργήσουν κοινό έδαφος διπλωματικής επίλυσης όλων των προβλημάτων της περιοχής.
- Οι χώρες που επιλέγουν το δρόμο της ειρήνης μπορούν να αναβαθμιστούν γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, ιδιαίτερα αν κατευθυνθούν οι εξαγωγές του φυσικού τους αερίου στη διψασμένη ενεργειακά Ευρώπη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου