Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών -Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20 Νοεμβρίου: «Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού» η σημερινή και η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών που λειτουργεί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ΚΕΔΑΜ, υποδέχθηκε το Β’ τμήμα της Α’ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Άργους.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την Σύμβαση έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992) και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Όμως, παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν
κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.
Στο σημερινό πρόγραμμα Θεατρικής Αγωγής και Θεατρικού Παιχνιδιού με θέμα «Γλωσσική Λαϊκή Παράδοση: πρόσληψη και αποδοχή μέσω του θεατρικού παιχνιδιού» τα παιδιά με την καθοδήγηση της φιλολόγου – θεατρολόγου Μαρίας Γιαννακούλη, εργάστηκαν πάνω στο ελληνικό λαϊκό αφήγημα «η Αλεπού, ο Λύκος και ο Γάιδαρος». Η αλεπού, αδίστακτη και πονηρή, ο λύκος λαίμαργος, μονοκόμματος και ασυγκράτητος και ο Γάιδαρος αθώος και ανυποψίαστος. Δυο σαρκοφάγα και ένα φυτοφάγο, με όλη τη σημασία της συμβολικής τους φύσης, μάχονται ποιος θα επικρατήσει. Ο επιτιθέμενος που θέλει να τα παίρνει όλα, ή ο ακαταπόνητος ξωμάχος που αυγατίζει τη ζωή με τον ιδρώτα του; Σε όλα τα παραμύθια, όμως, βασιλεύει η δικαιοσύνη, σε αντίθεση με την πραγματικότητα, που περισσότερο στηρίζεται στη δύναμη. Να γιατί λοιπόν αυτό το λαϊκό αφήγημα ήταν κατάλληλο για την σημερινή ημέρα και βρήκε απήχηση στις παιδιάστικες ψυχές · το δίκιο και το άδολο πάντα ταυτίζονται.
Με εκτίμηση

Ο Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης

Δελής Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου