Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

H 83η χοροεσπερίδα του Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά»

 
 http://www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Τα 83 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε ο Σύλλογος Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» με την ετήσια χοροεσπερίδα του το Σάββατο 22 Νοεμβρίου στο «Terrace on the Park» στο Κουίνς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ελληνας της Χρονιάς» στον πρώην υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη, και «Αρκάς της Χρονιάς» στον επιφανή εθνομουσικολόγο, ερευνητή και κυμβαλίστα, Σωτήριο (Σαμ) Τσιάνη, καθώς και δύο υποτροφίες, στους φοιτητές Γεώργιο Σταυρόπουλο και Θεόδωρο Μπουζάλα.
Δεν έκρυψε τη συγκίνησή του και την μεγάλη του χαρά για την τιμή από τον ιστορικό αρκαδικό σύλλογο, ο 88χρονος Σωτήριος Τσιάνης και παραλαμβάνοντας το βραβείο του, αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στο Βαλτέτσι Μαντινείας, το 1958, εφοδιασμένος
με μαγνητόφωνο και μια φορητή γεννήτρια που ζύγιζε 80 οκάδες και λειτουργούσε με βενζίνη, προκειμένου να καταγράψει τα ιστορικά τραγούδια της γενέτειρας του πατέρα του. 
Μίλησε για τη φιλοξενία και το φιλότιμο των χωρικών που άνοιξαν την καρδιά τους και τραγούδησαν γι’ αυτόν και για την υποχρέωση που έχει τώρα απέναντί τους να εκδοθεί όλο αυτό το ανέκδοτο υλικό σε μορφή βιβλίου.
Τον τιμώμενο παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του «Γέρου του Μωριά» Δημήτρης Φίλιος, τονίζοντας ότι ο κ. Τσιάνης ξεχωρίζει παγκοσμίως και ως σολίστας του σαντουριού.
«Αποτελεί παράδειγμα των αστείρευτων δυνάμεων του Ελληνικού πολιτισμού στο χώρο της Ομογένειας και λαμπρό παράδειγμα του τι χάνει η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος, αν δεν είναι δεμένη επί της ουσίας με τον απόδημο Ελληνισμό», επισήμανε, αναφερόμενος στον Σωτήριο Τσιάνη, ο έτερος τιμώμενος, Γρηγόρης Νιώτης.
Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση στο πρόσωπό του ο κ. Νιώτης τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αλλά και ποιοτική αξία, γιατί προέρχεται από την οικογένεια την Αρκάδων.»
«Η τύχη το έφερε να ξεκινήσω την πορεία μου στα κοινά ως διορισμένος Νομάρχης Αρκαδίας, ενώ και το πρώτο μου βήμα στον Απόδημο Ελληνισμό το έκανα εδώ στη Νέα Υόρκη και μάλιστα στο “Γέρο του Μωριά”», σημείωσε, αναπολώντας τη συνεργασία με την τότε ηγεσία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας και την ΔΕΠΟΣ για τη δημιουργία του «Αρκαδικού Χωριού», καθώς και το παγκόσμιο συνέδριο των Αρκάδων, που ήταν κάτι μοναδικό, όπως είπε, για τα ελληνικά δεδομένα το 1988.
«Οι Ελληνες απανταχού της γης μπορούμε να είμαστε ενωμένοι», επισήμανε ο κ. Νιώτης μιλώντας για το ΣΑΕ – το οποίο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας σήμερα- κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στους αείμνηστους Ανδρέα Αθενς και Θεόδωρο Σπυρόπουλο.
Τον Γρηγόρη Νιώτη παρουσίασε ο Χρήστος Βουρνάς, ο οποίος ηγήθηκε της οργανωτικής επιτροπής του χορού, υπογραμμίζοντας τις «εξαιρετικές υπηρεσίες του και την μακρόχρονη προσφορά του στην Αρκαδία, την Ελλάδα και γενικότερα τους Ελληνες της Διασποράς.»
Στο καλωσόρισμά του ο κ. Βουρνάς συνεχάρη και τον Σωτήριο Τσιάνη «για την ένθερμη και μεγάλη προσφορά του στον Ελληνικό πολιτισμό, μέσω της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής», ενώ ευχαρίστησε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Γεώργιο Σταυρόπουλο, Δημήτρη Βαλκανά και Γιώργο Κανελλόπουλο, τον πρόεδρο Αποστόλο Λαγό και τον γραμματέα, Δημήτρη Φίλιο που συνεργάστηκαν μαζί του για την επιτυχία του χορού.
Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο σύλλογος «για τη σύσφιξη των σχέσεων με όλους τους Αρκάδες και όλους τους Ελληνες που ζουν στην Αμερική και στη Νέα Υόρκη», καθώς και «για τη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του «Γέρου του Μωριά», Απόστολος Λαγός και ζήτησε τη συμπαράσταση και τη βοήθεια όλων σ’ αυτήν την προσπάθεια. Τόνισε δε πως η σκέψη των Αρκάδων της Νέας Υόρκης «είναι στην ιδιαίτερή μας πατρίδα που για ακόμη μια χρονιά δυστυχώς υφίσταται τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης.»
Το έργο και την προσφορά του Γρηγόρη Νιώτη εξήρε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, τονίζοντας πως «άφησε τη δική του σφραγίδα στον πολιτικό βίο της Ελλάδος, αλλά και εδώ στην Ομογένεια.»
«Ο Γρηγόρης Νιώτης με τις μεγάλες του ενέργειες απέδειξε την αγάπη του για τον Ελληνισμό και για το όραμά του, το ΣΑΕ, για το οποίο μάτωσε και πόνεσε, ασχέτως αν πέτυχε ή όχι στη συνέχεια», επισήμανε ο κ. Γαλάτουλας, λέγοντας πως ο τιμώμενος μόνο φίλους έχει εδώ στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, είπε ότι «η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ώρες, έχει γίνει ένα πειραματόζωο», τονίζοντας πως «πρέπει όλοι να ενωθούμε, να επιστρατευθούμε, να κάνουμε αυτό που πρέπει, όπως έκαναν και οι απόδημοι το 1821 και ευοδώθηκε ο απελευθερωτικός αγώνας.» «Σ’αυτόν τον αγώνα», πρόσθεσε, «η Ομοσπονδία θα είναι μπροστάρης» και σύντομα θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης της.
Στην τεράστια προσφορά των ομογενών και ιδιαίτερα των Αρκάδων, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Πρέσβης Βασίλης Φιλίππου, τονίζοντας πως «αποδεικνύετε για μια ακόμη φορά ότι είστε η προμετωπίδα του αγώνα μας, των εθνικών θεμάτων, της προώθησης της πολιτιστικής διπλωματίας, της διατήρησης της ιστορίας, της παράδοσης, των εθίμων μας.»

«Και μόνο το όνομα της οργάνωσής σας -ο Γέρος του Μωριά- θυμίζει το αθάνατο έπος του 1821», κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι «ο ανθρώπινος πολιτισμός πιστεύει στις πανανθρώπινες αξίες, στις παρακαταθήκες των ηρώων μας.»
Αναφερόμενος στον Γρηγόρη Νιώτη είπε ότι «έχει προσφέρει τα άπαντα στον Απόδημο Ελληνισμό της Ελλάδος και της Κύπρου» και χαρακτήρισε τιμή για τον «Γέρο του Μωριά» να τον τιμά, αναγνωρίζοντας τη «διαχρονική, πολυσχιδή, ανεπιτήδευτη προσφορά του προς τον Απόδημο Ελληνισμό.»
Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστορίας, ο οποίος συνεχάρη τον σύλλογο για το έργο που επιτελεί και γιατί διατηρεί «αυτόν τον σύνδεσμο με την πατρίδα.»
Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος Ελισάβετ Τζουμάκα, ενώ το μουσικό μέρος της βραδιάς ο Γρηγόρης Μανινάκης και η Ορχήστρα Μικρόκοσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου