Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ενα σοβαρό θέμα με την καλλιέργια ελιάς


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ναύπλιο, 22 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Ερώτηση Ανδριανού στη Βουλή για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων πρόληψης έναντι της προσβολής των ελαιοδένδρων στην Ελλάδα από το καταστροφικό βακτήριο xylella fastidiosa που ήδη πλήττει τη νότιο Ιταλία.
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων πρόληψης έναντι της προσβολής των ελαιοδένδρων στην Ελλάδα από το καταστροφικό βακτήριο xylella fastidiosa που ήδη πλήττει τη νότιο Ιταλία και απειλεί με καταστροφή την παραγωγή σε ολόκληρη την Μεσόγειο.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα σε ελαιοπαραγωγούς
στην Αργολίδα και σε ολόκληρη τη χώρα από τον κίνδυνο που συνεπάγεται η εκτεταμένη προσβολή μεγάλων εκτάσεων με ελαιόδενδρα στην νότιο Ιταλία από το βακτήριο xylella fastidiosa που προξενεί την νέκρωση ακόμα και υπεραιωνόβιων δένδρων και μεγάλη οικονομική ζημιά στους παραγωγούς.

Ήδη, στο πλαίσιο της ΕΕ εξετάζονται οι λανθασμένοι χειρισμοί και τα αργά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί μια περιοχή έκτασης άνω των 2 εκ. Στρεμμάτων στην Ιταλία. Είναι δε σαφές ότι, αν δεν ανακοπεί αποτελεσματικά η διάδοση της ασθένειας, απειλείται με καταστροφή η παραγωγή ελαιόλαδου και ελιάς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ήδη το καταστροφικό βακτήριο έχει επεκταθεί στην Κορσική, καθώς και στην ενδοχώρα της Γαλλίας στην περιοχή της Νίκαιας.

Επισημαίνεται ότι η Αργολίδα, όπως και άλλες περιοχές στη χώρα παραγωγής εσπεριδοειδών ακόμα αντιμετωπίζουν τις οξύτατες συνέπειες από την μετάδοση του ιού της τριστέτσας που προκλήθηκε από την εισαγωγή μη ελεγμένου πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρυλίων).

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Ποιες ενέργειες έχουν ήδη αναληφθεί, και ποιες θα αναληφθούν άμεσα, για την πρόληψη της μετάδοσης του βακτηρίου xylella fastidiosa στα ελαιόδενδρα στην Ελλάδα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου