Η Αμφικτιονία πρόκειται για έναν πανάρχαιο θεσμό οργάνωσης και ένωσης των Πόλεων Κρατών της Αρχαίας Ελλαδος με κέντρο διάφορους ναούς. Υπήρχαν αρκετές Αμφικτιονίες, με πιο γνωστή αυτή της Κεντρικής Ελλάδας, με κέντρο τους Δελφούς. Εξίσου σπουδαία ήταν η Αμφικτιονία της Καλαυρίας (Αμφικτιονία του Ποσειδώνα στην Καλαυρία ), στην οποία συμμετείχε η αρχαία Ερμιόνη τον 7ο αιώνα π.χ. και πήρε το όνομά της από το νησί του Πόρου που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Καλαυρία. Στην Αμφικτιονία της Καλαυρίας όπως μας πληροφορεί ο Στράβωνας συμμετείχαν εκτός από την Ερμιόνη άλλες έξι πόλεις, η Αθήνα, η Επίδαυρος, η Τροιζήνα, η Αίγινα, οι Πρασιές και ο Αρκαδικός Ορχομενός. Το κοινό αυτών των πόλεων ήταν πως απειλούνταν από την σταδιακή ισχυροποίηση του Άργους, καθώς βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από
αυτό, κάτι που πιθανόν τις ώθησε να δημιουργήσουν μία συμμαχία απέναντι στον κοινό εχθρό.
Αυτός λοιπόν ο πανάρχαιος θεσμός, μετά από 2500 χρόνια επιχειρείται να επιστρέψει στις μέρες μας! Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ανήκει στον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη που προσπαθεί να «αναστήσει» τον θεσμό με έδρα την πόλη του.
Στόχος είναι η συνεργασία των Δήμων για την υποβολή κοινών προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία της χώρας και προς την Ευρώπη με επίκεντρο την πολιτιστική διπλωματία την ανάδειξη των αξιών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο και την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στη χώρα μας, η προώθηση και βέλτιστη οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο και η σωστή διαχείριση των θεμάτων του, όπως η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η διαπολιτισμική, διακοινοτική και διαπεριφερειακή συνεργασία σε θέματα πολιτισμού και τεχνογνωσίας και η συνεργασία με παγκόσμιους οργανισμούς, όπως η UNESCO.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τους δήμους της χώρας που ήσαν μέλη αρχαίων αμφικτιονιών και έχουν επισκέψιμους μουσειακούς/αρχαιολογικούς χώρους, η εκπρόσωπος της UNESCO και πρέσβεις κρατών. Μεταξύ αυτών και ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε ότι ο θεσμός των Αμφικτιονιών έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται μεταξύ κινεζικών πόλεων, εμπνεόμενος από την Αρχαία Ελλάδα για την οποία εξέφρασε τον θαυμασμό του και συζητώντας με τον κύριο Λαδά δέχθηκε πρότασή του να επισκεφθεί τον Δήμο μας.
Στην εκδήλωση, εκτός από τον Δήμο μας συμμετείχαν και υπέγραψαν το πρωτόκολλο όμοροι Δήμοι της περιοχής μας όπως ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δήμος Άργους και ο Δήμος Σπετσών.
«Η κίνηση αυτή θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον πολιτισμό τον τουρισμό, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, που πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του θεσμού και τον οποίο ο κύριος Λαδάς ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση στην εκδήλωση – της οποίας παρουσιαστής ήταν κύριος Αλέξης Κωστάλας – και τον βεβαίωσε ότι ο Δήμος μας θα είναι δυναμικά παρών και ενεργό μέλος της νέας Αμφικτιονίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου