.

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Πωλητήριο στα ακίνητα βάζει η Dolphin Capital Investors

 http://www.euro2day.gr
Τη διάλυση της Dolphin Capital, του φιλόδοξου επενδυτικού εγχειρήματος των κ.κ. Μίλτου Καμπουρίδη και Πιέρ Χαραλαμπίδη στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, σηματοδοτεί η επίσημη ανακοίνωση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης κατά την οποία θα εγκριθεί η πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Dolphin Capital Investors (DCI).
Ηδη σήμερα ανακοινώθηκε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η πώληση του υπό κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος "Playa Grande Golf and Resort" σε επενδυτικό όχημα υπό την αμερικανική Third Point LLC και την Discovery Land Company,
Μολονότι η συνολική αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 140 εκατ. ευρώ, η DCI θα λάβει μόλις 4,6 εκατ. ευρώ (τα 900.000 ευρώ από τα οποία θα μείνουν σε ειδικό λογαριασμό για κάλυψη τυχόν δικαστικών ή άλλων εξόδων).

Η Third Point είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της DCI, με ποσοστό 20%, ενώ σημαντικά ποσοστά κατέχουν και άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι Jo Hambro (10,1%), Fortress (9,8%), Dolphin Capital Holdings (9,7%), Majedie UK Equity Fund (7,7%),  Asset Value Investors (7,2%), BlackRock Inc (5,2%) και Oak Hill (4,4%). Με βάση τη συμφωνία διάλυσης της DCI, που θα εγκριθεί στη γενική συνέλευση, οι συγκεκριμένοι βασικοί μέτοχοι θα πάρουν τουλάχιστον το 50% των εσόδων από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της DCI.

Η αρνητική πορεία της επενδυτικής εταιρείας ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της DCI, είναι χαρακτηριστική: "Το διοικητικό συμβούλιο δεν πιστεύει πως η συνέχιση της εταιρείας, όπως έχει σήμερα, σε εφαρμογή της στρατηγικής του Ιουνίου 2015 και χωρίς προσδιορισμένη διάρκεια ζωής) είναι προς το μέγιστο συμφέρον των Μετόχων και συστήνει να καταψηφίσουν τη συνέχιση της εταιρείας ως έχει σήμερα συγκροτηθεί και να υπερψηφίσουν τη νέα στρατηγική”.

Στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ανήκει το πολυτελές συγκρότημα Amanzoe στην Ερμιόνη, η γειτονική επένδυση Kilada Hills που είχε μάλιστα ενταχθεί στο "fast track" για ταχεία αδειοδότηση (!), αξιόλογο ακίνητο στην Κεα που ουδέποτε αναπτύχθηκε καθώς και αρκετά ακίνητα ανά την Ελλάδα και δύο υπό κατασκευή αναπτύξεις σε Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία.

Τι λέει η εταιρεία

Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει, πάντως, πως η επικείμενη απόφαση της Γ.Σ. δίνει παράταση ζωής για τρία χρόνια ώστε να ολοκληρώσει «το επενδυτικό της πρόγραμμα», δηλαδή την πώληση/αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Επίσης, σε ότι αφορά
ειδικότερα στην ανάπτυξη των έργων στην Κοιλάδα Αργολίδας (Kilada Hills Golf Resort), και στην Κέα (5-άστερο ξενοδοχείο με τουριστικές κατοικίες), αυτά προχωρούν κανονικά, με σκοπό να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Dolphin Capital:
1. Η Dolphin Capital Investors ήδη από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το Δεκέμβριο του 2005 είχε δημιουργηθεί με την μορφή ενός closed end fund, με δεκαετή διάρκεια ζωής (έως το Δεκέμβριο του 2015), και με στόχο (όπως εξάλλου όλων των σχετικών funds) να επενδύει, να αναπτύσσει και στη συνεχεία να διαθέτει προς πώληση τα έργα της δημιουργώντας υπεραξία για τους μετόχους.
2. Τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια σχετικής αύξησης κεφαλαίου €75 εκ. αποφασίστηκε με Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων να παραταθεί η διάρκεια της και μετά το Δεκέμβριο του 2015 έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα Core Assets της εταιρίας και συγκεκριμένα τα Playa Grande (στη Δομινικανή Δημοκρατία), Pearl Island (στον Παναμά), Amanzoe, Kilada Hills και Κέα (στην Ελλάδα) και να πωληθούν τα λοιπά της έργα.
3. Η εν λόγω Γενική Συνέλευση προέβλεπε σαφώς και μια νέα Γ.Σ. μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 έτσι ώστε να αποφασισθεί το μέλλον της εταιρίας με βάση και τα αποτελέσματα του 18μηνου.
4. Στο διάστημα αυτό των 18 μηνών η εταιρία κατάφερε να:
a. Πωλήσει τη συμμετοχή της στην Aristo Developers Ltd στην Κύπρο,
b. Πωλήσει το Playa Grande (στη Δομινικανή Δημοκρατία)
c. Αποπληρώσει πλήρως το σύνολο του δανεισμού της (πάνω από €90 εκ. ευρώ) έτσι ώστε σήμερα να μην έχει το παραμικρό δάνειο και να είναι σε πλεονεκτική χρηματοοικονομική θέση
d. Ολοκληρώσει την τελική αδειοδότηση των έργων της Pearl Island, Kilada Hills και Κέα καθιστώντας τα έτσι ώριμα για πώληση ή κοινοπρακτική ανάπτυξη με άλλους επενδυτές.
e. Σε ότι αφορά ειδικότερα στην ανάπτυξη των έργων στην Κοιλάδα Αργολίδας (Kilada Hills Golf Resort), και στην Κέα (5-άστερο ξενοδοχείο με τουριστικές κατοικίες), αυτά προχωρούν κανονικά, με σκοπό να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019.
5. Εν όψει λοιπόν των ανωτέρω ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων για την εταιρία, η νέα στρατηγική που προτείνεται προς έγκριση στους μετόχους στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετά από σχετική συμφωνία του Διαχειριστή της εταιρείας και των κυρίων μετόχων αυτής που ήδη έχουν δεσμευθεί να υπερψηφίσουν την πρόταση της εταιρίας, ουσιαστικά ανανεώνει τα περιθώρια λειτουργίας της εταιρίας για τουλάχιστον 3 (τρία) ακόμη έτη έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα και να είναι σε θέση να πωλήσει χωρίς πίεση χρόνου το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο και να διανείμει τις σχετικές υπεραξίες στους μετόχους της.
6. Η υποστήριξη άλλωστε των μετόχων της εταιρίας προς αυτήν προκύπτει σαφώς και από την άνοδο κατά 60% της τιμής της μετοχής της τον τελευταίο μήνα, τη διατήρηση των θέσεων στην εταιρία από το σύνολο των θεσμικών επενδυτικών για πολυετή διάρκεια αλλά και την δέσμευση των μετόχων να στηρίξουν της εταιρία για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής της.
7. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αλλάζει η στρατηγική της εταιρίας. Η στρατηγική αναπροσαρμόζεται συχνά ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και προς το όφελος των μετόχων της, πράγμα που θα εξακολουθήσει να γίνεται και στο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου