Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΦΑΛΜΥΡΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ



Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ

Στο ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας  την περασμένη Τρίτη (07-08-2018) ο Δήμαρχος Ερμιονίδας ενημέρωσε το Σώμα ότι γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για αφαλάτωση από υφάλμυρα νερά. 

Στην τοποθέτησή μου, αμέσως μετά την ενημέρωση του Δημάρχου, κατέκρινα την απαράδεκτη τακτική του στο σοβαρότατο αυτό θέμα και τόνισα πως περισσότερο θέλει να προωθήσει την αφαλάτωση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες αφού έχει «τάξει» στις ομιλίες του πόσιμο νερό στους καταναλωτές και δεν τον ενδιαφέρουν τα συμφέροντα του Δήμου Ερμιονίδας καθώς και οι συνέπειες των επιλογών του.



Ως γνωστόν το θέμα είχε έρθει στο  ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας  της  6-12-2016 μετά το αίτημα   της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. για την παραχώρηση αγροτεμαχίου στη θέση Γκούρι Βιτόριζα, προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα αφαλάτωσης νερού για την εξυπηρέτηση Κρανιδίου, Πορτοχελίου & Κοιλάδας.




Η παράταξή μας  τότε είχε ζητήσει   αναβολή της συζήτησης του 4ου θέματος της ημερήσιας διάταξης   γιατί    δεν είχε δοθεί    στους δημοτικούς συμβούλους  καμμία μελέτη (οικονομική-τεχνική-περιβαλλοντική κ.λ.π.), ώστε να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους του έργου.



Στην ψηφοφορία που είχε γίνει τότε,  σχετικά με  την αναβολή συζήτησης  του θέματος, 10 δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ταχθεί υπέρ της αναβολής της συζήτησης  του θέματος ( σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος  κ. Λούμη  και από την πλειοψηφούσα παράταξη   οι κ. Δημαράκης Γιάννης και Σαράντος Χρήστος),ενώ 11 ψήφισαν κατά.



Τελικά το 11-10 υπέρ της να παραχώρησης  στη ΔΕΥΑΕΡ του αγροτεμαχίου  στη θέση Γκούρι Βιτόριζα , χωρίς να γνωρίζουν σχεδόν τίποτα οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, θεωρήθηκε τότε   μαύρη σελίδα στα κοινά του Δήμου Ερμιονίδας   τόσο για  τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου όσο  και για την εμμονή της  παράταξης του Δημάρχου  να μην θέλει ουσιαστική συζήτηση πάνω στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Ερμιονίδας όπως αυτό της ποιότητας του νερού.



Πως είναι δυνατό, λοιπόν,  σήμερα να υπάρχει αυτή η εξέλιξη   για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της αφαλάτωσης των υπόγειων νερών από τις γεωτρήσεις που υδρεύεται η ευρύτερη περιοχή;



 Και γιατί δεν γίνεται  η κατάλληλη ενημέρωση αλλά και μία μεγάλη συζήτηση για ένα θέμα που κυριολεκτικά καίει;



Για την ουσία της υπόθεσης το πρόβλημα της  ποιότητας του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας είναι παλιό και χρήζει βεβαίως  μιας ιδιαίτερης προσοχής.



Δεν λύνεται όμως με αποσπασματικές ενέργειες τύπου αφαλάτωσης του νερού των γεωτρήσεων.



Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς ( π.χ. Πανεπιστήμια) με βασικό άξονα την εφαρμογή της Οδηγίας 60/2000 ΕΚ. για προστασία των πηγών και με ταυτόχρονη εφαρμογή του Νομοθετικού Πλαισίου για τη χρήση νερού.



Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει  να προγραμματίζει δράσεις με στόχο την μείωση  του κινδύνου της καταστροφής των ήδη επιβαρυμένων υπόγειων υδάτων. Και σε αυτό συνηγορεί και το Σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ με το έργο:



ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2000/60/ΕΚ, ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν.3199/2003 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΔ 51/2007



Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν πριν προχωρήσουμε σε κάτι που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την περιοχή:  



1) Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την  επιβάρυνση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων από την υπεράντλησή τους, για τη διαδικασία της αφαλάτωσης;



2) Ποια είναι η   κατάσταση των υπόγειων υδάτων  στην εν λόγω περιοχή, σύμφωνα με τις μετρήσεις των αρμόδιων φορέων (π.χ. ΙΓΜΕ);



3) Ποια η γνώμη της Διεύθυνσης Υδάτων  της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αφαλάτωση  υφάλμυρου νερού, αφού ως αρμόδια αρχή γνωρίζει πως στο Δήμο Ερμιονίδας υπάρχουν περισσότερες από 3.000 γεωτρήσεις ( νόμιμες και παράνομες)  και πολλά πηγάδια;



4) Λαμβάνεται υπόψη στις όποιες αποφάσεις  η Ευρωπαϊκή  Οδηγία 2000/60, η οποία θεσπίζει το πλαίσιο της κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων;



5) Πως προστατεύονται οι υδάτινοι πόροι της περιοχής που αποτελούν μια κληρονομιά και ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατεύουμε;



Πριν λοιπόν την όποια απόφαση για λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης πρέπει να έχουμε μια πλήρη ενημέρωση για το θέμα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δυσάρεστα αποτελέσματα στην ποιότητα νερού στην επαρχία μας.



Τάσος Τόκας



Δημοτικός Σύμβουλος του ΔήμουΕρμιονίδας



Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου