Πηγή φωτογραφίας "Η Ερμιόνη του 1900"
Τα Θεοφάνεια και οι δημοτικές εκλογές του 1874 στην Ερμιόνη
Τα Θεοφάνεια και οι δημοτικές εκλογές του 1874 στην Ερμιόνη
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Το έτος 1874 μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα γιορτάστηκαν τα Φώτα στην Ερμιόνη με τους κατοίκους της πόλης μας μουδιασμένους και αμήχανους. Αιτία τα γεγονότα που προηγήθηκαν την παραμονή των δημοτικών εκλογών της 4ης Ιανουαρίου, με υποψήφιους για τη θέση του δημάρχου τους Ιωάννης Γ. Οικονόμου (νυν δήμαρχο) και Κ. Γουλεμά (Γκολεμά).1
Η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν έντονα φορτισμένη αρκετό καιρό πριν με τους κατοίκους της φανατισμένους και χωρισμένους σε δύο κομματικά στρατόπεδα. Την παραμονή των εκλογών (3 Ιανουαρίου) η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα οι αντιμαχόμενες παρατάξεις, γύρω στις 6 μ.μ., να συγκρουστούν ενόπλως με ιδιαίτερη βιαιότητα και να τραυματιστούν τρία άτομα από τα οποία το ένα απεβίωσε τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα.
Ο έπαρχος Σπετσών και Ερμιονίδος Αλεξανδρόπουλος για να περιορίσει τα ακραία αυτά γεγονότα, ενίσχυσε τη στρατιωτική δύναμη της πόλης που είχε αποσταλεί για τις εκλογές και διέταξε τον γραμματέα του Επαρχείου να μεταβεί από το Κρανίδι που βρισκόταν στην Ερμιόνη. Παράλληλα ανάφερε στο Υπουργείο των Εσωτερικών ότι ήταν άμεση η ανάγκη να έλθει ειδικός ανακριτής από το Ναύπλιο, προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης.
Την επόμενη ημέρα οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά σε όλους τους δήμους του Επαρχείου, «εις Ερμιόνην όμως τα πνεύματα παρέμεναν ερεθισμένα».
Στις 6 Ιανουαρίου τρία τηλεγραφήματα του επάρχου προς το Υπουργείο διαβεβαίωναν «ότι έρις κατέπαυσεν και αφοπλισμός ενεργείται δραστηρίως», καταφθάνει από το Ναύπλιο ο εφέτης Γκιων για να αναλάβει τις ανακρίσεις και τέλος ότι «εις Ερμιόνην επανήλθεν ολοσχερώς η τάξις και η ησυχία».
Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, για την ιστορία αναφέρουμε πως ψήφισαν 443 άρρενες συμπολίτες και εξελέγη δήμαρχος, για μια ακόμη φορά, ο Ιωάννης Γ. Οικονόμου, ενώ στο Κρανίδι και τα Δίδυμα εκλέχθηκαν οι: Κωνσταντίνος; Κωνσταντούρος και Ευθύμιος Οικονομόπουλος, αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και το παρακάτω γεγονός, όπως περιγράφεται σε τηλεγράφημα του επάρχου Σπετσών και Ερμιονίδος:«Εσφαλμένως επληροφόρησα περί πλειονοψηφίσεως Γουλεμά (Ερμιόνη), διότι κατά νεώτερον τηλεγράφημα επλειοψήφισεν Οικονόμου, νυν δήμαρχος».
Σπέτζαι τη 8η Ιανουαρίου 1874, ώρα 8 π.μ.
Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Υπουργείο Εσωτερικών.
ΣΗΜ. Πρόκειται, καθώς φαίνεται, για τον Κυριάκο Γουλεμά ή Γκολεμά του Νικολάου, που είχε εκλεγεί πληρεξούσιος αντιπρόσωπος Ερμιονίδας στην Εθνοσυνέλευση του 1862 και Βουλευτής το 1869. Σε επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε εκτενέστερα σ’ αυτόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου