Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Στην εκδήλωση του ΙΛΜΕ οι αρχαιολόγοι ξεδίπλωσαν το ιστορικό των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών στην Ερμιόνη


Μια σπουδαία εκδήλωση – διάλεξη έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 13 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης. Καλεσμένες ομιλήτριες οι διακεκριμένες αρχαιολόγοι δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και δρ Jenny Wallensten, προϊσταμένη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Στον κατάμεστο χώρο, οι πολίτες της Ερμιονίδας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δύο αρχαιολόγους να ξεδιπλώνουν το ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή.
Η δρ Άλκηστις Παπαδημητρίου παρουσίασε ένα εξαιρετικό οδοιπορικό στις αρχαιολογικές έρευνες που έλαβαν χώρα στην Ερμιόνη από το 1909 μέχρι σήμερα, έχοντας κάνει πρώτα αναφορά στις ιστορικές πηγές του Ομήρου, του Στράβωνα, αλλά κυρίως του Παυσανία. Στην ανασκόπηση των ερευνών δόθηκε έμφαση στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη νεκρόπολη της αρχαίας Ερμιόνης και στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ενώ αναγνωρίστηκε η συνεισφορά τ

ων ιδιωτών σε πολλές περιπτώσεις ανασκαφών, που ρίχνουν φως στην οριοθέτηση στο χώρο και το χρόνο της αρχαίας πόλης.

Με λόγο περιεκτικό και με προσέγγιση ρεαλιστική, η δρ Παπαδημητρίου τεκμηρίωσε τόσο την προσπάθεια των αρχαιολόγων να διασώσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, όσο και τις δυσκολίες με τις οποίες αυτή η προσπάθεια βρίσκεται αντιμέτωπη. Επίσης αναφέρθηκε στην επιθυμία της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη για την ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην Ερμιόνη και επαίνεσε την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.
Η δρ Jenny Wallensten με τη σειρά της, σε άπταιστα ελληνικά, παρουσίασε τις έρευνες του Σουηδικού Ινστιτούτου, που από το 2015 έχουν λάβει χώρα στην Ερμιόνη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Με μεθόδους μη επεμβατικές (και άρα μη καταταστροφικές), οι Σουηδοί ερευνητές χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και παρακολουθώντας τις πληροφορίες των ιστορικών πηγών, προβαίνουν στην αποτύπωση των αρχαιολογικών θέσεων εντός και εκτός οικιστικού ιστού. Παράλληλα, η δρ Wallensten, ανακοίνωσε την υπό διαμόρφωση ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού της Δήμητρας Χθονίας που πιθανότατα βρισκόταν στη σημερινή θέση του Ι.Ν. των Ταξιαρχών. Αναφορά έγινε επίσης και στα σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη ανθρωπολογικού υλικού της νεκρόπολης, από οστεολόγο.
Η εκδήλωση έληξε με διάλογο, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήματα σε σχέση με το αρχαιολογικό έργο, ενώ εκφράστηκε έντονα τόσο η επιθυμία από τους πολίτες όσο και η πρόθεση από πλευράς των αρχαιολόγων αλλά και της νέας δημοτικής αρχής για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιόνη που θα στεγάσει τα ευρήματα των ερευνών.
Το ΙΛΜΕ αναγνωρίζοντας την αρχαιολογική έρευνα της κ. Παπαδημητρίου στην Αργολίδα και ειδικότερα στην Ερμιόνη, η οποία έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα της αρχαίας Ερμιόνης, τα οποία κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, της απένειμε τιμητική πλακέτα. Την πλακέτα προσέφερε ο Περ. Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τζανής.
Επίσης το ΙΛΜΕ προσέφερε στην κ. Wallensten τιμητική πλακέτα εκτιμώντας το γεγονός ότι από το 2015 έχει ασχοληθεί με την έρευνα της αρχαίας πόλης της Ερμιόνης. Την πλακέτα προσέφερε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος.
Η ζωγράφος κ. Ανθούλα Λαζαρίδου Δουρούκου δώρισε στις φιλοξενούμενες αρχαιολόγους το βιβλίο της, εικαστικού περιεχομένου, με τίτλο «Η Ελληνική φορεσιά μέσα στο χρόνο».
Επαινετέα η ιδέα της κ. Αγγελικής Μαντζαβίνου, η οποία εξ αφορμής του θέματος της εκδήλωσης εμπνεύστηκε και αποτύπωσε σε κεραμική πιατέλα τις δύο όψεις νομίσματος της αρχαίας Ερμιόνης. Το κεραμικό το δώρισε στο ΙΛΜΕ.
Επιπροσθέτως το ΙΛΜΕ, διά της Προέδρου του, επαίνεσε όσους εκ των μαθητών του Φροντιστηρίου «Θετικό» διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής καθώς και τους εκπαιδευτές τους.
Ευχαριστίες αποδίδονται στις κυρίες Μυρσίνη Σαμαρά, Αντιγόνη Λασκαρίδου, στους κυρίους Γιάννη Δημαράκη, Μάκη Δημαράκη και στους μαθητές Μανόλη Σκούρτη και Παναγιώτη Παπαμιχαήλ, οι οποίοι συνέβαλαν στην καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και στους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου «Βασίλης» για τη χορηγία τους.
Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί τους παρισταμένους ιερείς, τους αιρετούς και τους πολίτες, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διάλεξη δείχνοντας το ενεργό ενδιαφέρον τους για θέματα που άπτονται της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της τοπικής μας ιστορίας.
Ερμιόνη 16/07/2019
Για το ΔΣ του ΙΛΜΕ
Τίνα Αντωνοπούλου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου