Γινεται πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικα με το προσφυγικό -μεταναστετυτικό οχι μόνο στην Ελλάδα αλλα σ εόλη την Ευρώπη.Σην κυριολεξία ζούμε ενα πρωτοφανές μεταναστευτικό ρεύμα απο την Αφρική στην Ευρώπη.το οποίο θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.Οι λόγοι είναι απλοί.Η Ευρώπη αφου εκμεταλλεύτηκε την Αφρική καθαρά αποικιοκρατικά για 300-400 χρόνια για να συνεχίσει να έχει απόλυτη πρόσβαση στις πολύτιμες πρώτες ύλες των χωρών που δόθηκε μια τυπική ανεξαρτησία φρόντισε να διατηρεί ενα άναρχο πολιτικόπεδίο με διαρκείς πολεμους,πραξικοπήματα και υψηλη διαφθορά ώστε να να εχει την ίδια πρόσβαση στις φτηνές πρώτες ύλες.Επίσης οι ισχυρές χώρες πυροδοτούσαν εμφύλιες διαμάχες για να διατηρήσουν την πολιτική επιρροή .Το αποτέλεσμα το βλέπουμε ..
"Ι"
- Η Σομαλία έχει τέσσερις εποχές, δύο βροχερές και δύο ξηρές. Αυτές οι εποχές συνδυάζονται με μερικές από τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες παγκοσμίως. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν την καλλιέργεια απίστευτα δύσκολη, στην πραγματικότητα, μόνο το 0,05% της γης κατοικείται από μόνιμες καλλιέργειες. Το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής απασχόλησης πραγματοποιείται μέσω του ζωικού κεφαλαίου. Η Σομαλία είναι επίσης ένας μεγάλος εξαγωγέας μπανάνας, σόργου, καλαμποκιού, καρύδας και ρυζιού. Ωστόσο, χωρίς συνεχές εμπόριο, πολλά από αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια η και έχουν δημιουργήσει λιμός.
- Δεν υπάρχουν ουσιαστικά υποδομές σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα μιας κοινότητας να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό . Μόνο το 34% των ατόμων έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης και, επειδή οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι ασυνήθιστες σε πολλές αγροτικές περιοχές, το 50% των ατόμων αυτών των περιοχών ασκούν ανοικτή αφόδευση. Επί του παρόντος, η πρόοδος σε αυτό το θέμα δημιουργείται με την οικοδόμηση φρεατίων, καθώς και με την εφαρμογή κοινοτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της υγιεινής. Το Mercy USA έχει χτίσει περισσότερα από 580 πηγάδια για να βελτιώσει την πρόσβαση στο νερό στη Σομαλία. Το πρόγραμμα WASH υλοποιεί υπόγεια πηγάδια που συνδέονται με ηλιακά συστήματα αποχέτευσης.
- Ένα άλλο από τα 10 καλύτερα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στη Σομαλία σχετίζεται με την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Το 2017, υπήρχαν πάνω από 79.000 περιπτώσεις οξείας υδαρής διάρροιας ή μόνο χολέρας. Μόνο το 6% των κατοίκων της Σομαλίας έχει πρόσβαση σε ραντεβού για προγεννητικούς γιατρούς. Η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών ενισχύεται από τις νομαδικές τάσεις των ποιμαντικών φυλών και την παρουσία μεγάλων στρατοπέδων προσφύγων. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF κατάφεραν να μειώσουν τις εκδηλώσεις ιλαράς με τη χορήγηση εμβολίων σε πάνω από 45.000 παιδιά σε αυτά τα στρατόπεδα. Σχεδόν το 50% των παιδιών ηλικίας κάτω του 1 έτους έχουν εμβολιαστεί για την ασθένεια αυτή.
- Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο σε καθημερινή βάση. Οι ένοπλοι άνδρες συχνά λαμβάνουν σεξουαλικά βίαια πράγματα κατά των γυναικών και των κοριτσιών χωρίς δίωξη. Τα παιδιά προσλαμβάνονται και κατηγορούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Al-Shabaab. Η Σομαλία κατατάσσεται ως μία από τις χειρότερες πέντε θέσεις για να είναι γυναίκα στον κόσμο, λόγω της ευρέως διαδεδομένης πρακτικής του νόμου της Σαρία και του περιορισμού των ελευθεριών που βασίζονται στο φύλο. Υπάρχει επίσης περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στην επικράτηση της εμπορίας ανθρώπων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας έθεσε σε εφαρμογή ένα απίστευτα εκτεταμένο νομοσχέδιο για τα σεξουαλικά αδικήματα τον Μάιο του 2018, το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τα σεξουαλικά αδικήματα.
- Σύμφωνα με την ΠΟΥ, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός Σομαλού ατόμου είναι 53 έτη. Η μέση προσδοκία ενός ατόμου να ζήσει μια υγιή ζωή είναι μόνο 45 χρόνια. Λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και επαρκούς υγιεινής, οι περισσότεροι ενήλικες πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες. Μόλις γεννηθεί, μόνο το 9% των γυναικών παρακολουθούν ιατρό. Οι μητρικοί, νεογνικοί και διατροφικοί θάνατοι αντιπροσωπεύουν περίπου 18.000 θανάτους και στα δύο φύλα.
- Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελέγχει μόνο μέρος της χώρας και η τυπική οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται στις αστικές περιοχές. Οι επιχειρήσεις είναι σπάνιες λόγω της πιθανότητας λεηλασίας και υψηλού πληθωρισμού. Είναι 137 τοις εκατό ακριβότερο να ζουν στο Μογκαντίσου, πρωτεύουσα της χώρας, από ό, τι στο Τόκιο. Το κύριο εισόδημα της χώρας είναι το διεθνές εμπόριο, αλλά ο συνεχής πολιτικός λόγος απαγορεύει στον τομέα να βιώνει σημαντική ανάπτυξη. Το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Οικονομική Διαχείριση θα πρέπει να αυξήσει την ασφάλεια των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών της κυβέρνησης.
- Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στο βορρά: η Σομαλιλάνδη και η Πούντλαντ δημιουργήθηκαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Οι συνεχείς διασυνοριακές διαφορές μεταξύ των τριών περιοχών έχουν δημιουργήσει αναταραχές και βιαιότητες. Περίπου 2,1 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί από εκδιώξεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τυχαίες πράξεις βίας και κλιματολογικές συνθήκες. Οι ξένες ενισχύσεις έχουν καταβάλει προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους, αλλά η Al-Shabaab έχει επιβάλει κυρώσεις που απαγορεύουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
- Η διάσπαση μεταξύ του Puntland, της Σομαλιλάνδης και της Σομαλίας προκαλεί συνεχείς συνοριακές διαφορές. Δεν υπάρχει κανένα δικαστικό σύστημα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων και αυτές οι διαφορές μεταδίδονται σε βίαιες επιθέσεις. Η εισροή ποιμαντικών φυλών και προσφύγων σε μεγάλες πόλεις και λιμάνια κατά τη διάρκεια της ξηράς περιόδου προκαλεί λεηλασίες και ασθένειες.
- Η κυβέρνηση παρέχει εκθετικά λιγότερη υγειονομική βοήθεια από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι περιφέρειες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΠΟΥ έχουν σχεδόν διπλάσια χρήση των υπηρεσιών υγείας από ό, τι οι περιφέρειες χωρίς αυτό. Τα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας είναι επίσης πολύ χαμηλότερα σε αυτές τις περιοχές. Λιγότερο από 50 από τα 1.000 παιδιά πεθαίνουν έναντι περίπου 150 από τις 1.000 σε περιοχές χωρίς βοήθεια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας έχει αυξήσει τις δαπάνες για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και είχε 88% του πληθυσμού για δοκιμασία φυματίωσης σε περιοχές χωρίς βοήθεια οργανώσεων.
- Περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στα στρατόπεδα προσφύγων. Οι γύρω χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στους εισερχόμενους λαούς που ζητούν άσυλο λόγω περιορισμένων πόρων. Οι αιτούντες άσυλο δεν είναι επίσης σε θέση να ταξιδέψουν στα αμφισβητούμενα σύνορα της Σομαλιλάνδης και του Puntland λόγω των συνοδών τους. Με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που κινούνται τόσο σποραδικά, είναι επίσης δύσκολο να δημιουργηθεί μια σταθερή πηγή διατροφής.
Η φτώχεια και ο εμφύλιος πόλεμος είναι αχαλίνωτα ζητήματα που έχουν πολλές συνέπειες για τη Σομαλία. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι η κύρια πηγή βοήθειας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για πάνω από 5,4 εκατομμύρια άτομα που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη. Μεταξύ της βοήθειας αυτών των οργανώσεων και της αυξανόμενης αποτελεσματικότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πληθυσμός της Σομαλίας μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή ευκαιρία να ζήσει σε ένα άνετο περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου