Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ναι των Δημάρχων στην διαχείριση της περιφέρειας Πελοποννήσου

Ναι στη διαχείριση των απορριμμάτων με το σχέδιο της περιφέρειας είπαν οι δήμαρχοι στο ΦΟΣΔΑ με κάποιες επιφυλάξεις για την τιμή που φαίνεται να ξεπερνά τα 100 ευρω τον τόνο.παραλληλα θα στηρίξουν την ανακύκλωση με τους μπλε κάδους μεσα απο μια επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρία που τους διαθέτει.
Μιλά ο Δήμαρχος Κορίνθου.
Υστερα απο τρία χαμένα χρόνια,με "αντάρτικα ",δηλώσεις ,συγκρούσεις κλπ φαίνεται ότι ο ρεαλισμός και η ουσιαστική διαπραγμάτευση (όσο μπορεί να γίνει βέβαια μετα τον ορισμό προσωρινού αναδόχου)  μπαίνει σε πρώτο πλάνο.


Πηγή: ekorinthos.gr
.
Για το ίδιο Θέμα η "Ελευθερία" απο την Καλαμάτα γράφει.
Την άμεση σύσταση μικτής επιτροπής από δημάρχους, αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της
Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις - απαντήσεις σε πολλά αδιευκρίνιστα σημεία του διαγωνισμού για την οριστική διαχείριση των σκουπιδιών, ζητούν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας.
Τη σύσταση αυτής της επιτροπής αποφάσισαν οι δήμαρχοι στην προχθεσινοβραδινή ευρεία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) στην Τρίπολη.
Για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, την επιλογή της εταιρείας "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή" ως προσωρινού μειοδότη και για βασικά σημεία του διαγωνισμού ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους ο ειδικός συνεργάτης της Περιφέρειας στη διαχείριση των σκουπιδιών Βαγγέλης Μιχαλόπουλος.
«Ηταν μια δημιουργική συζήτηση», είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας - πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας.

Αναφερόμενος σε ζητήματα που χρήζουν διευκρινίσεων, είπε ότι «τα οικονομικά δεν είναι τα ίδια για όλους τους δήμους. Σαφέστατα είναι πάνω από 80 ευρώ τον τόνο για το Δήμο Καλαμάτας, γιατί δεν έχει σταθμό μεταφόρτωσης». Παρατήρησε πως «υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την ανακύκλωση, με το πλαφόν των 150.000 τόνων που πρέπει να παραδίδονται κάθε χρόνο στον ανάδοχο. Είναι 49.000 τόνοι για Μεσσηνία και Μεγαλόπολη και μ’ αυτή την πρόβλεψη δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τοπική διαχείριση και ανακύκλωση». Και σημείωσε ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί τι υποχρεούται να δίνει ο κάθε δήμος».
Ως προς τον ενδιάμεσο χρόνο διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι να αναλάβει ο μειοδότης του διαγωνισμού της Περιφέρειας, επισημάνθηκε ότι «υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον" (ΕΠΠΕΡΑΑ) αιτημάτων των δήμων για προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Γι’ αυτό το σκοπό, θα υπάρξουν εντάξεις ύψους 11 εκ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Γιάννη Μανιάτη στο Ναύπλιο».                                                                                       Στην τοποθέτησή του για το διαγωνισμό της Περιφέρειας ο κ. Νίκας διαπίστωσε ότι: «Είναι εγγυημένη η κατασκευή μονό 2 ΣΜΑ και 3 ΧΥΤΥ. Υπάρχουν αυστηρές δεσμεύσεις ως προς τις ποσότητες και τη σύσταση των συμβατικών απορριμμάτων. Πρέπει να διασαφηνιστεί αν το περιεχόμενο των μπλε κάδων θεωρείται συμβατικό. Η ετήσια ενιαία χρέωση είναι συνάρτηση πολλών μεταβλητών. Είναι σκόπιμο να γίνουν γνωστές οι δύο κλίμακες χρέωσης που προσέφερε ο ανάδοχος, όπως επίσης και οι ετήσιοι στόχοι για την εκτροπή ΒΑΑ για το υπόλειμμα και για την ανακύκλωση. Θα πρέπει να γίνει γνωστή η τιμή χρέωσης για την εκτροπή ΒΑΑ και κόστους υγειονομικής ταφής, προκειμένου να υπολογιστεί το επιπλέον κόστος για τους δήμους, λόγω μη εκτροπής ΒΑΑ (βιοαποδομήσιμα απορρίμματα) από ταφή. Οι δήμοι επιβαρύνονται και το κόστος μεταφοράς μέχρι τα σημεία υποδοχής των συμβατικών απορριμμάτων (μέχρι 50 χλμ. από το κέντρο της Π.Ε.). Το 60% των εσόδων από τρίτους (πώληση δευτερογενών υλικών κ.ά.) θα εισπράττονται από την Περιφέρεια». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/item/28553-dimarxoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου