Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

To 86% των προσφύγων απο τη Συρία έχουν μέση και τριτοβάθμια μόρφωση




Απόδοση "Ι" 1.00
Το πρωτότυπο εδώ
Η διεύλευση της Μεσογείου  είναι επικίνδυνο  ο κίνδυνος πνιγμού είναι σταθερά υψηλός . Αλλά και πάλι έρχονται, μέρα με τη μέρα, σε ένα στόλο λέμβους διαφυγής  τις ακτές των ελληνικών νησιών κοντά στην Τουρκία, σχεδόν 800.000 μέχρι στιγμής το 2015 και μόνο.




Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν τη σύγκρουση στη Συρία. Εκπαιδευτικά, είναι ο ανθός της χώρας τους: 86 τοις εκατό λένε ότι έχουν δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ήμισυ αυτής της ομάδας είχαν σπουδάσει σε πανεπιστήμιο.Αλλά φέρουν τις πληγές του πολέμου μαζί τους. 
 Ένας στους πέντε  ακόμα ψάχνει για ένα μέλος της οικογένειας  στη Συρία.Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας, που κυκλοφόρησε από την Ύπατη Αρμοστεία, στη Γενεύη σήμερα (8 Δεκεμβρίου) και είναι διαθέσιμη εδώ. Στηρίζεται σε συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν από τις ομάδες της προστασίας συνόρων της Ύπατης Αρμοστείας  σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα κατά μήκος των ελληνικών-τουρκικών συνόρων.  
Σε όλες τις 1.245 Σύριοι πέρασαν από συνέντευξη μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2015.Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (78 τοις εκατό) ήταν κάτω των 35 ετών.Η συχνότερα αναφερόμενη επάγγελμα των ερωτηθέντων ήταν φοιτητές:.16 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήταν φοιτητές  προτού αυτοί αποφασίσουν να φύγουν . Ακολουθούν : εμπόροι - 9% ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί - 7%  μηχανικοί, αρχιτέκτονες - 5% γιατροί και φαρμακοποιοί  - 4%. 
Συνολικά, το προφίλ δείχνει ένα εξιδεικευμένο πληθυσμό σε μετανάστευση Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων - 63 % - δήλωσε πως άφησαν τη    Συρία το 2015. Και περίπου το 85 % είπαν ότι έφτασαν σε ένα από τα ελληνικά νησιά στην πρώτη προσπάθειά τους.  
Οι περισσότεροι από αυτούς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 65 %, δήλωσαν ότι δεν είχαν ειδικές ανάγκες.,5% τοις εκατό είπαν ότι είχαν βασανιστεί.Η πλειοψηφία είχε περάσει λιγότερο από τρεις μήνες σε μια τρίτη χώρα πριν διασχίσιε τη Μεσόγειο   
Πολύ λίγοι, μόλις 13 τοις εκατό, είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για να μείνουν σε μια τρίτη χώρα.  
Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, η συντριπτική εκατό 91% εκείνων που ζούσαν σε τρίτη χώρα για περισσότερο από ένα μήνα έμειναν σε ιδιωτικές κατοικίες. Μόνο μια χούφτα, μόνο 3%, είχε μεέινει  σε στρατόπεδα.
 Οι κύριοι λόγοι που προσφέρονται για την έξοδο από μια τρίτη χώρα )πχ Τουρκία_και διασχίζουν τη Μεσόγειο ήταν οι δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας εκεί  και οι φόβοι  για την ασφάλεια.
 "Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αξιολογήσεων που η UNHCR διεξάγει για να κατανοήσουμε ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες είναι, από πού προέρχονται,και  τι έχουν περάσει", δήλωσε ο Diane Goodman, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας. 
 "Μόνο όταν οι κυβερνήσεις, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι έχουν τις πληροφορίες που μπορούμε να ανταποκριθούμε πραγματικά τη βοήθεια και την προστασία των αναγκών των οικογενειών αυτών."Απο τους ερωτηθέντες , περίπου το 58% ανέφερε την πρόθεσή τους ήταν να προσπαθήσει να φέρει άλλα μέλη της οικογένειας αργότερα στη χώρα ασύλου.Καθώς η σύγκρουση στη Συρία πλησιάζει την πέμπτη επέτειο από την έναρξή της οι περισσότεροι από εκείνους που προσγειώνονται στις ευρωπαϊκές ακτές δήλωσαν ότι ήλπιζαν να λάβουν άσυλο στη Γερμανία. Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα στον κατάλογο ήταν η Σουηδία. 
 Οι κύριοι λόγοι οι ερωτώμενοι έδωσαν ήταν: οικογενειακή επανένωση, βοήθεια για τους πρόσφυγες, τις δυνατότητες απασχόλησης και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
 «Σύροι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους στη προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη για την αναζήτηση εκπαιδευτικών και εργασιακών ευκαιριών και  την ευκαιρία να ζήσουν σε ειρήνη και σε ασφάλεια", δήλωσε ο Γκούντμαν. 
 "Και όμως, θα μπορούσαν να υπάρχουν νομικοί τρόποι που έρχονται στην Ευρώπη - μέσω της οικογενειακής επανένωσης, φοιτητή ή εργασία θεωρήσεων, ιδιωτικές χορηγίες ή περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης - που θα είναι ασφαλέστερη, πιο οργανωμένη και απείρως πιο ανθρώπινη». 
Η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας δεν είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου του πληθυσμού της Συρίας προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα.
 Η μεθοδολογία δεν ήταν μια τυχαία δειγματοληψία.Ωστόσο, η ανάλυση αυτή δεν αποτελεί μια καλή συνολική εικόνα του «προφίλ» των Σύρων που φτάνουν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου