Τετάρτη 9 Μαΐου 2018
Με αφορμή την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης 1», που έστειλε το Υπ. Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ η παράταξή μας έχει να επισημάνει τα εξής:Το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις της. Αποτελεί την πρώτη φάση μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την επίλυση πραγματικών αναγκών των ΟΤΑ.
Οι αντιδράσεις όμως δεν πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική αλλά χρειάζεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η απλή αναλογική αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει και εμείς επιτέλους να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, όπως οι άλλοι λαοί μπορούν και το κάνουν πραγματικότητα και να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Ο Καλλικράτης έχει θέματα και το έχουμε διαγνώσει. Δεν πρέπει να τρομάζουμε με τις αλλαγές, πρέπει να είμαστε ανοικτοί με τις αλλαγές.
Εμείς στο Δήμο Ερμιονίδας ζήσαμε ως δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα του Καλλικράτη τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Καλλικράτης περιόρισε τους πόρους σε ποσοστό άνω του 60%, στην τοπική αυτοδιοίκηση και έγινε συνώνυμο με το μνημόνιο. Όμως το τελευταίο διάστημα ήρθαν στους Δήμους χρήματα από το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», την έμμεση ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας κ.α.
Με το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης 1» υπάρχει πρόβλεψη για τον εμπλουτισμό και με άλλα κριτήρια του υπολογισμού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων, η προσμέτρηση της λευκής ψήφου, η αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40%, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, η ενίσχυση των κοινοτήτων μέσω της πρόβλεψης να διατίθενται ειδικά ποσά από τους ΚΑΠ για έργα στις συγκεκριμένες κοινότητες με πρόταση των αντίστοιχων συμβουλίων, κ.α.
Πρέπει ωστόσο να γίνουν και κάποιες διορθώσεις στον «Κλεισθένη 1» και αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής όλων των αυτοδιοικητικών στη διαβούλευση.
Κλείνοντας οφείλουμε να τονίσουμε πως ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναβαθμισθεί και να μετεξελιχθεί, τόσο θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά, όσο και οικονομικά και αναπτυξιακά, με το ζητούμενο να είναι η δημοκρατία και η συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να γίνει πραγματικά ένα θεσμός πολύ πιο κοντά στον πολίτη.
Σε αυτή όμως τη διαδικασία η αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ,κ.λ.π.) πρέπει να συμμετάσχει στο διάλογο και να ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙ σε μέγιστο βαθμό, τις βασικές πολιτικές θέσεις της.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του ΔήμουΕρμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου